Bölge Haber Girişi : 09 Şubat 2011 15:31

Karadeniz'de petrol aramaları sürüyor!..

Karadeniz'de petrol aramaları sürüyor!..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadenizde petrol sondaj çalışmalarının sürdüğünü belirterek, ''Aramalar devam ediyor, ancak petrolü bulmadan yani görmeden bulduk demeyiz'' dedi.

Erzurum Ajans-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz’de petrol sondaj çalışmalarının sürdüğünü belirterek, ''Aramalar devam ediyor, ancak petrolü bulmadan yani görmeden ‘bulduk’ demeyiz'' dedi.

Romanya’ya bir günlük çalışma ziyaretinde bulunan Yıldız, Türkiye’ye dönmeden önce gazetecilerle bir araya gelerek ziyaretini ve Türkiye’nin enerji politikalarını değerlendirdi.

Bakan Yıldız, Türkiye’nin Bükreş büyükelçiliğinde, Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu tarafından onuruna verilen yemekte gazetecilerle sohbet etti.

ROMANYA İLE İŞBİRLİĞİ

Romanya ziyaretinin son derece verimli geçtiğini belirten Yıldız, “Romanya ile kısa ama çok verimli ziyareti oldu. İşbirliğimizi somut projelerle geliştireceğiz” diye konuştu.

Romanya’nın Avrupa Birliği sürecinde başından beri Türkiye’yi desteklediğini hatırlatan Yıldız, bu desteğin ''net bir destek'' olduğunu söyledi.

Türkiye’nin global kriz ortamında büyüme hızını büyük bir başarıyla artırdığını kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

''Avrupa büyüyor, Türkiye iki katı büyüyor. Türkiye’nin büyüme rakamları ve potansiyeli çok dikkati çekici. İçinde bulunduğumuz global kriz ortamında Türkiye’nin ortaya koyduğu bu performans herkesin dikkatini çekiyor. Rumen Yetkililer de bu başarıyı nasıl sağladığımız konusunda bizden bilgi aldılar. Ben de sektörel bazda neler yaptıklarımızı ve Başbakanımızın krize karşı tavrını anlattım.''

ORTAK PROJELER

Romanya ile Nabucco projesinde Türkiye’nin ortak olduğunu ifade eden Yıldız, bu ortaklığı da diğer enerji altyapı alanlarında da geliştirmek istediklerini bildirdi. Yıldız, “Biz, potansiyellerimizi tam olarak değerlendirmek istiyoruz. Karadeniz’in altından geçmesi planlanan yüksek gerilim elektrik hattı projesi Romanya ile Türkiye arasındaki önemli ortak projelerden biri olacak. Projenin teknik çalışmaları sürüyor. Kısa sürede somut sonuçların ortaya çıkacağını umuyorum” dedi.

Projelere hiç bir zaman tek taraflı olarak bakmadıklarını söyleyen Yıldız, “Bir projede herkes kazanmalı yani projeyi ortaya koyduğumuzda ‘sadece biz kazanalım’ diye düşünmek olumlu sonuçlar vermez” diye konuştu.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadan doğan avantajlarının olduğunu kaydeden Yıldız, “Biz bu avantajımızı komşularımıza da maksimum fayda sağlayacak projelerle değerlendirmek arzusundayız. Kazanç karşılıklı olmalı ve bölge halklarının refahına katkı sağlamalı” dedi.

Bakan Yıldız, bir gazetecinin Burgaz–Dedeağaç Petrol Boru Hattı projesi ile ilgili sorusunu yanıtlarken, “Boğazlardan petrol geçişini azaltacak her projeyi destekleriz” ifadesini kullandı.

NÜKLEER ENERJİ

Bakan Yıldız, büyüyen Türkiye’nin enerji ihtiyacının da büyüdüğünü, bu yüzden ülkenin nükleer enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Bu tartışılamaz bir gerçek. Akkuyu Nükleer Santralı ile ilgili çalışmalarımız bütün hızı ile sürüyor. Sinop’ta da Nükleer santralın Japonlar tarafından kurulması konusunu değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Yıldız, alternatif enerji konusundaki görüşlerini açıklarken de şunları söyledi:

“Rüzgar ve güneş enerjisinin maksimum derecede değerlendirilmesi ile ilgili her türlü hukuksal altyapıyı ortaya koyduk. Yeşil enerji olarak adlandırılan bu enerji sistemlerine büyük önem veriyoruz. Desteklemeyi de sürdüreceğiz. Bu yıl önceliğimiz rüzgar enerji sisteminde. Gelecek yıl da güneş enerji sistemlerini ön plana çıkartacağız.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.