Spor Haber Girişi : 04 Mart 2013 12:30

Evsahipsiz şampiyona

Evsahipsiz şampiyona
Dünyanın en prestijli organizasyonlarından biri olarak kabul edine Dünya Gençler Snowboard Şampiyonası'na ne yöneticiler ne STK'lar ne de halk ilgi göstermedi.
Erzurumajans-Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'ndan çok daha prestijli bir organizasyon olarak kabul edilen Dünya Gençler Snowboard Şampiyonası'nın hem açılışına hem de yarışlarına ilgi gösterilmedi. Şehrin Valisi'nden, ilçe belediye başkanlarına , STK'lardan vatandaşa kadar hiç kimse 34 ülkeden 400 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen ve 10 gün boyunca devam edecek olan 'dev şampiyona'nın açılış törenini de kıran kırana geçen yarışları da izleme 'zahmeti'nde bulunmadı. Palandöken'in özelleştirileceğini duyunca 'biz elimizi taşın altına koyarız' diyenler bile ortalıkta gözükmedi.

17'nci Dünya Gençler Snowboard Şampiyonası, muhteşem bir törenle start aldı ama muhteşem olan sadece düzenlenen etkinlikti. Çünkü açılış töreni büyük bir ilgisizliğe sahne oldu. Uluslararası Kayak Federasyonu'nun (FIS) en önem verdiği 5 organizasyondan biri olan şampiyonanın açılış törenleri Uluslararası Kayak Federasyonu Koordinatörü Peter Krogoll, Vali Yardımcısı Mehmet Gök, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık ve federasyon yetkilileri ile az sayıda vatandaşın katılımıyla yapıldı.

Açılış törenine davetli olmalarına rağmen Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ve tüm yarışların yapıldığı bölge olan Palandöken'in Belediye Başkanı Orhan Bulutlar'ın katılmaması eleştiri konusu oldu. Tepkilerin odağına ise Vali Sebahattin Öztürk ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar oturdu. Vali Öztürk'ün Türkmenistan'da, Başkan Küçükler'in Umre'de, İl Müdürü Çintimar'ın da Mersin'de oldukları öğrenildi.

ÖZELLEŞTİRMEYE TALİPLER AMA YARIŞLARDA YOKLAR!

Bu isimlerin dışında Erzurum Milletvekileri'nden bir'inin dahi ne açılışa ne de yarışlara gelmemesi dikkat çeken bir başka husustu. Milletvekillerinin ilgisizliklerinin nedeni hakkında herhangibir bilgi edinilemedi. Tüm bu isimlerin dışında sivil toplum örgütleri de böylesine önemli organizasyona 'ilgisiz' kalması da eleştiri konusu oldu. Özellikle Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri'nin özelleştirileceğinin açıklanmasının ardından ortaya çıkıp, "Elimizi taşın altına koymaya hazırız. Özelleştirmeye biz de talibiz" açıklamasını yapan STK'ların hiçbiri ne açılış töreninde ne de yarışlarda ortalıkta gözükmedi!

Bu arada şampiyonanın dün yapılan Snowboard Cross yarışlarına halkın ilgisizliği de gözlerden kaçmadı. Neredeyse bir elin parmaklarını geçmeyecek şekilde az katılım olmasından, hem sporcuların hem de teknik adamların hoşnut olmadığı hatta morallerinin bozulduğu gözlendi. Gerek şehrin yöneticilerinin gerekse de halkın ilgisizliğinin FIS'ın yetkilileri üzerinde de 'olumsuz etki' yaptığı ve Erzurum'a bu konuda 'eksi' not verebilecekleri belirtiliyor. Kayak Federasyonu yetkilileri ise halkın ilgisizliğine 'tanıtım' eksikliğinin etkili olmuş olabileceğini belirterek, "Biz de kendi cephemizden şapkamızı önümüze alıp düşüneceğiz. Hatamızın nereden kaynaklandığını tespit edip, halkın ilgisini çekmenin yollarını bulmaya çalışacağız" dediler.

MADALYALARI AĞRI VALİSİ VERDİ

Diğer yandan dün yapılan ilk gün yarışlarının ödül töreninde de 'ilgisizlik' damgasını vurdu. Dereceye giren sporculara ödülleri verecek 'yerel yönetici' olmadığı için Kandilli'de yapılan Türkiye Şampiyonası'nda Ağrı takımına destek vermek için Erzurum'da bulunan Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan herkesin imdadına yetişti. Ağrı Valisi Tekinarslan, dereceye giren sporculara madalyalarını verip, törenleri izleyen 'tek yetkili' olarak da 'tarihe geçmiş' oldu. Vali Tekinarslan'dan başka 'yetkili' kimse olmadığı için diğer sporcuların madalya ve ödüllerini ise Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık ile yönetim kurulu üyeleri vermek zorunda kaldı.

ALKIŞLAR ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NE?

Bu kadar ilgisizliğin içerisinde şampiyonayı 'sahiplenen' kuruluşlar ise Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi oldu. Atatürk Üniversitesi, basın merkezi oluşturulmasından, gönüllülere kadar birçok konuda gerçek anlamda 'elini taşın altına koyarak' alkışı hak eden kurum oldu.

Şampiyonanın güzelliklerini ise Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zinnur Gerek'in yönetimindeki Bindallı Bindallı Halk Oyunları ekiplerinin folklor gösterileri ve Grup Bir'in konseri oluşturdu. Dondurucu soğuğa rağmen az sayıdaki izleyenlerin içlerini ısıtan performanslarıyla geceye renk katan ekipler alkışı hak etti. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.