Eğitim Haber Girişi : 26 Mayıs 2016 17:35

ETSO Vakıf Üniversitesi dosyası YÖK'te

ETSO Vakıf Üniversitesi dosyası YÖK'te
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve ETSO Vakfı tarafından bir süreden beri kurulma çalışmaları yürütülen Erzurum Ticaret ve Sanayi Üniversitesi'nin (ETSÜ) başvuru dosyası Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) teslim edildi.
Erzurumajans-Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve ETSO Vakfı tarafından bir süreden beri kurulma çalışmaları yürütülen Erzurum Ticaret ve Sanayi Üniversitesi'nin (ETSÜ) başvuru dosyası Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) teslim edildi.

Vakıf üniversitesinin 2012 yılından bu yana devam eden kurulma çalışmaları, zaman içerisinde karşılaşılan bürokratik engeller sebebiyle aksadı. ETSO ve ETSO Vakfı Yönetimi ve idarecilerinin özverili çalışmalarıyla, YÖK'ün kriterleri doğrultusunda hazırlanan vakıf üniversitesi dosyasına son şekli, ETSÜ Danışma Kurulu toplantılarında yapılan istişareler sonucunda verildi. ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Genel Sekreter Av. Harun Delibaş ve ETSÜ Danışma Kurulu Üyesi ve ABİGEM Direktörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen Ankara'ya giderek hazırlanan başvuru dosyasını YÖK Vakıf Yükseköğretim Kurumları Koordinasyon Birimi yetkilisi Sibel Demirci'ye teslim etti. 

BAŞKAN YÜCELİK: DOĞU'NUN İLK VAKIF ÜNİVERİSTESİ OLACAK

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum'a bir vakıf üniversitesi kazandırmak için uzunca bir süreden beri çaba gösterdiklerini belirterek, dosyanın YÖK'e teslim edilme aşamasına gelinceye kadar kendilerine destek veren; ETSO Meclisi üyelerine, ETSO ve ETSO Vakfı Yönetim Kurulu üyelerine, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala başta olmak üzere geçmiş dönem ve mevcut bütün milletvekillerine, siyasi partilerin temsilcilerine ve bürokratlara teşekkür etti. Dosyanın YÖK'e teslim edilmesinden sonraki aşamaları da dikkatle takip edeceklerini vurgulayan Başkan Yücelik, sanayi işletmelerinin ve KOBİ'lerin her an nitelikli elemana ihtiyaç duyduğunu kaydederek, "Erzurum'da bu amaçla kuracağımız üniversitemiz başta sanayi, ticaret ve turizm sektörü olmak üzere birçok önemli sektörün kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasına ciddi katkılar sağlayacak. Ayrıca, 600-700 yıldan bu yana önemli eğitim kurumlarının merkezi olmuş şehrimizde kuracağımız vakıf üniversitesinin ileriki yıllarda şehrimize olduğu gibi bölgemize ve ülkemize de ciddi katkıları olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

ETSÜ'DE GELİNEN NOKTA 

ETSÜ'nün kurulma aşamasında ilk olarak, ETSO Vakfı senedinde değişiklik yapıldı ve gerekli başvuruların ardından, "Kamu Yararına Çalışan Vakıfö statüsü alması sağlandı. Daha sonra, uzun süren bürokratik işlemlerin ardından kampüs alanı olarak, Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürlüğü'ne ait Erzurum-Aziziye karayolu üzerindeki 136 dönümlük arazinin tabusu alındı ve ETSO Vakfı'na devredildi, Kar amacı gütmeyen, Erzurum'a katma değer sağlayacak ve gençlere alternatif eğitim imkanı sunacak bir vakıf üniversitesi kurmanın çabası içerinde olan ETSO son olarak, YÖK Vakıf Yükseköğretim Kurumları Koordinasyon Birimi'yle yaptığı görüşmeler sonucunda gerekli kriterleri tamamlayarak dosyasını teslim etti. Bu aşamadan sonra Vakıf Yükseköğretim Kurumları Koordinasyon Komisyonu'nun yapacağı inceleme ve hazırlayacağı raporun ardından YÖK Başkanlığı'nca Genel Kurulun gündemine alınacak. Genel Kurul, raporu müzakere ederek başvuruyu karara bağlayacak. YÖK Genel Kurulu olumlu kararı Bakanlar kuruluna iletecek. Bakanlar Kurulunun onayı ile dosya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacak ve TBMM'nin kurulacak olan üniversite hakkında kuruluş yasası çıkartmasıyla vakıf üniversitesi kurulmuş olacak.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.