Hakkı Mezararkalı Ağabeyimizi kaybettik...

Erzurum'un ilkeli ve dik duruşlu değerlerinden, Türk eğitiminin duayenlerinden ve çok değerli bir ağabeyim Hakkı Mezararkalı'yı bu sabaha karşı kalp krizi sonucu kaybettik.Tarifsiz bir üzüntü içindeyim. Eğitim camiasının yakından tanıdığı, tüm Erzurumluların sevgi ve saygısını kazanan mümtaz bir şahsiyetti. Atatürk'ün Nutku'nda yer alan tarihî bir şahsiyet Mezararkalı Mevlüt Ağa'nın torunu Hakkı Ağabey'le 1967 yılında başlayan bir ağabey- kardeş ilişkimiz oldu. Öğrenciliğinden itibaren başlayan ve yöneticilik hayatında da sürdürdüğü kararlı ve mücadeleci bir kişilik, büyük bir vatanperver, donanımlı ve ideal bir milliyetçi idi Hakkı Abi...

 

Sayısız keyfi sürgünlere ve keyfi mağduriyetlere uğradı. Ama inaç ve düşüncelerinden hiçbir şey kaybetmedi. İlkeli duruş ve yürüyüşünü hayata veda ettiği güne kadar sürdürdü. Çok yakın bir tarihte yarbay rütbesindeki damadı Amanos Dağları'ndaki terör mücadelesinde dizden aşağı iki bacağını birden kaybetti. Çok üzülse de vatan mücadelesi diyerek metin bir duruşla ve içten bir teslimiyetle çok fazla dert edinmemenin gayreti içinde oldu Hakkı Ağabey... 12 Eylül öncesi çeşitli öğretmen okullarında ve Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsü'nde müdürlük, Erzurum Kazim Karabekir Eğitim Enstitüsü'nde öğretmenlik, Daha sonraki yıllarda Artvin, Kastamonu ve Sivas illerinde İl Millî Eğitim Müdürlüğü gòrevlerini yürüttü. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı Başmüfettişi olarak emekli oldu ve Erzurum'a yerleşti.

 

Kendisiyle ayrı ve uzun bir yazı konusu olacak birlikteliklerim ve çok sayıda ilginç hatıralarım oldu. Kenan Evren"in, ben dahil Milli Eğitim Müdürlüğü kararnamelerimizi ülkü-bir üyeliğimizden sakıncalı denilerek imzalamadığı ve üç kez iade ettiği beş sakıncalı kişiden biri de Hakkı Abi'ydi. Birlikte ziyaret ettiğimiz dönemin Genel Müdürüne; "Efendim benim dedemin adı Atatürk'ün Büyuk Nutku'nda şerefle tarihteki yerini alıyor; onun torunu ben sakıncalıyım öyle mi?" Sözlerini vefat gününde yeniden hatırladım.

 

Covit-19 bulaşına yakalan şahsımı iki günde bir arayan ve geçmişte yaşadığım zor günlerimde ilgi ve desteğini esirgemiyerek yalnız bırakmayan ve bana hep "Fevzi" diyerek hitap eden Hakkı Abi, yaşadığım sürece seninle bırlikteli?imizi hiç bir zaman unutmayacağım. Tevazuu sahibi kişiliğinle, bilgi ve tecrübenle ve insanı özelliklerinle arkanda bir büyük boşluk bırakarak aramızdan ayrıldın. Sohbetlerinde karşındakilere o sevecen "ciğerim" hitabın sevenlerince hep yâd edilecek ve hep kulaklarımızda çınlayacak.. Her faniye nasip olmayacak bir mücadele adamı olarak, başarılarla dolu öğretmenlik ve örnek yöneticilik hikâyeni arkanda bırakarak aramızdan ayrıldın. Seni hayırla ve rahmetle anacağız. Sen Erzurum'un bir ulu çınarı idin ve çok değerli bir büyüğümüzdün. Mevlâna'nın ifadesiyle; olduğu gibi görünen Hakkı Ağabey seni unutmayacağız.

 

Rûhun şâd olsun.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • mehmet alagöz 30 Kasım 2020 13:16

    Benim de Pamukpınar Öğretmen Lisesi'nden öğretmenim (okul müdürü) di. Allah rahmet eyesin

  • Mustafa Erarslan Tokat Halk Eğitimi Merkezi Müd. 29 Kasım 2020 19:30

    Pamukpınar Öğretmen Okulu'ndan Edebiyat hocam ve okul müdürüm merhum Hakkı Mezararkalı'nın vefat haberini oğlum Göktuğ haber verdi. Allah rahmet eylesin,mekanı ve makamı cennet olsun. Başta çocukları ve sevenlerinin başı sağolsun.Türk-Ermeni ilişkileri konusunda konferans vermek üzere Sn. Erol Kürkçüoğlu'nu Reşadiye'ye davet etmek için görüşürken bir ara benim edebiyat hocam vardı Hakkı Mezararkalı tanıyor musunuıuz dedim. Erol Bey'de k elbette o bizim ağabeyimiz demişti. Aradan yarım saat geçmedi. Telefonum çaldı.Mustafa Bey bak sana kimi veriyorum dedi. Tevafuk işte bu 30 yıl sonra hocam Hakkı Bey'in sesini duyuyorum.Kendimi tanıttım.Erol Bey'le Reşadiye'ye davet ettim.Ertesi gün Erol Bey'le birlikte geldiler.Karşıladım,elini öptüm.Evlat nasılsın dedi.Hep öğrenciliğimizde hitap ettiği gibi.Bir çok anımızı yadettik.Çok mutlu olmştu.O gün kendisine yeni bir teklifim daha oldu.Biz Pamukpınar mezunları Haziran'ın son Pazar günü Pamkpınar'da buluşuyoruz,siz de gelin dedim. Ve o gün geldi.Bütün öğrencileri O'nu bağrımıza bastık. Okulun önüne havuzlu bir Türkiye haritası yaptırmıştı.Etrafınada tarihte kurulan 16 Türk Devletlerini sembolize eden bayrak direklerine bayrak çektirmişti. Unutamadığım birçok anımı buraya sığdıramayacağım.O vatan sevgisini bayrak aşkını haksızlığa karşı dik duruşunu atalarından aldığı genlerde taşıyordu.Tıp kı Mevlüt dedesi gibi! Kendisinden çok şey öğrendik.Ruhu şad olsun.

  • Ekrem Öztürk 28 Kasım 2020 21:07

    Elif gibi derler ya, öyle bir Türk Milliyetçisi, öyle bir ülkücü, öyle bir Dadaş'tı. Kabri nur, mekanı cennet olsun inşallah. Rahmetle, saygıyla anıyorum.

  • Halis Demir 28 Kasım 2020 18:21

    Eline yüreğine sağlık Sevgili Kardeşim Hakkı Ağabeyime rahmet diliyorum Mekânı cennet olsun Işıklar içinde uyusun.Selam sevgiler