Bölge Haber Girişi : 12 Nisan 2011 16:30

Erzurum'un milletvekili adayları!..

Erzurum'un milletvekili  adayları!..

Ve günlerdir beklenen listeler açıklandı... Bu sistemde her şey liderin iki dudağı arasında olduğundan iddialı bir yazımın olmadığı dikkatli okurlarımın gözünden kaçmamıştır. Bu süreçte ne aday isimi verdim, ne de aday adaylarından birisi için ‘’aha bu da kesin listededir,’’ dedim! Çünkü, bu meslekte yılların birikimi bana tek bir şey öğretti; ‘’Dereyi görmeden paçayı sıvama!.. ’’

Listelerin açıklandığı saatten itibaren, yüzlerce yorum, e-mail ve telefon aldım... Herkes aynı şeyi soruyor. “Listeleri nasıl değerlendiriyorsun?”

Hemen hemen her zaman aynı cümleyi yineliyordum cevap olarak.

“Henüz erken…”

Bir meslek büyüğümün kulağımda küpe olarak asılı bulunan, “hiç bir zaman ama hiç bir konuda sıcağı sıcağına kalemine sarılma,” sözünü hatırlayarak bu saate kadar bekledim.

O ilk saatlerde, telefonlarımızı kilitleyen, e-mail ve yorum kutularımızı dolduran kişisel tepkilerin artık derin bir sessizliğe ve “mevcut tablodan nasıl yararlanırım” kıvamına geldiğini görünce ben de bir iki satır değerlendirme yapma gereğini duydum.

Erzurum'da en erken öğrenilen liste CHP'nindi. Bu nedenle en çok konuşulan parti de gün içinde CHP oldu. Mustafa Sarıgül'ün Türkiye Değişim Hareketi (TDH)'yi Erzurum'da teşkilatlandıran İşadamı Ahmet Palandöken, Kılıçdaroğlu'nun Yeni CHP'sine Erzurum'da cidddi şekilde rüzgar estirecek gibi... Bu gerçeği artık MHP ve AKP'nin görmesi gerek. Çünkü özellikle MHP Genel Merkezi tarafından açıklanan liste CHP'ye aradaki açığı kapatmak için on adım birden zıplattı. CHP'nin Erzurum'da değişmeyen kaderi olan Erbaşar Özsoy-Tucer Aktaş çekişmesinin sona ermesi ve bu partinin artık Erzurum’da değişmeme inadının kırılması gibi bir şey... Bu anlamda belki de en sessiz ama en etkili liste CHP'nin.

Sabırsızlıkla beklenen milletvekili listesi paralelinde ortaya çıkan vaziyeti CHP'de tek kelime ile özetlemek mümkün sanırım.

O da ciddi bir umut ve Palandöken’in taşıdığı heyecan...

Son ana kadar listesini gizli tutan Ak Parti'de sürpriz var mı?

Yeniden aday gösterilmeyen milletvekilleri konusunda yok!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da Fazilet Dağcı Çığlık'ın da yola devam edeceği beklentisi vardı. Her iki isim de yerlerini alarak beklentileri boşa çıkarmadı; ancak, Muhyettin Aksak için bu kadar şans tanıyan kimseyi duymamıştım!

Ak Parti'de en büyük sürpriz Cengiz Yavilioğlu ve Adnan Yılmaz ismi oldu!

Demek ki Ankara'da bürokrat olmanın bazen çok büyük avantajları olabiliyormuş... Baksanıza Erzurum TZDK Bölge Müdürü iken vasat bir bürokrat olarak  tanıdığımız Adnan Yılmaz, Prof.Dr. Muzaffer Gülyurt'un veliahtıymış da bilenimiz yokmuş!..

Kulislerde konuşulanlara göre Yılmazı'ı tıpkı Muzaffer Hoca gibi listenin ikisine taşıyan güç aynıymış...  Demek ki; Başkentte Kırkıncı Hoca’ya yakın oturmak böylesi bir avantaj olsa gerek!...

Aday adayı olana kadar ismini duymadığımız Cengiz Yavilioğlu açıklanan listeye göre Ak Parti'yi bu seçimlerde güney ilçelerinin kontenjanı olarak temsil edecek...

Muhyettin Aksak geçen seçimlerde 6.sırada gösterdiği başarıyı bakalım bu defa 5.sırada sergileyebilecek mi!

AKP'nin 6.sıradaki ismi ise bu defa İbrahim Aydemir... Partinin Erzurum kurucularından olan MHP kökenli Aydemir'in önündeki isimlere bakılırsa şansı mucizelere kalmış gibi!

Bu arada yıllardır Ak Parti'lilerin bu temayüllere nasıl tahammül ettiklerini de bir türlü anlamış değilim! Baksanıza o kadar ciddiye alınan bu uygulamayı kimsenin ciddiye aldığı yok...

Temayülde 1. sırada çıkan listede yok, bilmem kaçıncı sırada olan ise listenin göbeğinde.

Dün son ana kadar listesi dışarı sızmayan Ak Parti'de Erzurum için yapılan yorumlarda düşük profilli bir liste vurgusu var. Kimse pek ses etmiyor; ama MHP'deki gibi ciddi anlamda bir burukluğun söz konusu olduğu kesin!

Meclis'e girmesi beklenen üç partiden listesi en son belli olan ise MHP oldu. Gün içinde eski Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak'ın 1. sırada yer alacağı söyleniyordu. Ancak açıklanan listede Budak 5.sırada. Daha önceden “Erzurum'da kontenjan kullanmayacağız” açıklaması yapan MHP Genel Merkezi Ankara'ya gittikten sonra Erzurum'un yolunu unutan eski Milletvekili Oktay Öztürk'ü listenin başına oturtarak, 'kartondan kalesini' iyice çökertmiş oldu. Listede seçilebilir yerde olması teşkilat tarafından da arzu edilen eski İl Başkanı Ertürk Çimen'e Devlet Bahçeli'nin 3. sırada yer vermesi Erzurum'da MHP için ciddi bir dezavantaja dönüşecek gibi...

MHP'nin Erzurum listesinde dikkat çeken bir başka nokta ise Erzurumlu isimlerin aşağılara itilmesi!

Ak Parti ve MHP listeleri dikkatlice incelendiğinde en tatminkar, en tartışmasız ve kabul edilebilir listenin CHP'ye ait olduğunu vurgulamakta fayda var.

CHP, iyi bir teşkilat yapısıyla sağdan oy alabilir. MHP'nin ise Ak Parti'nin bu listesi karşısında belki de 2 milletvekili çıkaracağı bir potansiyeli tuz-buz ettiğin söyleyebiliriz. Fevzi Budak gibi iktidara yönelik tepkisel oyları çekebilecek bir ismi listenin seçilebilir yerine koymayan MHP, 6 milletvekiline düşen Erzurum'da çıtasını iyice indirmiş gözüküyor.

Bu arada mevcut milletvekili adaylarının profillerine mercek tuttuğumuzda BDP destekli Bağımsız Aday Sebahattin Yılmaz'ın Erzurum'da çok dikkatle takip edilmesi gerektiği kanısındayım. Hınıslı bir mühendis olan Yılmaz'ın da en az MHP ve CHP kadar Erzurum'dan seçilme şansı var. Her dönemde listelerini yaparken Güney ilçeler için farklı bir denge ortaya koyan Ak Parti'nin bu defa bu durumu gözardı etmesini ise 'bilinçli bir tavır mı?' diye düşünmeden edemiyor insan!..

Sonuç olarak, partiler listelerini açıkladığından beri Erzurum’da soğuk, tipi ve kar yağışı var. Eee… Bu Nisan karı fazla sürmez. Mayıs’ın şırşırlarından sonra sandıklar açıldığında Haziran güneşi AKP ve MHP’yi çok terletecek gibi…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.