Kars ve Iğdır'da, cumhur ittifakı (MHP) nasıl kaybetti?

24 Haziran seçimlerinde Kars merkezinde; AKP'nin oy oranı %31.4, MHP'nin oy oranı ise; %7.1. Her iki partinin oy toplamının oranı %% 38.5...2014 yerel seçimlerindeki toplam oy oranları ise %50'nin üzerinde...Cumhur ittifakı kapsamında Kars Belediye Başkanlığı MHP'ye bırakılarak AKP seçimlere katılmadı. Peki MHP ve AKP ittifakının almaları gereken oy oranının en azından %38.8, 2014 seçimlerine göre ise %50'nin üstünde olması gerekmez miydi? 

Öyle olsaydı MHP adayı seçimi kazanırdı. Hayır öyle olmadı, aksine aldıkları oy oranı %26.57'lerde kaldı. Bir önceki seçime göre kayıp oy oranları ise %12'ler civarında... HDP ise; bir önceki seçimde %21.39 oy oranını % 29.58 oy oranına yükselterek Belediye Başkanlığını aldı. Millî beka diyerek ittifak yapan ve bir önceki seçimde oy toplamı %38.8 olan MHP ve AKP eriyen kayıp oy oranlarını nasıl izâh edecekler? İşin garibi, MHP 2014 seçimlerinde tek başına %28.4 ile seçimi kazanırken; AKP ile ittifakta %26.50'lerde kalmakta... Şimdi bu ilde kim kime ve hangisi hangisine destek vermemiş ve eriyen oylar nereye gitmiş dersiniz acaba?

Iğdır'a gelince; 2014 yerel seçimlerde MHP'nin bu il merkezindeki oy oranı %42.4, AKP'nin oy oranı ise, %10.9... Her iki partinin toplam oy oranları ise, %53... HDP'nin oy oranı ise, %44.2'dir. Bir önceki seçimde de HDP'nin oy oranı %45'dir. Peki bu seçimlerde ne olmuş? HDP %50.10 oy oranına ulaşmış, Cumhur ittifakı adına seçime giren MHP'nin almış olduğu oy oranı %46.68'lerde kalmış ve HDP oy artışı ile seçimi kazanmış. 

Bu ilde İyi Parti cumhur ittifakı lehine seçimlere katılmayarak MHP'yi desteklemiş ve Iyi Parti'nin bir önceki seçimlerdeki %7.1 civarındandaki oy oranın cumhur ittifakından düşümü yapıldığında, Cumhur ittifakının oy oranı %39 seviyelerine inmekte. Yani İyi Parti seçmenin oy vermemesi halinde ise, Cumhur ittifakının HDP karşısında %11 gibi ciddi bir oy kaybının olduğu görülmekte... Tıpkı Kars ilinde olduğu gibi, bu ilde de yine kim kime oy vermemiş dersiniz ve HDP oy artışı ile seçimi nasıl kazanmış acaba? Kimlerin oyları ile HDP'nin oy artışı sağlayarak seçimleri kazanmış olmasına zemin hazırlanmış denilebilr acaba?

Sözde beka dedikleri sorununu Kars ve Iğdır gibi serhat şehirlerde çözemeyenlerin, millet ittıfakını HDP ile işbirliği ve ittifak yapmakla suçlayanların ve kendi ortak adaylarına oy vermeyerek Kars ve Iğdır seçimlerini HDP'ye kaptıranların, millì beka gibi söylemleri konusunda inandırıcı bir cevapları olacak mı acaba? Sanmıyorum. Her iki ildeki oy toplamlarının ciddi azalışını ve HDP'nin bir önceki seçime göre oylarının artışını ve HDP"ye kimden ve hangi ortaktan oy gidişinin net bir izâh ve analizini yapabilecekler mı acaba? Doğrusu, yine de merak ediyorum.

Hani zillet denilen millet ittifakı HDP ile ittifak yapmıştı deniliyordu. Ne oldu? Kars ilinde CHP'nin oy artışı ile İyi Part'inin aldıkları oylar ortada iken ve üstelik Iğdır'da İyi Parti'nin destek ve katkısına var iken, kimden kime oy geçişinin olmadığı net biçimde ortada degil mi? Kaldı ki İyi Parti'ye verilecek önemli ölçüde oylar HDP endişesiyle, her iki ilde de şâyet MHP'ye yönelmemiş olsaydı aldıkları oy oranları daha da düşük bir seviyede kalacağı muhakkak olduğu gayet açık... 

CHP'nin her iki ilde de oylarını korumuş olması hatta artırmış olması da dikkate alındığında, HDP'nin kimlerin oyu ile artış sağladığı ve kimlerin oyu ile seçimleri kazandığı nasıl izâh edilecek? Zillet dedikleri ittifakın her iki ilde de HDP ile açık ve gizli bir ittifakları olmadığı görüldüğüne göre, cumhur ittifakının toplam oy oranlarını konsolide edememiş olmaları her iki parti açışından düşündürücü değil mi? Bu saatten sonra hâlâ zillet -illet ittifakından söz edilebilir mi?

Erzurum ili için de bir seçim analizi ve ayrı bir değerlendirme yapılacaktır..
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.