İdeolojik ve siyasi körlük

 

Siyasî ve ideolojik körlük içinde olanlar eleştirel ve bilimsel düşünmenin önündeki büyük engellerdir. Siz ne derseniz deyiniz, ne yazarsanız yazınız yorumlarında ezberlerini tekrar ederler ve onun ötesine geçemezler.

 

Analiz etmek istemezler ve anlatılık düşünmekten korkarlar. Bu tür insanları yazılarımda ve zaman zaman yaptığım hakaret içermeyen seviyeli, ancak eleştirel paylaşımlarima yaptıkları yorumlarında da görüyorum. 

 

Olumsuz olsa da yorum yapmaktan çok hakarete varan ifadelerini görüyorum ve üzülüyorum. Az da olsa Erzurumlu bazı arkadaş ve hemşehrilerimde de bu anlayışta olanları da görüyorum. Bir kısmına engel koymak zorunda kaldığım için de hakikaten çok üzgünüm. Yoksa hakarete varmayan her türlü olumsuz yorumlara açık bir insanım. Zira "Barika-i hakikat müsademe-i efkârdan doğar" Herkesin aynı şeyleri düşündükleri ve aynı şeyleri yaptıkları toplumlara sağlıklı toplum denilebilir mı? Farklı olmak, farklı düşünmek elbette zenginliğimizdir.

 

Bu vesiyle meramımı anlatabilmek için, Farsça'dan Türkçemize geçen bir güzel deyimi paylaşmak istiyorum. "Men çi gûyem; tamborem çi zened" Türkçesi şöyle: Ben ne söylüyorum. Tamburam ne çalıyor" 

 

Sonuç; eleştirel ve sorgulayıcı düşün ama hakaret etme.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Bir Dadaş 26 Mart 2023 22:48

    Fevzi bey, sizi vicdanınızla baş başa bırakıyorum. Konuyu fazla uzatmaya gerek yok, zorla başı açtırılan kızlar, bu yasağa uymadığı için sürülen okul müdürleri, daha nice örnekler var. Evet haklısınız o dönem neden böyle yaptınız aklımız ermedi. Hiçbirşey olmamış gibi davranmak kolay ama tarih yalan söylemez.

  • Fevzi Budak 24 Mart 2023 23:23

    Bir Dadaş: Dadaş ismini yazar. Yazdıklarının hiçbiri doğru değil. Mağdur olan kim varsa ben Erzurum'dayım getir yanıma veya ben geleyim . Beni o süreci nasıl bir maharetle yürüttüğüme senin aklın ermez.

  • Ömer 08 Mart 2023 22:08

    Herkes fikrini söyler yazar tenkid edilir tebrik edilir . Fakat hakaret ve küfür ne demek . Bu olmamalı maalesef herkes bir değil ipsiz sapsız yok değil . Bu hakaret sayılmaz . İnsanlar iyiliği yaymalı kötülüğü elinden geldiği kadar engellemeli .

  • Bir Dadaş 03 Mart 2023 10:52

    Erzurum'da Milli Eğitim Müdürü iken, 28 Şubat sürecinde başta başörtüsü olmak üzere nice zulümlerin başında kendisi gelmektedir. Bu zulümleri bizzat yaşamış birisi olarak hakaret etmeden yazıyorum, zamanında "ideolojik ve siyasi körlük" ile zulmettiğiniz insanlardan özür dileyiniz. Hakarete karşıyız elbette ama başta biz okuyucular olmak üzere, Fevzi Bey de iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batırırsa "ideolojik ve siyasi körlük" ten sıyrılmış oluruz.

  • Fevzi Budak. 03 Mart 2023 00:12

    Başta cumhurbaşkanımız olmak üzere hiçkimseye hakaret kabul edilemez. Devlet terbiyesi ile büyümüş biri olarak böyle bir hakareti asla tasvio etmem.. varsa yasalar gereğini yapar.

  • S.TAZEGUL 02 Mart 2023 17:03

    MÜDÜRÜM SİZİN KALEMİNİZE MUREKKEP OLAMAZLAR.SAGLİK VE MUTLULUK DİLERİM.SAYİLARİMLA

  • mıro 02 Mart 2023 13:26

    ama müdür bey siz hakaret içeren yazı yazmadınız doğru fakat algı yapıyorsunuz yorumlarda ak partiye ve cumhurbaşkanımıza küfürlü yorumlar geliyor hiç birine müdahale etmiyorsunuz kendinize hakaret yorumu olunca engelliyorsunuz bu adalet değil