İlçeler Haber Girişi : 01 Ocak 1970 02:00

İşte Erzurum`daki tehlike

İşte Erzurum`daki tehlike
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Erzurum’un merkezinin biran önce viranelerden kurtarılması gerektiğine dikkat çekerken “Allah korusun, Van ve Erciş’te köyleri haritadan silen, binaları içerisindeki insanlarla birlikte yutan bir dep
Erzurum Ajans-Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Erzurum’un merkezinin biran önce viranelerden kurtarılması gerektiğine dikkat çekerken “Allah korusun, Van ve Erciş’te köyleri haritadan silen, binaları içerisindeki insanlarla birlikte yutan bir depremi yaşamadan Erzurum’un merkezinde kentsel dönüşümü tamamlamak durumundayız. 5 ayrı bölgeyi Kentsel Dönüşüm alanı ilan ettik, ancak işlerin hızlı yürümesi için desteğe ihtiyacımız var” dedi.

Ali Korkut, Yakutiye ilçe sınırlarında 15 bin civarında gecekondu ve basit yapılardan oluşan tehlikeli binanın varlığına işaret ederek, Kentsel Dönüşüm için ilgili kesimlerin ciddi desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Hasanibasri, Habipefendi, Mehdiefendi ve Rabiahatun mahallelerini içine alan Kentsel Dönüşüm bölgesinde kamulaştırmaların yüzde 80 civarında tamamlandığını hatırlatan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, viranelerden tamamen temizlenen iki ayrı noktada TOKİ’ye yer tesliminde bulunduklarını belirtti. Korkut, “TOKİ tarafından bölgede 168 konutluk inşaat devam ediyor. 250 konutluk bir alanı daha temizleyerek teslim etmek üzereyiz. Ayrıca Hasanibasri bölgesinde büyük bir alanın kamulaştırmasını tamamlamak üzereyiz. Biraz kaynak teminiyle bölgenin 2012 yılında yapılaşmaya terk edilmesi mümkün. Hacıcuma ve Taş Mescit mahallelerini kapsayan Kentsel Dönüşüm için kamulaştırma çalışmaları yüzde 80 oranında tamamlanmış bulunuyor. Burası da şehrin kalbini oluşturacak özelliklere ve öneme sahip. Yine Üç Kümbetler’de kamulaştırma yüzde 99 oranında tamamlanmış bulunmaktadır. Bütün bu bölgelerin olası bir depremde büyük kayıplara yol açacak özelliklerde yapılaşmadan oluştuğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

YÜZDE 70’İ BASİT İNŞALI KARGİR EVLERDEN OLUŞUYOR

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Hasanibasri, Habipefendi, Mehdiefendi, Rabiahatun, Hacıcuma, Taş Mescit, Narmanlı, Veyisefendi, Kırmacı, Sultanmelik ve Emirşeyh mahallelerinde kamulaştırma çalışmalarının sürdüğünü anımsatarak “Bu bölgelerdeki kamulaştırmalar Kentsel dönüşüm, yeni yol açılması ve diğer gerekçelerle yapılmaktadır. Bir yıl içerisinde bu bölgelerde bin 500’ün üzerinde yapı kamulaştırıldı ve yıkıldı. Bunların yaklaşık yüzde 20’si gecekondulardan oluşmaktadır. Yine kamulaştırma yaptığımız alanlardaki binaların yüzde 70 oranında kargir ev olduğu görülmekte. Bunlar basit şekilde taş ve toprak kullanılarak yapılmış evler olduğunu belirteyim. Yüzde 30 oranında ise betonarme binalar mevcuttu. Bunların da basit biçimde yapıldığı ve olası depreme dayanıklılığının olmadığının altını çizmek istiyorum” dedi.

DEPREM YIKMADAN YIKMALIYIZ

Ali Korkut, göreve geldiği günden itibaren büyük bir sorumluluk içerisinde risk oluşturan binaların kamulaştırılarak yıkılması için çalıştıklarını vurgulayarak “Hükümetimizin sağladığı kaynaklar, Sağlık Bakanımız Recep Akdağ’ın her alanda verdiği destekle kentsel dönüşüm alanında ciddi adımlar attık. Ancak daha çok kaynağa ihtiyacımızın olduğunu görüyorum. Daha hızlı ve yaygın Kentsel Dönüşüm Programı uygulayabilmek adına bunu bekliyoruz. Kamulaştırmalarda ayrıca çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz. Belediye olarak vatandaştan yana verilebilecek en yüksek bedeli ödüyoruz. Ancak insanlarımız 50 m2 büyüklüğünde, basit, tek katlı toprak evini bize verip 200 metrekare büyüklüğünde apartman parası istiyor. Arada kötü niyetli bazı kesimlerin yaydığı olumsuzluklarda eklenince ciddi zorluklar karşımıza çıkıyor. Ancak insanlar unutmamalıdırlar ki, biz elimizi çabuk tutup basit yapıları yıkamazsak Allah korusun, olası bir deprem buraları içerisindeki onlarca insanımız ile birlikte yıkacaktır. Van depreminden bu bağlamda çıkaracağımız dersler olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.