Kültür-Sanat Düzenleme Tarihi : 24 Kasım 2020 12:47 Haber Girişi : 24 Kasım 2020 12:56

Hay aklınla bin yaşa!

Hay aklınla bin yaşa!
Erzurum?da yaptırılan yeni Kütüphaneye İsmail Saib Sencer isminin verilmesi bana göre de doğru bir tercihtir.

Erzurumajans-Vedat Refayeli-Erzurum’da yaptırılan yeni Kütüphaneye İsmail Saib Sencer isminin verilmesi bana göre de doğru bir tercihtir. Böyle önemli bir ismi bu kütüphaneye veren, akıl eden her kim ya da kimler ise tebrik ediyorum. Çoğunuzun da belki adını ilk defa duyduğumuz Erzurumlu kültür adamı İsmail Saib Sencer, okuduğumuz, bildiğimiz kadarıyla tarihte sıklıkla gördüğümüz ‘aykırı’ dadaşlardan birisi. 1940 yılında vefat etmiş bir hemşehrimiz. Hakkında çok şey biliyoruz ama en önemlisi, sayısız kitap okuması ve ‘ayaklı kütüphane’ olarak anılması. Beyazıt Kütüphanesinin hem kurucusu hem de yıllarca müdürlüğünü yapmıştır. Sarığı ile meşhur bir kültür adamıdır ama sarıklı oluşu hiç dert edilmez. Dönemin Maarif Bakanı Hasan Ali Yücel bile ondan hep sitayişle bahsetmiştir. Annesi Erzurum’da meftun olan bu değerli şahsiyet İstanbul’da vefat etmiş, orada defnedilmiştir. Bir defa 9 dil bildiği söylenir. 7 dil bilen duydum ama 9 dil bilen ilk defa duyuyorum ve bu zatın Erzurumlu olmasından dolayı da mutluyum.


***

 

İsmail Saip Sencer ile ilgili çok yazılmış, çizilmiştir. Merak edenler gogool’a girip öğrenebilirler. Erzurum’da da İsmail Saib Sencer’i en iyi tanıyanlardan birisi Kültür ve Turizm’de Şube Müdürlüğü yapan şair arkadaşımız Şahin Torun’dur. Torun, tam bir Sencer hayranıdır. Hakkında çok şey bilir. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Sencer ile ilgili bir anekdotunu da ondan duymuştum, ilk defa duyuyordum. Şahin’in anlattığına göre 22 Mart 1940 yılında Sencer vefat eder. Çok sayıda dünya lideri, başsağlığı için direkt İsmet İnönü’yü ararlar. İnönü bile şaşırır. O güne kadar İnönü Sencer’i çok bilmez, etmez. ..Ve ve vefatıyla ne kadar önemli bir adam olduğunu anlar. Zira, o kadar gelen başsağlığı telefonları karşısında yaverine, ‘’Sabahtan beri herkes taziye dileklerini iletiyor. Kim bu İsmail Saib Sencer?’’ diye sorar, şaşkınlığını gizleyemez.
 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ömer koçer 17 Aralık 2020 18:51

    Nice değerlerimizi ya bilmiyoruz ya da önemsemiyoruz . Nice evliyalar sofiler var bilmiyoruz . Yazık. İnşallah tanıtılır ve millet boş şeyler yerine onları öğrenir .

  • Sebahattin Yücel 24 Kasım 2020 19:13

    Bu yorumu yayınlayacağınızı hiç sanmıyorum bu isim bulma işi tamamen il müdürü Cemal Almaz a aittir. Kişileri yanlış bilgilendirmeyin ayıptır..