Ekonomi Haber Girişi : 05 Temmuz 2013 22:55

İşçi ve Bağ-kur emeklileri muhtaç yaşıyor

İşçi ve Bağ-kur emeklileri muhtaç yaşıyor
İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin geçim sıkıntılarını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; "İşçi ve Bağ-Kur emeklileri yokluk ve sefalet içinde yaşıyor" dedi.
Erzurumajans-İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin geçim sıkıntılarını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; "İşçi ve Bağ-Kur emeklileri yokluk ve sefalet içinde yaşıyor" dedi.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Ömürlerinin büyük bir bölümünde prim ödeyen çalışanlar, emekli olduktan sonra karınlarını zor doyurmaktadır. Yıllarca emek verip emeklerinin karşılığını alamayan emekliler, yaşlılık döneminde ek bir iş de yapamayacakları için geçim sıkıntısı içinde birilerine muhtaç yaşamaktadır.

603 TL emekli maaşı alanın olduğu günümüzde bununda 50 ila 100 lira arası sağlık giderlerine kesilmektedir. Geriye kalan maaşla elektrik, su, yakıt, ocak, ulaşım, giyim, telefon ve okul giderleri hesaplanırsa, gıdaya ayıracak tek kuruşun kalmadığı gibi açlık sınırının 1100 TL olduğu günümüzde içler acısı tablo ortaya çıkmaktadır.

Emekli maaş artışları TÜFE'ye endekslidir. Ancak maaşlar çok düşük olduğu için enflasyon düzeyinde yapılan artışlar emeklilerin ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. Yani 6 aylık % 4 zam devede kulak değildir. Çözüm olarak derece, basamak ve kademeler arasındaki uçurum ortadan kaldırılarak tüm emeklilere iyileştirici bir zam yapıldıktan sonra zamları TÜFE artışına göre endekslemek birazda olsa tatmin edici ve adil olacaktır." dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Muammer DURMAZ 01 Ocak 1970 02:00

    bakın kimseye hakaret etmek istemem hakkaniyetle yazına yorum yapmak isterim.bu ülkede 2 yıl milletvekilliği yapacak olanlar ömür boyu emekli millet vekilliği maaşı alacak ve bu kararı kaşla göz arasında meclisten çıkardılar.çalışma bakanı ne dedi 803 tl maaş iyidir.şimdi sorarım sayın bakana ben bir emekliyim emekli bir millet vekili aldığı maaşı bir aylığınada olsa benimle değişirmi?yoksa düşünce şumudur ben milletvekiliyim.yani köydeki çiftçiyle ben birmiyim.ama adama sorarlar seçimlerde senin oyun 13 tane köydeki çifçinin oyu bir tanemi sayılıyor.çünkü sen yaklaşık onüç çiftçinin maaşı kadar maaş alıyorsun.ey ahali yoksa ben yanılıyormuyum ne dersiniz?