Erzurum Düzenleme Tarihi : 23 Haziran 2023 12:00 Haber Girişi : 22 Haziran 2023 17:17

Gazeteci Onur Sağsöz'ün ortaya çıkardığı imar skandalında son perde!

Gazeteci Onur Sağsöz'ün ortaya çıkardığı imar skandalında son perde!
Erzurum Ajans'tan gazeteci Onur Sağsöz, İspir eski belediye başkanı Osman Çakır'a ait arazide yapılan imar plan değişikliği skandalını gündeme getirmişti. Olayı doğrulayan açıklama MHP Grup Başkanı Seyfettin Liman'dan geldi. İşte detaylar.

Erzurum'un İspir İlçesi'ne bağlı Yukarı Mahalle'de eski belediye başkanı Osman Çakır’ın şirketine ait yaklaşık 11 bin metrekarelik arazide yapılan imar plan değişikliği ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

 

Erzurum Ajans’tan gazeteci Onur Sağsöz’ün hem İspir hem de Büyükşehir Belediye meclislerinde AK Parti ve MHP'li üyeleri karşı karşıya getiren skandalı gündeme taşımasından sonra ilk açıklama İspir eski Belediye Başkanı Osman Çakır’dan gelmişti. Erzurum Ajans’a “MHP’li üyenin de inşaatı var” açıklamasında bulunan Çakır’dan sonra MHP grubu da suskunluğunu bozdu.

 

“HAKSIZ KAZANÇ KAPISI ARALANMAKTADIR”

 

Zehir zemberek bir açıklama yapan MHP Grup Başkanı Seyfettin Liman, “Öncelikle deprem, sel, heyelan gerçeğini, günü kurtarmaya yönelik planların memleketimize verdiği zararları görmezden gelemeyiz. İspir özelinde Meclis Üyesi Muhittin Çakır ve önceki dönem Belediye Başkanı Osman Çakır’ın ailesine imar plan değişikliği ile haksız kazanç kapısı aralanmaktadır. Osman Çakır’ın açıklamaları ise hikâye tadında ve geçmiş dönemde aldığı hukuksuz, keyfi ve arızalı kararlar üzerinden konuyu çarpıtmaya yöneliktir” dedi.

 

 

“HER YERDE İMZASI VAR”

 

Osman Çakır’ın ailelerine ait Çakıroğlu Ltd. Şti’ni kabul edip, Muhittin Çakır’ın öz yeğeni olduğunu görmezden geldiğini öne süren Başkan Liman, şöyle devam etti.

 

“Söz konusu taşınmaz Çakıroğlu Petrol ve Ürünleri İnşaat Taahhüt Madencilik Hazır Beton Üretim Tesisleri Ağır Yük Taşımacılığı ve Asfaltlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ne ait olup, şirket İspir Belediye Meclis Üyesi, İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı ve Erzurum Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Muhittin Çakır’ın ailesine aittir. Muhittin Çakır İspir Belediye Meclisinde ve Komisyonda bizatihi Komisyon Başkanı ve Meclis Üyesi sıfatları ile planın yapılmasının baş mimarıdır. Dosyasında tutanaklarda, komisyon raporunda ve Meclis Kararlarında imzası mevcuttur. 5393 sayılı kanunun ilgili 27. Maddesi ihlal edilmiş olup kararın meşruiyetini ortadan kaldırmıştır.”

 

 

“2,5 MİLYON LİRAYA SATIN ALDILAR”

 

“Muhittin Çakır’ın ailesine ait Çakıroğlu Ltd. Şti bu taşınmazı Haziran 2022 tarihinde 2.500.000 TL’na satın almış, birkaç ay sonra Haziran 2023 tarihinde Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisince kabul edilen plan ile TAKS: 0,40 KAKS: 1,60 Ayrık Nizam 4 Kat Konut Alanı olarak imara açtırmıştır. Bu plan kesinleşirse 2.500.000 TL’na satın alınan taşınmazın değeri 30.000.000 – 35.000.000 TL’na yükselecektir. 1 koyup 14 kazanmak geleneklerinde olduğundan konuyu ahlaki açıdan normal görmektedirler.”

 

“OSMAN ÇAKIR KAMOUYUNU YANILTIYOR”

 

Osman Çakır’ın Erzurum Ajans’a yaptığı açıklamayı da değerlendiren Seyfettin Liman şunları söyledi.

 

“Başka ada ve parsel numaraları üzerinden kıyaslamalar yaparak konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan kamuoyunu yanıltmaya çalışmaktadır. Saydığı 4 farklı parselle ilgili imar plan değişiklikleri Osman Çakır’ın başkanlığı döneminde ele alınmış, 3 parselin planı yapılmış, 4. Parsel ise yeni dönemde tamamlanmıştır. 149 ada 1 parsel 2850 m2 olup, kamuya aittir kendi döneminde yapılmıştır. 424 ada 6 parsel 985 m2 kendi döneminde yapılmıştır. Bahsettiği 158 ada 7 parsel 1366 m2 olup kendi ailesi tarafından yapılmıştır. Yaptığı bu parselin hemen sırasında 157 ada 141 parsel 949 m2 olup imar planı plan bütünlüğü içerisinde planı düzenlenmiş olup inşaatı devam etmektedir. Bu parseller heyelanlı alanın eteklerinde olup kayan zeminin etrafındadır ve buraların imara açılması da zorunluk olmadıkça yanlıştır.”

 

 

“HAKSIZ KAZANÇ VE RANT AŞKI”

 

“İdareciliği döneminde oluşturduğu problemli alanlar üzerinden örnekler vererek daha büyük ve tepe şeklinde olan heyelanlı alanların imara açılmasını savunmaktadır. İmar talebinde bulunulan (UOA) Uygun Olmayan Alan 2.1 (Heyelan Riskli Alanlar) olarak değerlendirilmiş olan bu alanlar, 1/1000 ölçekli yerleşime uygunluk paftalarında “UOA-2.1” simgesiyle gösterilmiştir.  Bu alanlarda kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemelidir. Heyelan Riskli Alanlar içerisindeki 157 ada 13 parselin etrafında, bitişik olarak aynı durumda 5 parsel daha mevcut olup, plan yalınız 13 numaralı parsel için yapılmıştır. 13 numaralı parsel 11.000 m2 kadar olup, 35.000 m2 kadar olan imar dışı diğer 14, 15, 16, 17 parsellerle aynı adadadır. Aynı ada içerisinde bulunan 5 parselden yalınız 1 parseli imara açmanın izahını yaparlarsa bizde memnun oluruz. İzahı basittir. Haksız kazanç ve rant aşkı gözlerini kör, kulaklarını sağır, vicdanlarını yok etmiştir.”

 

“OSMAN ÇAKIR HAK VE HUKUKTAN EN SON KONUŞACAK KİŞİDİR”

 

Muhittin Çakır’ın son Meclis toplantısı hariç, konu ile ilgili diğer karar alınan tüm meclis ve komisyonlarda katılıp oy kullandığını da vurgulayan Seyfettin Liman,

 

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılmış, geçmişten günümüze kadar gelen plana esas jeolojik rapora istinaden Uygun Olmayan Alan (UOA) olarak görünen alanın, 30.05.2023 tarihli statiğe esas zemin etüt raporunun sonuç ve öneriler kısmında belirtilen hususların sağlanması ve bu hususların Yapı Denetim Şirketi ve ilgili İlçe Belediyesince denetlenmesi kaydı ile Önlemli Alan (Ö.A- 2.1) şeklinde işlenmesi, riskleri ortaya koymaktadır.

 

Dün yapı yapılamaz denen alana bu gün önlem alınarak yapılabilir raporu düzenlemek zorlama bir karardır. Belediye Meclislerinde alınan kararların yerindeliği ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uygunluğu çok önemlidir.

 

Bundan daha önemlisi vicdani ve ahlaki açıdan tamam olmasıdır. Hukuktan ve hakkaniyetten bahsedenlerin önce kendileri hukuka ve hakkaniyete uymaları gerekir. Osman Çakır hak ve hukuktan en son konuşacak kişidir.

 

153 ada 40 parselde yapılan inşaat, 158 ada 7 parselde yapılan inşaat, 287 ada 5 parselde yapılan inşaat, 153 ada 32 parsele yapılan zulüm, 343 ada 2 parseldeki yapılan inşaat ve kaçak düğün salonu gündemimizde olacak, yine Çoruh’un kenarındaki kamuya ait alanların takipçisi olacağız” diye konuştu.

 

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

 

MHP Grup Başkanı Seyfettin Liman ayrıca söz konusu Meclis kararı ile Değer Artışının Devlete Kalmasının da önüne geçildiğini kaydetti. İmar plan değişikliğine dair değer artış payı hakkındaki yönetmeliğin uygulanmadığını vurgulayan Liman, “Bu yönetmeliğe göre gerekli adımların atılmasında takipçi olacağız. Konunun bütün idari ve hukuki yönleri ile takibini yaparak, vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli alanlarda yaşamasının önünü açacağız” dedi. HABER MERKEZİ 

 

GAZETECi ONUR SAĞSÖZ'ÜN KONUYLA İLGİLİ YAZILARI İÇİN TIKLAYIN

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Fahrettin aydın ispir 29 Temmuz 2023 14:46

    İlçemiz 2004 yılından beri yerel yönetim anlayışı,, kişisel ikballere basamak olmuştur,ispir diye dertleri hiç olmadı, soran sorgulayan eleştiren ya işinden oldu yada sürüldü

  • ahmet tekin 23 Haziran 2023 13:06

    müslüman ispir artık gevur işleri yapıyor demek ki. aferin cumadan cumaya müslüman razı olduk siz bundan da betersiniz.

  • nihat özdemir 23 Haziran 2023 09:23

    Bahçeli limaı önümüzdeki seçimde siler :)))))

  • Adil tekin 23 Haziran 2023 08:21

    MHP şi limanı tebrik ediyorum konuyu çok güzel ve bilimsel açıklamış inşallah bu haksızlık durur. Tabi geçen seçimde aynı zarftaki 3 oydan birisini şaibeli bulup seçimi yenileyenler bu haksızlığında yapabilirler ama müslüman olan bunu yapamaz.

  • Halis demir 22 Haziran 2023 19:43

    Çok çok ayıp yapılanlar utanılacak işler. Erzurum Büyükşehir belediyesi kesinlikle iptal etmeli hak ve adaleti sağlamalı bu işler için meclis üyesi oluyorsa çok ayıp etmiş. Sayın liman ve MHP grubuna tşk ederim. Haksızlıklara karşı durmak gerekir. Konu Akpnyakından ilgilendiriyor ama bunlar adaletsizlik partisi olmuşlar.