Kültür-Sanat Haber Girişi : 06 Kasım 2013 16:23

Erzurumlular tabyalara yürüyecek

Erzurumlular tabyalara yürüyecek
Erzurum Valiliği'nin öncülüğünde 9 Kasım Tabyalar Platformu tarafından Cumartesi günü sabah 06.00'da Tabyalara yürüyüş düzenlenecek.
Erzurumajans-Erzurum Valiliği'nin öncülüğünde 9 Kasım Tabyalar Platformu tarafından Cumartesi günü sabah 06.00'da Tabyalara yürüyüş düzenlenecek.

ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, yaptığı açıklamada, 1877 yılının 8 Kasım gecesi Erzurum'u istila için gelen Rus birliklerinin tabyalardaki koğuşlarında uyumakta olan Mehmetçikleri kalleşçe şehit etmeleri üzerine, kıyama kalkan Erzurum halkının 9 Kasım günü Aziziye tabyasında yazdığı şanlı mücadelenin üzerinden tam 136 yıl geçtiğini belirterek, "Ordu ve millet dayanışmasının en güzel örneklerinden biri olan bu milli refleksin tarih sahnesinde çok az örneği vardır. İşte geçmişte yaşanan bu milli ruhu canlı tutmak, akın akın tabyalara koşan ve vurulup tertemiz alınlarından vatan toprağına düşen şühedanın ruhlarını şad etmek düşüncesiyle, Erzurum valiliği öncülüğünde 9 Kasım Platformu tarafından tabyalara bir yürüyüş tertip edilmiştir" dedi.

9 Kasım günü, tüm halkımızı bayrakları ile birlikte sabah namazından sonra asri mezarlığın karşısındaki şehitliğin önünde toplanmaya ve oradan tabyalara yürümeye davet eden Güzel, "Toplumların varlıklarını sürdürebilmeleri, toplumsal hafızalarının muhafazası ile sağlanabilir. Toplumsal hafızası zayıflamış ve yok olmuş toplumların ayakta kalmaları ve yaşamaları söz konusu değildir. Tarih; geçmişi ile bağlarını koparmış toplumların hazin yok oluş hikâyeleri ile doludur. İşte bu gerçekler ışığında 136 yıl önce yaşanan milli duyguyu yüreğimizde hissetmek, Gelecek nesillere bu şuuru aktarmak ve o günü hafızalarımızda yaşatmak düşüncesiyle bu yürüyüşe iştirak etmenin manevi bir sorumluluk olduğunu hemşerilerimize tekrar hatırlatırız. Haydi; Nene Hatun'ların, Kara Fatma'ların, Şükrü Paşa'ların torunları olduğumuzu bir kez daha gösterelim? Unutmayalım ki! Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer." Diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • mehmet 01 Ocak 1970 02:00

    ER-VAK Başkanı sayın Erdal Güzel beye sormak gerek sayın valimiz olmasaydı kapasiteniz buna yetecekmiydi.Yıllardır er-vak başkanılığı yaptığınız halde şehrimize ne katkınız oldu?.Sayın Valimize bu organizasyonu tertip ettiği için teşekkür eder saygılarımızı sunarız.Bu yürüyüşe sayın valimiz dışında kimse sahip çıkıp rant elde etmek istemesin....