Ekonomi Haber Girişi : 29 Aralık 2011 20:12

İşte yeni asgari ücret

İşte yeni asgari ücret
Asgari ücretlilerin merakla beklediği ücret artışı bugün belirlendi. İşte rakamlar...
Erzurum Ajans-Asgari ücretlilerin merakla beklediği ücret artışı bugün belirlendi. İşte rakamlar...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nda yapacağı toplantıda, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlendi. Bakan Faruk Çelik, 2012 yılı asgari ücreti açıkladı. Yılın ilk 6 ayı için yüzde 5,9, ikinci 6 ay için yüzde 6,1 oranında zam yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında gerçekleşen toplantıda, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, işveren heyetine TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk başkanlık etti.

Çelik, 2012 yılındaki uygulanacak asgari ücreti belirlemek için toplanan komisyonun kararını şöyle açıkladı;

16 yaşını dolduranlar için ilk altı ayda asgari ücret net 701, ikinci altı ay için de net 739 lira olarak belirlendi.

16 yaşını dolduranlar için aylık brüt asgari ücret ilk 6 ay için 886.50 TL, ikinci altı ay için de 940.50 TL oldu.

Asgari ücretteki artış oranı ilk 6 ay için yüzde 5.91, ikinci 6 ay için yüzde 6.09 oldu. Toplam artış yıllık olarak ise yüzde 12.37 olarak belirlendi. Asgari ücretteki artış 42 lira oldu.

Asgari ücret, 16 yaşından büyükler için brüt 837, net 659 lira, 16 yaşından küçükler için ise brüt 715, net 572 lira idi.

Çelik, komisyonun 5 kamu, 5 işçi, ve 5 iş veren temsilcisinden oluştuğunu hatırlatarak "2012 yılında hedeflenen enflasyon oranı yüzde 5. Hükümet olarak bütün çalışanları, emeklileri olduğu gibi asgari ücreti de bugüne kadar enflasyona ezdirmedik" dedi.

Toplanan komisyonun ilk olarak asgari ücret mevzuatı ve asgari ücret mevzuatını belirleme yöntemine ilişkin önümüzdeki dönemde bir çalıştay gerçekleştirme kararını aldığnı belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik "Bu kararın son derece önemli olduğu inancı içerisindeyim. 2013 Asgari ücretin belirlemesinde bu çalıştayla komisyonun daha az yorulacağı düşüncesindeyim" dedi
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.