Türkiye Haber Girişi : 04 Ocak 2018 17:30

Hafta sonu hava durumu şaşırtacak

Hafta sonu hava durumu şaşırtacak
Cumartesi gününden itibaren hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 8-10 derece üzerine çıkacak.
Erzurumajans-Cezayir çöllerinden esecek lodosun etkisiyle, sıcaklık cumartesiden başlayarak adım adım yükselerek ocak ortalamasının 8-10 derece üzerine çıkacak. Sıcak hava dalgası yaklaşık 5 gün kalacak.

İstanbul'un ocak ayı ortalaması 8 derece iken, sıcaklık pazar 18, pazartesi 21 dereceye ulaşacak.

Ankara'da ısınma daha çok önümüzdeki pazartesi ve salı günü hissedileceke, hafta sonu sis ve ayaz var. Başkent'in ocak ortalaması 4 derece iken, sıcaklık pazar 10, pazartesi 14 derece.

İzmir'in ocak ortalaması 12 derece, sıcaklık pazar günü ile önümüzdeki çarşamba arasında 19-23 dereceye kadar yükselecek.

Ayın 12'sinden sonra ise sıcaklıklar düşecek, ortalamaya iniyor, Anadolu'da kısım kısım kar yağışları da görülebilecek.

Türkiye'de bu kış daha durağan geçiyor, bunun sebeplerinden biri la-nina'nın etkili olması.

El-nino'nun tam tersi etkiye sahip olan ve İspanyolca kız kardeş anlamına gelen La-nina, Pasifik Okyanusun'nun doğusunda suların her zamankinden daha soğuk olması durumudur.

La-nina'nın etkisi nedeniyle ABD'nin kuzey ve doğusu bu kışı aşırı soğuk geçiriyor, New york bu 3 gün eksi 15 dereceye kadar inecek. Florida'ya 30 yıl sonra kar yağmasının sebebide bu.

İngiltere, Fransa, Almanya arasında ise bir buçuk aydır hiç dinmeyen şiddetli rüzgarlar ve fırtınalar etkili oluyor.

Türkiye'de ise Anadolu'da zaman zaman kar yağışları oluyor ama lodos bu kış her zamankinden daha fazla esiyor. Lodosla çölden gelen ılık havanın sıklığı fazla, o nedenle de İstanbul'da ocak sonuna kadar kar yağışı beklentisi düşük. Aralık ayında sıcaklıklar her hafta 3 gün ortalamanın üzerindeydi.

Bazı uzun dönem tahminlere göre, Türkiye'de ocak ayının çok sert geçmeyeceği yönde. Ege ve Akdeniz'de yağışların ortamalarda olacağı, Marmara ve Karadeniz'de ise ortalamının altında kalacağı tahmin ediliyor.

NTV
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.