Türkiye Haber Girişi : 01 Temmuz 2021 11:28

"Haykırıyoruz zamları geri çekin!"

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Genel Başkanı Fuat Engin, maliyet artışları bahane edilerek tek kalemde yapılan ve oldu bittiye getirilen yüzde 15 oranındaki elektrik, yüzde 18 oranındaki doğalgaz zamlarını kabul etmediklerini söyledi.

ERZURUM AJANS - TÖK Genel Başkanı Engin yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilerin bahanelere değil desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Başkan Engin, tek kalemde ve fahiş oranda yapılan zamlarının geri çekilmesini istedi.

 

İŞTE O AÇIKLAMA

 

Basına ve Kamuoyuna;

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları bahane edilerek tarifelerde değişikliğe gidildiği belirtilerek yapılan insafsız zamla birlikte son kullanıcı olan tüketiciler 100 (Kw/s) elektrik tüketimi için vergi ve fonlar dahil 91,56 TL ödeyecekler. Yapılan son zamla birlikte, elektrik fiyatları son 3,5 yılda yüzde 122 zam yapılmış oldu. Diğer yandan, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde yayınlanan Temmuz ayı tarifesiyle de konut tüketimi için yüzde 12, sanayi tüketimi ve elektrik üretim amaçlı santrallerinin tarifesinde ise yüzde 20 artış yapıldığı kamuoyuna duyurulmuştur.

 

BOTAŞ'ın yayınladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatı Ocak ayından bu yana yedinci kez zam yapılmış ve 2021/ocak ayından başlayarak 2021'de Temmuz ayına kadar her ay yüzde 1 artış yapılmıştı. Bu duruma göre 31.12.2020 – 01.07.2021 tarih aralığında yani son 6 ayda tüketicinin yaşamına yansıtılan zam oranı ise % 18 olmuştur.  Sanayi kesimi için yapılan % 20 oranındaki zammın üretim maliyetlerine yansıtılacak olmasının, yine tüketicileri sırtına yüklenmesi de kaçınılmaz olacaktır.    

 

Şimdi ülkeye yönetenlere soruyoruz. Çalışanların, Emeklilerin, Asgari ücretlilerin son üç yıllık maaş artış oranları ne kadardır. Söyleyelim enflasyon farklarını da katarsak sadece yaklaşık yüzde 30 civarındadır.

 

EPDK’nın ve BOTAŞ ın 01.07.2021 tarihinden itibaren uygulanacağı belirtilen elektrik fiyatına ilişkin yapılan %15  (kw/s) Doğalgaz fiyatına %18 (son 6 ay) oranındaki zamların açıklanması iğneden ipliğe yeni bir zam furyasının başlangıcı olup ardından tüketicinin ihtiyaçlarına yönelik birçok temel mal ve hizmeti kapsayacağını da ortaya koymuştur. Ayrıca, maaş artış oranını belirleyecek olan 6 aylık enflasyon oranını etkilememesi için seçilen tarihin fahiş zamların yapılması açısından ne kadar manidar olduğunu ortaya koymuştur.

 

Bu zamlar tüketicinin yazını da, Kışını da cehenneme çevirmiştir. Zaten pandemi koşullarının yarattığı ağır yükün altında her geçen gün daha da ezilen tüketiciler bu zamlarla artık belini doğrultamaz duruma gelmiştir. Sosyal hukuk devleti olmanın gereği, Anayasanın 172. Maddesi ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amaç 1. maddesinde belirtilen ve Evrensel Tüketici Hakları olarak temel ilke ve amaç olarak kabul edilen Tüketicilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması hakkı ile ekonomik çıkarlarının korunması hakkına ilişkin en uygun önlemleri almak en temel görevlerden olmalıdır.

 

Değişik bahaneler uydurarak zam açıklaması yapan yetkililer, bir çırpıda elektrikte %15 Doğalgazda %12 oranındaki zamları yaparak, tüketicilere bahanelerle bu haksızlığı reva görenlere sesleniyoruz Tüketicinin sabrını daha fazla zorlamayın ve zamları kamu yararı açısından geri çekin.       

 

TÖK olarak, tüketicinin temel ihtiyaçlarından biri olan elektrik ve doğalgaz zamları konusunda ülkeyi yönetenleri hakkaniyet ölçüsünde davranmaya çağırıyoruz. Haksız kazanç elde etmeye ve tüketicileri mağdur etmeye yönelik bu zamlara şiddetle karşı çıkıyoruz. Bir kez daha haykırıyoruz zamları geri çekin.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.