Erzurum Haber Girişi : 01 Kasım 2022 11:47

Fiyatlar 5 - 18 bin arasında değişiyor

Fiyatlar 5 - 18 bin arasında değişiyor
Bir yılda yüzde 100'lere varan zamlardan sonra Erzurum'da en basit mezar taşı 5 bin TL'den başlayıp 18 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Bunu gören bazı vatandaşlar ise artan maliyet nedeniyle ölmeden mezar taşını hazırlatıyor.

Son dönemde mezar taşı fiyatlarındaki  artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. Maliyet fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde yüz arttığı bu dönemde mezar taşı yaptırmak cep yakıyor.

 

Erzurum’da mezar taşları 5 bin liradan başlayıp 18 bin liraya kadar çıkıyor. Bu fiyat daha lüks bir mezar taşı isteyenler için 50 Bin TL’yi buluyor.  Çeşitli taşlardan yapılan mezarlardan genellikle mermer tercih edilirken mermeri granit izliyor.

 

 

Maliyetler arttı zam kaçınılmaz

 

Ölmek bile lüks oldu dedirten fiyatların kendilerini de zorladığı belirten mermer ustaları, işin sadece mermer ile bitmediğine dikkat çekiyor. Üreticiler, “ Geçen yıla oranla tüm maliyetlere yüzde yüzden fazla zam geldi. Mermerin kendi pahalı, buna birde nakliye biniyor. Akaryakıtın yüksek olması belimizi büküyor. Geçen yıl Bin 500 TL’ye yaptığımız en küçük mezar taşı bugün 5 bin liralara ulaştı. Cenaze yakınları fiyatları görünce doğal olarak itiraz ediyorlar. Ama bu fiyatlar bizim tasarrufumuzda değil. Erzurum’da genellikle mermer tercih ediliyor. Rengi ve duruşu nedeniyle granit isteniyor ama pahalı olduğu için az tercih ediliyor.  Granit ile mermer arasında yüzde 100 fiyat farkı var. 50 bin liraya kadar çıkan granit mezar taşı olabiliyor” dediler.

 

Ölmeden mezar taşı yaptırıyorlar

 

Sürekli artan fiyatlar karışışında kendi tedbirini alan bazı vatandaşlar ise hayatta iken mezar taşı yaptırıyor. Son dönemlerde bu tür taleplerle karşılaştıklarını belirten mermer ustaları, “ Yaz sonunda kendi mezar taşı yaptırmak için gelen vatandaşlar oldu. Mezar taşına yalnızca ismini ve doğum tarihi yazdırıp ölüm tarihini boş bıraktırıyorlar. ‘Daha ucuz olsun, şimdiden yaptıralım kimseye yük olmayalım. Ne zaman öleceğimiz belli değil’ fikri hakim insanlarda.  Bizim için ölü ya da diri fark etmiyor. Gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandılar.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.