Siyaset Haber Girişi : 16 Mart 2022 16:53

İlk durak Moskova

İlk durak Moskova
Bakan Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov'dan önemli açıklamalar.

ERZURUM AJANS - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Rusya'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi.

 

İkili gerçekleştirdikleri görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un, toplantı sonrası açıklamalardan satırbaşları... 


-Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de destekliyoruz" dedi.

-Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve faşist ideolojiden temizlenmesi. Ankara pragmatik, dengeli bir tutum izliyor. Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmadı" dedi.

-Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mariupol'de mahsur kalan Türk vatandaşları hakkında, "Rusya baştan beri bu tarz konularda yardımcı olmaya çalıştı ama her şey bize bağlı değil" dedi.

- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Mariupol'de askerlerimiz koridor açıyor. Ukrayna tarafı biz vatandaşlarımızı Rusya'ya bırakmayacağız diyor. Çıkmak isteyenlere güvenlik sağlayamayız diyorlar. Mariupol ne yazık ki radikallerin elinde. Yabancıları da böylece esir alıyorlar" dedi.

-Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna uluslararası hukuku ihlal ediyor. Batı görmüyor" dedi.

-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Ukrayna'daki savaşın başından bu yana net bir tutum takındık. Diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık. İnsani ve kalıcı ateşkesin sağlanması için çaba sarf ediyoruz. Ancak Ukrayna'da 24 Şubat'tan beri insani dram devam ediyor. Akan gözyaşı ve kanın durması lazım. Barışın kaybedeni olmaz" dedi.

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bölgedeki şartların zorluğuna rağmen diplomasiye olan inancımızı kaybetmedik. Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz ve olumlu sonuç getirmesini temenni ediyoruz" dedi.

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Önümüzdeki günlerde Putin ile Erdoğan'ın telefonda görüşmesi mümkün" dedi.

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "15 binden fazla vatandaşımızı Türkiye'ye getirdik. Bir kısmını Rusya üzerinden getirdik. Savunma Bakanlarımız da temas halinde. Önceliğimiz Mariupol'deki vatandaşlarımızın tahliyesi" dedi.

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bunların hepsini samimi bir ortamda ele aldık. Amacımız yaşananlardan ders alıp barış ve istikrar için hep birlikte çalışmaktır. Rusya ve Ukrayna'nın bize güveni olmasaydı bu çalışmaları yerine getiremezdik" dedi.

-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Şu anda önemli olan Rusya ile Ukrayna'nın sonuç odaklı müzakerelere başlaması. Müzakerelerde bir yakınlaşma sağlandığını biliyorum" dedi.Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Liderler (Ukrayna-Rusya) görüşmesine memnuniyetle ev sahipliği yaparız" dedi.

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mariupol'de mahsur kalan Türk vatandaşları hakkında, "Mariupol'de ciddi sıkıntımız var. Çatışmalar devam ettiği için tahliye çok riskli. Her iki tarafla da görüşüyoruz" dedi. İHA

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.