Ekonomi Haber Girişi : 02 Mart 2012 11:33

Gana heyetine ETSO'da sıcak gelişme

Gana heyetine ETSO'da sıcak gelişme
Türkiye- Gana Karma Ekonomik Toplantısı için Erzurum’a gelen Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’la birlikte Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ETSO) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik̵
Erzurum Ajans-Türkiye- Gana Karma Ekonomik Toplantısı için Erzurum’a gelen Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’la birlikte Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ETSO) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’le görüştü.
Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ve Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı görüşme, Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Görüşmede, Ganalı Bakan ve ekibinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesini arzu ettiklerini belirterek, bu ilişkilerin gelişmesine Erzurum’un da katkı sağlaması için işadamları ve STK’lar olarak çaba göstereceklerini söyledi. Konuşmasında, Erzurum’un sosyo-ekonomik potansiyeli hakkında bilgi veren Başkan Yücelik, özellikle altyapı çalışmalarının yoğunlukta olduğu Gana’da çimento sektöründe yatırım yapabileceklerini dile getirdi. Başkan Yücelik, "Gana'nın alt yapısına destek olmak istiyoruz. Gana'da ortak yatırımla ya da kendi imkanlarımızla çimento fabrikası kurmayı düşünebiliriz. Bu konuda destek ve kolaylık bekliyoruz" dedi.
Başkan Yücelik’in ardından konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ise, Gana ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin çok hızlı geliştiğini belirterek, ticaret hacminin 500 milyon doları geçtiğini ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu vurgulayan Akdağ, "Bundan 10 yıl önce iki ülke arasındaki ticaret hacminin 50 milyon doların altında olduğunu düşünürsek, şu anda 10 kat daha fazla ticaret yapıyoruz. Önümüzdeki 2 yılın sonunda da 10 yıl öncesine göre 20 kat fazla ticaret yapmış olacağız. Ülke olarak hedefimiz; Gana ile önümüzdeki 2 yıl içerisinde karşılıklı ticari işlem hacmini bir milyar dolar seviyesine çıkartmak." diye konuştu.
Ekonomi Bakanlığı’nın, Başbakanın vizyonu doğrultusunda Türkiye'nin ticaretini büyük ölçüde geliştirdiğini vurgulayan Bakan Akdağ şunları söyledi;
"Bu anlamda Afrika'da da büyük bir çabamız var. Biz Afrikalı dostlarımıza, hem destek olacağımız, hem de birlikte ticari işbirliği kuracağımız ortaklar olarak bakıyoruz. Erzurumlu işadamlarımızın iş heyeti olarak Gana'ya gitmesini arzu ediyoruz. Bir heyet oluşturalım, arkadaşlarımız Gana'ya gelsinler ve bu görüşmeleri yapsınlar. Çimento üretiminde Türkiye Avrupa’da ilk sırada. Erzurum'da ise Türkiye'nin çimento üretiminde önemli bir yere sahip olan ve giderek büyüyen bir şirket var. Dolayısıyla altyapısını süratle geliştiren Gana'nın çimento ihtiyacını karşılama hususunda çok değerli bir işbirliğine bu vesile olabilir. Gana'da bu hususta şartlar uygun olursa, burada yatırım yapabilecekler."
Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi ise Türk yatırımcıları özellikle de Erzurumlu iş adamlarını Gana'da görmekten mutluluk duyacağını kaydederek, Gana'nın son 20 yıldır kritik bir kalkınma süreci yaşadığını vurguladı. Gana’nın, Afrika'nın Batı Avrupa'ya açılan önemli kapısı olduğunu anlatan Ganalı Bakan, Türk ve Erzurumlu yatırımcıların bu kapıyı kullanmalarını istediklerini söyledi. Kalkınma süresince Gana’da yeni fırsatların ortaya çıktığına dikkati çeken Bakan Kwesi Ahwoi son dönemde ülkesinde önemli petrol yataklarının bulunduğunu ifade ederek, 2010 Aralık ayı itibariyle petrol çıkardıklarını ancak büyük üretim yapamadıklarını bildirdi. Bakan Kwesi Ahwoi şöyle konuştu;
"Bu konuda çalışmalarımıza yeni başladık. Petrolün ne anlama geldiğini tabii ki hepimiz çok iyi biliyoruz. Şu andaki üretimimize baktığımızda günde 80 bin varil, ama 1 milyon varile kadar bunun çıkartılabileceği söyleniyor. Bütün petrol şirketleri, Gana'da birtakım oluşumlar kurmaya başladılar. Çeşitli şirketler de Gana'ya geliyor. Ben Türk şirketlerinin de Gana'ya gelmelerinin faydalı olacağına inanıyorum." Konuk Bakan, Erzurumlu işadamlarının Gana'ya gelmesinin her iki ülke açısından önemli olacağını dile getirerek, "İşadamları Gana'ya gelerek oradaki önemli fırsatları görmelidir. Çalışma komitesi oluşturduk. Bu komite, işadamlarının Erzurum'dan Gana'ya düzenleyecekleri ziyaretle ilgili konular üzerinde çalışmalara başlayacaklar" dedi. Görüşmelerde daha sonra Gana Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve turizm Bakanlığı yetkilileri de ülkelerindeki yatırım imkanlarıyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik toplantının sonunda yaptığı konuşmada da, iki heyet arasındaki görüşmesinin çok faydalı geçtiğini belirterek görüşmelerde, Gana’da çimento, kakao işleme tesisi ve orman ürünleri konularında işbirliği ve yatırımlar yapılabileceği konusunda bilgi sahibi olduklarını söyledi. Başkan Yücelik, Gana heyetinin ziyaretine vesile olan Sağlık Bakanı Akdağ’a da ayrıca teşekkür etti.
Başkan Yücelik toplantının sonunda Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi’ye ziyaretinin anısına bir plaket ve Oltutaşı tespih hediye etti. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.