Siyaset Haber Girişi : 24 Ocak 2014 14:44

'HSYK teklifini geri çekmek gibi niyetimiz yok'

'HSYK teklifini geri çekmek gibi niyetimiz yok'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, HSYK kanun teklifi hakkında değerlendirmede bulundu.
Erzurumajans-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, HSYK kanun teklifi hakkında değerlendirmede bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "HSYK teklifini geri çekmek gibi bir şey söz konusu değil" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Camisi'nde kıldığı namazın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. "HSYK teklinin askıya alınabileceği, yeniden bir uzlaşma yolunun aranabileceği söz ediliyor. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi" sorusu üzerine Erdoğan, "Ben de gazetelerde başka şeyler okuyorum. Her şeyden önce bir defa AB'nin bizim HSYK ile ilgili düzenlememizde bunu geriye çekme gibi bir teklifi söz konusu değildir. Sadece onların komisyonda biliyorsunuz bazı düzenlemeler yaptık ki o düzenlemeler onların da talepleri, tavsiyeleri üzeri olan geçmişten bazı düzenlemeleriydi ve bunlar zaten komisyonda geri çekildi. Ama HSYK'yı geri çekmek gibi bir şey söz konusu değil. Tabii burada şöyle bir gerçek var, onu iyi vurgulayalım o da şudur 'Arzu ederdik ki, HSYK ile ilgili bu düzenleme bir anayasal düzenleme olsun. Bu anayasal düzenleme ile ilgili olarak biz muhalefete gerekli çağrımızı yaptık. Hatta Adalet Bakanımla, Grup Başkanvekili arkadaşım biliyorsunuz randevu aldılar, gittiler kendilerini ziyaret ettiler ve bu ziyaret esnasında kendileriyle nelerin yapılması gerektiğini, nelerin yapılmaması gerektiğini konuştular. Maalesef onlardan anayasal değişiklikle ilgili olumlu bir netice gelmedi. Oradan olumlu bir netice gelmeyince bu defa biz yasal düzenleme ile ilgili çalışmamıza devam ettik" dedi.

"22 MADDEDE KARARLIYIZ"

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Komisyonlarda arzu edilmeyen fiili bazı durumlar meydana geldi. Bütün bu fiili durumlara rağmen, komisyondan bu düzenlemeler, bu çalışmalar geçti. Şimdi Genel Kurul'dayız. Genel Kurul'da da gördüğünüz gibi dün arzu edilmeyen bazı durumlar meydana geldi. Fakat, orada da çalışmalar kararlılıkla devam ediyor. Şimdi ne olabilir' deyince arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmelerde en azından Adalet akademisi ile ilgili 22 maddelik konuyu bir defa Genel Kurul'dan geçirmekte kararlıyız. O geçecek. Bunun dışında, belki 2-3 madde daha geçebilir. Bunun dışında kalan kısmı şimdilik şöyle kenara çekip donduracağız. Ama ileride herhangi bir gereklilik olursa tekrar Genel Kurul'da bu süreci devam ettirebiliriz. Şu anda sadece ağırlıklı olarak Adalet Akademisi ile ilgili olan 22 maddelik kısmı tamamlayacağız. Belki 1-2 madde daha buna ilave olur, ondan sonra bu süreci şimdilik kapatacağız."

CUMHURBAŞKANI TALEP ETTİ Mİ?

Cumhurbaşkanının bu yönde bir talebinin olduğunun sorulması üzerine Erdoğan, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bu konuları enine boyuna müzakere ettiklerini belirterek, "Ama Cumhurbaşkanımızın bunu çekin' filan istikametinde bir talebi söz konusu değil. İçeriği hakkında bazı görüşmelerimiz zaten başından itibaren kendileriyle bu müzakereleri yaptık" diye konuştu.

Erdoğan, bedelli askerlik konusunda, "Gündemimizde böyle birşey yok" dedi.

Erdoğan özür istedi

Başbakan Erdoğan, şahsına ve ailesine hakaret edenlerin özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Dün CHP'li vekillerin 'Başbakan Erdoğan'ın özür dilemesi gerektiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, "Asla ben bir özür, böyle bir düşüncem yok. Böyle birşey de beklemiyorum çünkü şahsıma, aileme bu denli hakaret edenler önce onlar benden özür dilesin" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgaya ilişkin, "Temenni ederim ki bundan sonra bu tahrikler olmaz. Bu tahriklerin neticesinde bu durumlarla karşı karşıya kalmayız. hoş bir durum değil, arzu etmezdik ama maalesef böyle bir durum oldu" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Camisi'nde kıldığı namazın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. "Yeniden yargılama ile ilgili bir formülden bahsediliyor. Kıdemli üye formülü ve bugün bazı haberler vardı. Bunlar arasında Abdurrahman Yalçınkaya var. Ali Suat Ertosun var. Bu yönde iddialar var" sorusuna Erdoğan, "Böyle birşeyi ilk defa sizlerden duyuyorum. Böyle birşey benim önüme gelmedi. Bilemiyorum. Bundan haberim yok. Arkadaşlarımız şu anda çalışmalarını yapacaklar. Çalışmalar yapıldıktan sonra bunları beraberce tekrar değerlendirme şansımız olacak" cevabını verdi.

"Peki nasıl bir formül olacak" şeklindeki soruya ise Başbakan Erdoğan, "Şu anda arkadaşlarımız bir gelsin, çalışsınlar. Biz, ondan sonra da açıklarız" şeklinde cevap verdi.

"HSYK ile ilgili kafanızda belli bir plan var mı" diye sorulması üzerine Erdoğan, "Şimdi müsaade edin de bazı planlar bizde kalsın. Herşeyi de sizlerle paylaşmayalım" dedi.

"Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun dinlendiğinize dair bir rapor hazırladığını söylemiştiniz. Brüksel dönüşü rapor sunulacaktı, tamamlanacaktı' demiştiniz. Bu raporlar elinize ulaştı mı" sorusunu Erdoğan, "Artık gün sayıyoruz diyebiliriz, arkadaşlar çalışmalarınızı sürdürüyor" diye cevapladı.

"Siz mi açıklayacaksınız' sorusuna ise Erdoğan, "Onu müsaade edin de sahibi açıklasın, ben değil" cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, "30 Mart yerel seçimleri için adayların isimleri üzerindeki çalışmaların ne zaman tamamlanacağını" sorması üzerine Erdoğan, "Haftasonu itibarıyla Büyükşehirler bitebilir, illerin ki de önümüzdeki hafta içinde biter" dedi

DÜN TBMM GENEL KURULU'NDA YAŞANAN OLAYLAR

Başbakan Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda dün yaşanan olaylarla ilgili olarak, "Keşke bu noktaya hiç gelmemiş olsa. Ama Genel Kurul'un kürsüsünden bir partinin genel başkanına bu ülkenin Başbakanına, ailesine bu denli hakaretlerin yapılması tahrik unsurudur. Arkadaşlar şunu unutmayalım, sebep neticeleri doğurur. Onun için de herkesin bu tür tahrik unsurlarından kaçması gerekir. Eğer bu tür tahrik unsurlarından kaçılmadan biz parlamento içeresinde bu tür müzakereleri yapacak olursak gelecekte de buna benzer şeyler çok yaşanır. Nitekim bütçe müzakerelerinde de yani ben kendi savunmamızı yapıyoruz. Her türlü eleştirilere karşı hepsini sukünetle dinliyoruz. Ondan sonra biz orada çıkıp kendi hakkımızı kullanacağız ve hakkımızı kullanırken bütün iddialara cevap vereceğim. Bakıyorsunuz ki anamuhalefetin masasında bağırmalar, çağırmalar, masalara vurmalar' bunlara önce bir defa Meclis oturumlarındaki adabı, edebi öğrenmeleri lazım. Bunlar hala bu adabı, edebi öğrenmediler. Adeta sipariş üzerine buraya getirilmiş tipler ve bu tahriklerle maalesef bu şeyleri yaşıyoruz. Temenni ederim ki bundan sonra bu tahrikler olmaz. Bu tahriklerin neticesinde bu durumlarla karşı karşıya kalmayız. hoş bir durum değil, arzu etmezdik ama maalesef böyle bir durum oldu" şeklinde konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.