Ekonomi Haber Girişi : 04 Ekim 2018 16:15

Fiyatı en çok artan 25 ürün için, ‘takip masası’ devrede

Fiyatı en çok artan 25 ürün için, ‘takip masası’ devrede
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetimindeki kabine, ABD’nin kur operasyonu ve bunu fırsat bilerek haksız kazanç sağlayan spekülatörlere karşı harekete geçti.
Erzurumajans-Enflasyonu da körükleyen spekülatörlerin maskesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’yla Ticaret Bakanlığı’nın koordineli çalışacağı ürün takip masalarıyla düşürülecek. TBMM’de AKŞAM’ın da yer aldığı bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 25 gıda ürünü için takip masası oluşturulduğunu söyledi.

Çok sıkı izlemeye aldık 

Pakdemirli, şöyle konuştu: “Sebze, meyve fiyatları hal satışları bazında Ticaret Bakanlığı’nın konusu. Ama tohumdan çatala kadar uzanan zincirin bir kısmında Tarım Bakanlığı olarak sıkı takip oluşturduğumuz süreçler var. Bu amaçla ürün takip masaları oluşturduk. Aslında bu masalar vardı ama daha da aktif hale getirdik. Enflasyon sepeti içinde payı yüksek olan 25 ürünü çok sıkı izlemeye aldık.” 

Tohumdan hasada kadar... 

Pakdemirli, süreci şöyle anlattı:

“Takip masaları, tohumdan başlayarak, ekim, dikim, hasat, rekoltenin tahminlerine kadar inceliyor. İleride, fiyatlarının ne olabileceği adım adım inceleniyor. İthalatla ilgili bir düzenleme gerekiyor mu, hepsini takibe başladık. Meteorolojik verilere bile bakıyoruz.” 

Çiftçi rahat ekim yapabilecek

“İleriye dönük ürün fiyatlarını öngördüğümüz takdirde, çiftçimiz de buna göre çok rahat ekim yapabilir” diyen Pakdemirli, şunları söyledi: “Yani fiyatın ne olacağını tahmin ederek, Türkiye’nin ihtiyacı olan ürünlerin üretilmesini sağlayabiliriz. Örneğin buğdayda tereddüt olduğunu gördük, desteğimizi 5 kuruştan 10 kuruşa artırdık. Ayrıca gübre indirimi de getirdik. Şimdi mazotta ne yapabiliriz, ona bakıyoruz. Yüzde 80-90 oranında tahminde bulunabiliyorsak, üretimi de planlamış olacağız. Bu sayede de tüketiciyi ve üreticiyi korumuş olacağız, hem de enflasyonun artmasını önleyebileceğiz.”



Yelda Gökdağ/Akşam
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.