Bölge Haber Girişi : 08 Ağustos 2011 12:37

Gurbetçilerin gelenekleri değişti!..

Gurbetçilerin gelenekleri değişti!..
1960'lı yıllarda çalışmak için başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin yolunu tutan gurbetçilerin yaz tatillerinde Türkiye'ye gelirken

Erzurum Ajans-1960’lı yıllarda çalışmak için başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin yolunu tutan gurbetçilerin yaz tatillerinde Türkiye’ye gelirken

tercih ettiği lüks otomobiller, yerini havayolu ulaşımına bıraktı. Geçmişte sadece aile ziyareti için memleketlerine gelen gurbetçiler, artık tatil beldelerinin vazgeçilmez müşterileri arasında yer alıyor.

Her yıl Türkiye’yi 2 milyon gurbetçi ziyaret ederken, geçen yıllarda geleneklerde yaşanan değişim de dikkat çekiyor. Eskiden lüks otomobillerle Türkiye’ye giriş yapan gurbetçiler, artık havayolunu tercih ediyor. Türkiye’ye girişlerin en az yüzde 80’i havayolu üzerinden yapılırken, daha çok birinci nesil otomobili ve ardından gemiyi tercih ediyor. Uçakla ulaşımın artmasında ise artan havayolu şirketleri ve ucuzlayan uçak biletlerinin etkisi büyük. Bu yolla Türkiye’ye ulaşan gurbetçi, otomobil kiralayarak seyahatine devam ediyor.

Yıllarca akraba ziyaretleri için Türkiye yollarına düşen gurbetçilerin aradan geçen sürede ciddi bir turizm hareketinin başlamasına neden olduğunu belirten uzmanlar, yılda 1 milyondan fazla gurbetçinin akraba ziyareti dışında tatil için Türkiye’yi seçtiğini ve

kişi başı yaptıkları bin 135 dolar harcamayla ekonomiye ciddi bir gelir sağladığını söyledi. Türkiye’ye önceleri aile ve akraba ziyareti ile başlayan gurbetçi akınının son 10 -15 yılda özellikle ikinci ve üçüncü jenerasyonun etkin hale gelmesiyle ciddi bir turizm hareketine dönüştüğünü kaydeden uzmanlar, gurbetçilerin Türkiye ekonomisine yılda 5 milyar dolara yakın bir katkı sağladığını dile getirdi.

Türkiye’de gurbetçi turizminin son yıllarda arttığını anımsatan uzmanlar, “Bu pazarın artmasında havayolu şirketlerinin etkisi çok büyük. Gurbetçiler artık anavatanlarına sadece babalarının memleketi için gelmiyor. İnsanlar köylerinde harcadıklarından daha az para ile modern bir ortamda tatil yapabiliyor. Ayrıca gurbetçiler, yabancılara göre daha uzun süre Türkiye’de kalıyor. Eski kuşak arabasına atlayıp ailesinin yanına geliyordu. Fakat zamanla ikinci kuşakla birlikte tatile gelen gurbetçi sayısı arttı. Çünkü son yıllarda Türkiye’ye uçuş imkânları arttı. Uçak filosunun genişlemesiyle gurbetçilerin ihtiyaçları doğrultusunda havayolu şirketleri kuruldu. Bu da turizmi ciddi anlamda canlandırdı” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.