Siyaset Haber Girişi : 14 Aralık 2020 12:55

İşte Meclis'teki gerilimin perde arkası

İşte Meclis'teki gerilimin perde arkası
TBMM'de geçen hafta yapılan plan bütçe görüşmeleri sırasında İYİ Partili Naci Cinisli ile AK Partili İbrahim Aydemir arasında yaşanan söz düellosunun nasıl başladığını Onur Sağsöz kaleme aldı.

Erzurum Ajans,Erzurum’a deniz getirdikbaşlıklı haberiyle İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli ile AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir arasında Meclis’te yaşanan gerilimi gündeme taşımıştı.

 

Bazı milletvekillerinin de katıldığı söz düellosunun fitili, geçen Cuma günü İYİ Partili Naci Cinisli’nin, ‘Doğu Anadolu Projesi ve Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıklarının 2021 yılı bütçeleri’ hakkında yaptığı konuşmayla ateşlendi.

 

“BATIK AK PARTİLİ BELEDİYELERE KAYNAK SAĞLIYORLAR”

 

Cinisli konuşmasında kalkınma idarelerinin kaynaklarını yönetemediğini, DAP VE GAP gibi kurumların bölgelerindeki yerel girişimlerden ziyade kaynaklarını özellikle batık AK Parti belediyelerine aktardığını ileri sürdü.

 

SAYIŞTAY RAPORUNU OKUDU

 

Cinisli şunları söyledi.

 

“Özellikle, DAP İdaresinin esas görevinden uzak olan bu tür işlemleri Sayıştay raporlarında da yer alıyor. Bu çerçevede, belirlenen bütçe yılı içerisinde harcanamayan miktarların uygulayıcı kuruluşların banka hesaplarına aktarılmasına ilişkin Sayıştay tespitlerini sizlerle paylaşmak isterim, rapordan okuyorum: "Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının yatırım programında yer alan projeler için 2019 yılı bütçesinin sermaye transferleri tertibine konulan toplam 114.753.000,00 TL ödeneğin yılı içinde ancak 21.465.571,00 TL'lik %19'luk kısmının harcanabildiği, kalan 93.287.429,00 TL'lik %81'lik kısmının ise bütçe gideri yazılarak uygulayıcı kuruluşlar adına açılan hesaplara blokeli olarak aktarıldığı; aktarılan bu ödeneklerin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca sonraki yıllarda harcandığı, bu kapsamda yapılan harcamalara ilişkin işlemlerin tamamen muhasebe sistemi dışında yürütüldüğü, harcama evraklarının ise ilgili koordinatörlüklerde muhafaza edildiği; aktarma yapıldıktan sonra kullanılamayan veya fazladan aktarıldığı anlaşılan blokeli paraların bir kısmının halen iade edilemediği ve iadesinde hukuki sorunların yaşandığı görülmüştür."

 

 

“30 MİLYON LİRANIN SIRRI NE?”

 

“Bu arada bilgilerinize sunmak istediğim bağlantılı diğer husus ise DAP İdaresinin 2019 yılı bütçesinin Genel Kurulumuzca 90 milyon lira olarak kabul edilmesi sonrasında usul ve esasları Sayın Bakan tarafından belirlenmek suretiyle yüzde 30'dan fazla bir artışla 126 milyon liraya çıkarılmış olması. İdarenin 2019 yılı bütçe planlamasında bile öngörülememiş 30 milyon liradan fazla bu artışın sırrı ne olabilir acaba?”

 

“SAYIN BAKAN ‘USULEN UYGUN MU?’ DİYE SORMUYOR

 

“Peki, Sayıştay raporlarında belirtilen ve bütçesinin yüzde 81'lik kısmının transfer edildiği uygulayıcı kuruluşlar kimlerdir? Bu sorunun cevabını Plan ve Bütçe Komisyonunda Sayın Bakanın da bulunduğu toplantıda AK Parti’nin kıymetli Erzurum Milletvekili, değerli hemşehrim İbrahim Aydemir Bey, GAP İdaresi Başkanına ve Sayın Bakana örnekleriyle veriyor. Tutanaklardan okuyorum: "Bizim Erzurum Büyükşehir Belediyesi -işte elimde var- onlarca projeyi size göndermiş. Başka belediyelerimiz var; Palandöken, Yakutiye, Aziziye. Hepsi, size yönleniyor ve o kurumlara da ellerindeki bütçe imkânı kadar destek oluyorlar. Bu çok büyük bir nimet. Dolayısıyla, bunlara gözümüz gibi bakalım diye hususen not düşüyorum değerli Bakanım." Bakan "Sayın Vekil, ne diyorsunuz siz, böyle bir şey olabilir mi, usulen uygun mu?" diye sormuyor. DAP ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıklarının asli görevleri belediye fonlamak değildir. Bunlar, parti kurumları da değildirler, devlet kurumlarıdırlar.”

 

“HELE SEN OTUR YERİNE SESİNİ ÇIKARMA’ DENMİŞTİR”

 

İYİ Partili Cinisli konuşmasında Doğu illerinin ve Erzurum’un yatırım alamadığından yakınırken, “Hele ki, AK Parti’ye verdikleri vefakâr desteği düşündükçe değerli Erzurumlu hemşehrilerimin kendilerini aldatmış hissetmeleri çok normal. Üzüntüleri öfke sınırına dayanıyor. AK Parti’ye ciddi destekler veren Erzurum gibi pek çok doğu şehrimiz aldatılmıştır. İnsanları küçük düşürülmüştür ve küstahça ‘hele sen otur yerine, sesini çıkarma’ denmiştir” diye konuştu.

 

AYDEMİR: 30 MİLYARLIK YATIRIM YAPILMIŞ

 

Konuşmasının son bölümde ise doğalgaz fiyatlarının yüksekliğinden şikayet eden İYİ Partili Cinisli, “Bu kara kış günlerinde, insanımızın yakıp yakamadığı bilinmeyen pahalı doğal gaz, çiftçinin ödenemeyecek boyutlara varan borçları, esnafın ailesinin yüzüne bakmaya çekinecek hâle getirilen perişan hâli...” derken, AK Partili İbrahim Aydemir, “30 milyarlık yatırım yapılmış, 30 milyar...” diye bağırdı.

 

 

AYDEMİR: YAPILMAMIŞ DEDİN Mİ OLMAZ

 

Bunun üzerine İYİ Partili Cinisli, “İbrahim Bey, buraya gelirsiniz, Erzurum'un sorunlarını anlatırsınız bir gün, biz de dinleriz, bugüne kadar duymadım” diye cevap verirken, Aydemir, "Yapılmamış dedin mi olmaz” karşılığını verdi.

 

İKTİDARIN ‘TALAŞINA’ DEĞİL

 

Konuşmasını sürdüren Cinisli, şöyle dedi.

 

“Bölgede, parmakla sayılabilecek kadar azalmış sanayicinin durumu, AK Parti iktidarının ve siyasilerinin umurunda değildir; bizim Erzurum tabiriyle ‘talaşına’ değildir. Bilgisayar sıkıntısından daha vahimi on sekiz senedir ülkeye yaraşır bir internet altyapısı kurulamaması sebebiyle eğitim göremeyen yüzbinlerce çocuk ve gencimizin durumu da AK Parti’nin talaşına değildir.”

 

“KDV, ÖTV ALINMASIN”

 

"Doğu Anadolu'da insanlar eksi derecelerde nasıl yaşıyorlar?" diye düşünülmeli. Ekmek, su gibi bir doğal tüketim maddesi hâline gelen doğal gazın yokluğunda yaşamın neredeyse imkânsız olduğu, dokuz ay kış yaşayan Doğu Anadolu'da doğal gaz fiyatlarının makul seviyeye indirilmesi gerekiyor. Önceden vermiş olduğum ama işleme alınmayan kanun teklifimde, bölgede doğal gazdan KDV ve ÖTV alınmamasını önermiştim, ciddiyetle dikkate alınmasını rica ederim.”

 

“ERZURUM’DA NASIL SEÇİM KAZANILDIĞINI EN İYİ BEN BİLİYORUM”

 

Bu konuşmanın ardından AK Parti Grup Başkan Vekilinin yaptığı açıklamalar üzerine İYİ Partili Cinisli bir kez daha söz aldı.

 

Cinisli, “Sayın Grup Başkan Vekilinin konuşmasından, fiyakalı, gösterişli konuşmasından anlıyoruz ki AK Parti siyaseti yalnızca seçim kazanmaktan ibaret zannediyor. Hâlbuki bizim siyaset anlayışımız bambaşka, biz siyaseti de Allah rızası için, millet menfaati için yapıyoruz. Erzurum'da nasıl seçim kazanıldığını da en iyi ben biliyorum. Hangi iftiralarla, hangi duygu sömürüleriyle seçimin kazanıldığını da en iyi ben biliyorum” derken, AK Partili Aydemir, “Nasıl yapılıyormuş” diye sordu.

 

AYDEMİR: NASIL YOKTUR YA?

 

Erzurum’da yatırım olmadığını iddia eden İYİ Partili Cinisli’ye öfkelenen Aydemir, “Nasıl yoktur ya? Hiçbir şey yapılmazsa Ovit Tüneli yeter, Erzurum'a deniz getirmişiz biz deniz. Sen ne diyorsun ya?” dedi.

 

Erzurumlu iki vekil arasındaki söz düellosu bazı milletvekillerinin de katılımıyla bir süre daha devam etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • nihat özdemir 15 Aralık 2020 12:51

    Kavga etmeyi bırakın. Altınız kuru keyfiniz yerinde. Esnaf bitti haberiniz var mı? Hızlı tren ne alemde bileniniz var mı? Haram olsun aldığınız maaşlar.

  • Cizbiz 14 Aralık 2020 19:37

    naci beye helal olsun. cok dogru soylemis. erzuruma deniz mi gelmis? deniz sizin olsun bizim dogalgaz faturalarini dusurun. daha simdiden 700 tl fatura odeyecegiz

  • Dadaş 14 Aralık 2020 17:47

    Baştan aşağı altın döşeseler muhalefet yine beğenmez muhalefet ve iktidar mvklleri birleşip erzuruma bi çare aradimilar kürsüye çıkan atıp tutuyo sadece iktidara yüklenerek tabanina yaranmak

  • erzurum 14 Aralık 2020 13:46

    ak partili olarakgerçekçi oşmak gerekirse cinisli sonuna kadar haklı ibrahim bey iyi şov yapar icraat sıfır