Türkiye Haber Girişi : 09 Haziran 2023 10:40

Evlilik hayali kabusa döndü!

Evlilik hayali kabusa döndü!
Düğün hazırlığı yapan gençler, 'ev kuramaz hale geldik' diyerek evlilik düzenlemesi istedi. Aylar öncesinden düğün salonu kiralama sistemi ise zamlar nedeniyle rafa kalktı.

Döviz kurundaki yükseliş ve enflasyon ile birlikte art arda gelen zamlar, yeni yuva kurma hayalleri kuran çiftleri de vurdu. Düğün hazırlığı yapan gençler,  ‘ev kuramaz hale geldik’ diyerek evlilik düzenlemesi istedi. Aylar öncesinden düğün salonu kiralama sistemi ise zamlar nedeniyle rafa kalktı.

 

Türkiye’de döviz kurundaki dalgalanmalar ve art arda gelen zamlardan nişanlı çiftler de nasibi aldı. Erzurum’da geçen yıla oranla firmaların düzenlediği ‘evlilik paketi’ kampanyaları yüzde yüzün üzerinde zam gördü. 

 

 

Çeyiz alışverişi için çarşı pazar gezen gençler, gördükleri etiketler karşısında şaşkına dönerken, alternatif arayışına giriyor. Erzurum’da mobilya yüzde 300, ev fiyatları yüzde 100, beyaz eşya yüzde 400, düğün salonları yüzde 130, kuaför masrafları ise yüzde 200 oranında zamlandı.

 

Çiçeği burnunda çiftler isyan etti

 

Evlilik arifesinde olan çiftler ise yetkililere seslendi. Fahiş fiyatlara isyan eden nişanlı çiftler, en azından zamların etkisini azaltmak için uygun fiyatlı kredi desteği istiyor. Bir yıldır nişanlı olan Gülberk Kılıç (31) ile Alper Demir (33), “Uzun zamandır evlilik planı yapıyoruz. Artık her ay aldığımız bir ürünü önceki aya göre zamlı alır durumdayız. Para biriktirsek de alım gücümüz düşüyor. Bu konunun gündeme gelmesini, bizim gibi evlilik hayali kuran çiftlere destek olunmasını istiyoruz” dediler.

 

 

Evlilik hayali kuran Ecem Abacı (29) ile Onur Kalay (32) ise, “Yeni çıkan evlilik kredisi miktarı masrafları karşılamaya yetmiyor. En azından kredi miktarı artırılıp ödeme planı da uygun tutulabilir. Bu şekilde birikim de yapsak zamlardan dolayı zarara giriyoruz. Bizlerin de derdine çözüm bulunmasını istiyoruz” diye konuştular.

 

Mobilya yüzde 300!

 

Son bir yılda mobilyada fiyatlarında yüzde 300 oranında artış yaşandı. Oturma grupları, yatak odası takımı ve yemek odası takımlarının fiyatları dudak uçuklattı. Ortalama bir oturma ve yemek odası takımı 70 bin TL,  yatak odası takımı ise 60 bin TL’yi buluyor.  

 

 

Gelin başı cep yaktı

 

Kuaför masrafları da geçen yıla oranla yüzde 200 artış gösterdi. Geçen yıl ortalama 600 TL’ye yapılan gelin başı ve makyajı, bu yıl ortalama 1700 TL’ye çıktı. Erzurum Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Emre Torungil, “Bizi en çok kurdaki dalgalanmalar ve özellikle elektrik faturasına gelen zamlar etkiledi. Fiyatlar mecburen arttı. Çünkü kullandığımız kozmetik ürünleri ithal ve dolar üzerinden alınan ürünler. Ayrıca en çok elektrik kullanılıyor. Esnaf kiradan çok elektrik faturası öder oldu. Öte yandan dükkan kiralarına da zam geldi, 3 bin TL olan bir dükkanın kirası 10 bin TL’ye yükseldi. Esnaf da ne yapacağını şaşırdı” diye konuştu.

 

Bir yıl önceden düğün salonu tutmak tarih oldu

 

Düğün salonu fiyatları da yüzde 130 artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl 300 kişilik bir düğün için 15 bin TL’ye tutulan salon, bu yıl ortalama 36 bin TL’ye yükseldi. Aynı şekilde 300 kişilik yemekli bir düğün için tutulan salon ise ortalama 60 bin TL.

 

 

Türkiye Düğün Salonları Organizatörleri İşveren Sendikası İl Başkanı Mehmet Nuri Gürsel, “Bu sektörde eskiden bir yıl önceden randevu alınırdı. Fiyat verilebilirdi ama artık sürekli değişen fiyatlarla bu mümkün değil. En fazla iki ay önceden fiyat verilip, randevu alınabiliyor. Uzun süre önce fiyat verilirse zamlardan sonra güncellenemeyebiliyor. Müşteri de kendince haklı, evlenmek artık maddi anlamda cidden çok zor.  Ama biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Ayrıca merdiven altı, ruhsatsız salonların da çalıştırıldığını duyuyoruz. Denetimlerin artmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Beyaz eşya fiyatları

 

Çamaşır ve bulaşık makinesi fiyatları ortalama 7 bin TL’den 15 bin TL’ye, buzdolabı fiyatları ise bir yılda ortalama 9 bin TL’den 25 bin liraya yükseldi. Ortalama bir fırının fiyatı 3 bin 500 TL ilen günümüzde 10 bin TL’ye satışa sunuluyor.

 

Öte yandan düğün sezonu yaklaşırken ev fiyatlarında da artış devam ediyor. Geçen yıla göre sıfır evlerin satılık fiyatları yüzde 100 oranında artış gösterdi.  Evlerini yeni evli çiftlere kiralamak isteyenler de zam üstüne zam yaptı. Hal böyle olunca 2023 yılının yazında evlenmek isteyenler yüz binlerce lirayı gözden çıkarmak zorunda kaldı. Kaynak/Pusula