Erzurum Haber Girişi : 06 Ekim 2021 15:24

"Her türlü derde deva olmak için"

DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisine ilişkin bir bildiri yayımladı.

ERZURUM AJANS - Berhiv Hatice DİLER / DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl bir bildiri ile DEVA Partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistemine karşı bakışını ve vaatlerini sıraladı. Bildiridie Kayyum atamalarından OHAL kararlarına Yargı reformlarından sistem tartışmalarına bir çok konuya değinilerek seçim vaatlerinde bulunuldu.

 

Son zamanlarda muhalefet partileri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin birinci gündem maddesi olan Parlementer Sistemi, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Muhalefet partileri olası iktidar değişikliği ile birlikte Türkiye'nin başkanlık sisteminden çıkarak yeniden parlementer sisteme gireceğini söylerken, iktidar ise Başkanlık sisteminin Türkiye’ye en uygun sistem olduğunu ve asla geri adım atılmayacağını söylüyor.

 

"Türkiye'nin Gerileme Dönemi"


Tartışmaların odağındaki sistem ve seçim vaatleri ile ilgili Erzurum DEVA Partisi İl Başkanı Vahit Bingöl’de yayımladığı bir bildiri ile görüşlerini beyan etti. İl Başkanı Bingöl, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile çoğulcu demokrasiyi ülkeye kazandıracaklarını söyledi. Vatandaşlar için Parlamenter sisteme geçişin şart olduğunu söyleyen Bingöl;sistemin; özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasi anlayışıyla yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak,"İktidara geldiğimizde ilk işimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi hayata geçirmektir. 2018 yılından itibaren demokrasimiz Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin saldırısı altında kaldı. Türkiye’nin 'gerileme dönemi' dediğimiz bu sistem krizini aşmak amacıyla yasama, yürütme ve yargıyı ayrı ayrı güçlendirmek gerektiğine inanıyoruz. Vatandaşlarımızın yönetimde etkin ve güçlü olduğu yeni bir sistemi hedefliyoruz, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.


"Meclisi Etkin Kılacağız"


Çoğulcu bir demokrasi için, katılımcılığın esas alındığı özgür bir siyasal sistem öngördüklerini ifade eden Başkan Bingöl şunları söyledi;

 

"Yasama organını güçlendirmek için; Meclis’in temsil gücünü artıracak, kanun koyma ve denetleme işlevlerinin gereği gibi yerine getirilmesini temin edecek ve üst kurullar ile yüksek yargı organlarının oluşumunda Meclis’i etkili kılacağız. Yürütme organını güçlendirmek için; Cumhurbaşkanı’nı tarafsız ve sembolik yetkileri olan bir makam olarak düzenleyecek, yürütmeye ilişkin icrai yetkilerin bakanlar kurulunda olduğu, istikrarlı ve hukukla bağlı bir hükümet yapısı sağlayacağız."


"Yerel Yönetimler Güçlendirilecek"


Devletin her kademesinde hesap verebilirliğin, şeffaflığın ve liyakatın esas alınacağını belirten Vahit Bingöl, "Kamu yönetimini güçlendirmek için; merkezi otoritenin yetkilerini sınırlayarak yerel yönetimleri güçlendirecek, düzenleyici ve denetleyici kurumların bağımsızlığını ve etkinliğini artıracağız" dedi.

 

İl Başkanı Bingöl, yayımladığı bildiride Seçim vaatleri olarak ise şu başlıklara yer verdi; “Ötekileştirme hissi doğuran tüm uygulamalar kaldırılacak, OHAL Kararnameleri yargı denetimine açılacak, Kayyım uygulaması sona erecek, Seçim barajı düşürülecek, Şeffaf, hesap verebilir bir yönetim anlayışı, Mülakat değil liyakat esas alınacak, Bağımsız ve tarafsız bir yargı.”

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.