Bölge Haber Girişi : 14 Ekim 2023 09:52

Filistin'e dua, İsrail'e öfke!

Filistin'e dua, İsrail'e öfke!
Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu'da birçok ilde İsrail'in saldırıları sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Öfkeli kalabalığın hedefinde ABD ve İsrail vardı.

İsrail'in günlerdir bombaladığı Gazze'de insanlık dramı yaşanıyor. Siyonist işgal rejiminin saldırıları sürerken ülke genelinde Cuma Namazı sonrası Filistin'e destek gösterileri yapıldı. Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu’da birçok ilde İsrail'in saldırıları sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Öfkeli kalabalığın hedefinde ABD ve İsrail vardı.

 

 

Hamas'ın 7 Ekim'deki "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası savaş ilan eden İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'ya saldırıları sürerken dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye genelinde de Filistin'e destek eylemleri düzenlendi. Cuma Namazından çıkan vatandaşlar, İsrail bombalarıyla şehit olan Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

 

Erzurum

 

İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli şehitler için tüm yurtta olduğu gibi Erzurum’da da gıyabi cenaze namazı kıldı. Kent genelinde Cuma namazından sonra saf tutan vatandaşlar, İsrail zulmünün bir an önce son bulması için dua etti. Cuma Hutbesinin konusu da İsrail-Filistin Savaşı’ydı.

 

 

Gazze İçin Acil Yardım Seferberliği

 

Öte yandan Vuslat Derneği, İşgalci İsrail’in Filistin’i hedef alan saldırılarının hemen ardından bölgedeki ihtiyaç sahipleri için “Gazze-Filistin Acil Yardım” kampanyası başlattı.

 

Gazze’deki masumların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en büyük ihtiyaç hiç şüphesiz elektrik, yakıt ve tıbbi malzeme. İşgalci İsrail’in saldırılarından yaralı olarak kurtarılan masumların ambulansla hastaneye nakledilmesi ve hastanede yapılacak müdahale için yakıta ihtiyaç duyuluyor. İsrail’in, Gazze’nin elektriğini kesmesinin ardından hastanelerde yakıt ile elektrik elde edilen jeneratörler kullanılıyor. Bu bakımdan yakıt ve tıbbi malzeme Gazze’deki masumların hayatta kalmasını sağlıyor.

 

 

Vuslat Derneği, Gazze’ye yakıt ve tıbbi malzeme desteği sağlamak için acil yardım seferberliği başlattı. Yardım yapmak isteyen vatandaşlar, derneğin vuslat.org.tr web sitesinden veya 0212 659 28 80 numaralı Çağrı Merkezini arayarak Gazze için bağışta bulunabilir. Bununla birlikte GAZZE yazıp 6068’e SMS göndererek 70 TL bağış yapabilir.

 

Ağrı

 

Ağrı Sivil İnisiyatifince düzenlenen programda, cuma namazının ardından Meydan Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Kemal Atmaca, İsrail’in hukuksuz ablukası ve işgali nedeniyle Filistinlilerin kendi topraklarında esir olarak hayat mücadelesi verdiğini belirterek "Bugün burada ve tüm Türkiye’de Filistin dostlarıyla İsrail'in hukuksuz uygulamalarına ve saldırılarına karşı çıkıyoruz. Filistin sevdalıları olarak bu davayı savunmaya devam edeceğiz." dedi.

 

 

Açıklamanın ardından grup, Filistin ve Türk bayrakları eşliğinde slogan atarak Cumhuriyet Caddesi'ne kadar yürüdü.

 

Bitlis

 

Bitlis’teki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşların katılımıyla Cuma namazı sonrası basın açıklaması yapılarak, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları kınandı. Ulu Cami Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin kişi, dua ve tekbirlerle Filistin halkına destek verdi.

 

Kalabalık adına açıklama yapan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Bitlis İl Başkanı Cengiz Karakaya, "Gazze’de yıkım, ölüm, vahşet, katliam var. Gazze’nin üstüne bombalar yağıyor. Gazze’de elektrik yok, su yok, yiyecek yok, yaşama hakkı yok. Gazze’de sadece vahşi bir soykırım var. Masum çocuklar ölüyor, kadınlar ölüyor, ihtiyarlar ölüyor ve bunların toplamı olan siviller ölüyor. Hastanelerde yer yok, yoğun bakımlar işlevsiz, jeneratörlerin yakıtı bitti. Bugün Gazze’de insanlık tarihinde görülmemiş bir vahşet yaşanmaktadır. Emperyalist güçlerin desteğini arkasına alan Siyonist işgal rejimi, bütün dünyanın gözü önünde Gazze’de soykırım uyguluyor. Ama İslam alemi sessiz, dünya sessiz, sözde insan hakları savunucuları başını kuma gömmüş durumdadır. Siyonist rejim tarafından yıllardır adım adım işgal edilen Filistin’e sahip çıkın” dedi.

 

Yapılan açıklamanın ardından hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılınarak dua edildi.

 

 

 Kars

 

Kars'ta da cuma namazı sonrasında kentteki tüm camilerde Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınıp dua edildi. Bazı vatandaşlar namaz sonrası Filistin bayrağı açtı.

 

Ardahan

 

Ardahan’da da Merkez Camisi'nde toplanan cemaat, cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılıp dua etti.

 

Iğdır

 

Iğdır’da Cuma namazında sonra sivil toplum kuruluşları himayesinde vatandaşlar Zübeyde Hanım Bulvarı'nda bir araya geldi. Burada ilk önce Kur'an-ı Kerim okundu, daha sonra basın açıklaması yapıldı.

 

 

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Zeki Tümay, batıyı iki yüzlülük ile suçladı. Tümay açıklamasında, "Ey iki yüzlü Batı, Filistin için yapılacak bir slogana dahi tahammülünüz yok, yasak koydunuz. Avrupa ülkelerinde Filistin için kimse bir slogan atamaz, dediniz. Hatta bir Filistin armasını yakasında olsa bile İngiliz bakanı dedi ki 'Biz bunu terör eylemi olarak kabul edeceğiz'. Avrupa'dan sürülen Yahudilere bizim ecdadımız Osmanlı kucak açtı. Yahudileri siz içinizden sürdünüz. Ama İslam onlara kucak açtı. Türk'ün ecdadı Osmanlı onlara kucak açtı, ne çabuk unuttunuz bunları ey Yahudiler? Siz neden bu kadar nankör oldunuz? Neden size kucak açan Müslümanlara karşı bu kadar merhametsizleştiniz?" dedi.

 

Kalabalık daha sonra 'Kahrolsun İsrail' ve 'Kahrolsun ABD' sloganları atarak dağıldı.

 

Hakkari

 

İsrail tarafından bombardıman altına alınan Filistin için Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde vatandaş sabah namazında dua etti.

 

Günlerdir İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışma binlerce ölüme neden olurken, Gazze halkı elektriksiz, susuz bırakıldı. İlçenin Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan İhsaniye Camisi’nde sabah namazında bir araya gelen vatandaşlar da bu sefer ellerini Filistin’deki mazlum halk için semaya kaldırarak dua etti.

 

Van

 

Van’daki camilerde, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınarak dua edildi. Cami bahçelerinde İsrail’e tepki, Filistin’e destek açıklamaları yapıldı.

 

 

Yukarı Norşin Camisi’nin bahçesinde de bir araya gelen kalabalık adına konuşan Anadolu Gençlik Derneği Van Şube Başkanı Ömer Gündüz, İsrail’e tepki göstererek, “Daha önce haykırdığımız gibi yine buradan haykırmayı bir vazife biliyoruz. İsrail’in başkenti ne Kudüs ne Tel Aviv’dir. İsrail’in başkenti cehennemin dibidir. Ey Allah’ın lanetlediği kavim İsrail; ne kadar zülüm ederseniz edin, ne kadar kan dökerseniz dökün Mescid-i Aksa’yı, Kudüs’ü, Filistin’i bizden koparamayacaksınız. Biz Mescid-i Aksa için canını vermeye hazır on binler, yüz binler, milyonlar olarak daima karşınızda olacağız. Tarih sahnesinden silinip gideceğiniz güne kadar sizinle mücadele edecek, kanımızın son damlasına kadar savaşacağız” dedi.

 

 

Sabah namazında eller Filistin için semaya kalktı

 

Erciş ilçesinde de sabah namazında bütün camilerde Filistinli halkı için dua yapıldı. Namaz sonrası açıklamalarda bulunan Erciş Müftüsü Abdullah Bora, İsrail zulmünün her şekilde devam ettiğini belirterek, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın talimatıyla ülkemizdeki bütün camilerimizden Filistinli kardeşlerimiz başta olmak üzere bütün mazlum ve mağdurlara dua etmek için bir araya geldik. Namazımızı cemaatimizle beraber eda ettik. Katılan bütün cemaatimizden Cenab-ı Hak razı olsun. Namaz sonra tembihatımızı yaptık. Okunan hatimleri, Yasin’i Şerif surelerini ve Fetih surelerini de başta Filistinli şehitlerimiz olmak üzere bütün şehitlerimizin ruhlarına hediye eyledik. Rabbim kabul eylesin. Cenab-ı Hak şehitlerimize rahmet eylesin, onların şefaatine bizleri nail eylesin ve başta güzel ülkemiz olmak üzere bütün İslam beldelerinde her türlü maddi manevi semavi ve arizi bela ve musibetten muhafaza eylesin inşallah” dedi. Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.