Ekonomi Haber Girişi : 15 Mart 2023 15:14

Kilosu 30 lira olan çiğ kadayıf 40 lira oldu

Kilosu 30 lira olan çiğ kadayıf 40 lira oldu
Erzurum'da Ramazan ayının gözde tatlısı kadayıfın kilogram fiyatı zamlandı. Kısa süre önce 30 liraya satılan çiğ kadayıf ve yufkanın kilosu 40 liraya yükseldi. Hazır kadayıf dolmasının kilosu ise 120 TL'den  satışa sunuluyor.

İftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan kadayıf, bu Ramazan cep yakacak.

 

Erzurum’da tüketimi özellikle Ramazan ayında bir hayli artan kadayıf, şehrin gastronomisinde çok önemli bir yere sahip. Her sofrada olmazsa olmaz olan kadayıfın bu Ramazan tadı kaçacak.  Geçtiğimiz hafta kilogram fiyatı 30 lira olan kadayıf ve yufkaya zam geldi. 3/1 oranında zamlanan yufka ve kadayıfın kilosu Ramazan’da 40 liraya satılacak.

 

 

Fiyatı çok yüksek

 

Kadayıf ve yufkaya yapılan zammı yüksek bulan Erzurumlular, “ Tek zevkimiz Ramazan’da kadayıf dolması yemek. Sadece kadayıfın kilosu 40 lira, bunun ceviz içi ve şerbeti var. Hepsi toplandığında maliyet bir hayli artıyor. Yufkanın fiyatı bile çok yüksek. En azından bu Ramazan insaflı bir zam yapılmalıydı” görüşünü savundu.

 

 

Aynı zammı pide için de bekliyoruz

 

Kadayıf ve yufkaya yapılan zam oranının artan maliyetler karşında normal olduğunu belirten imalatçılar ise aynı zam oranının Ramazan pidesi içinde yapılması gerektiğini savunuyor. Kadayıf üreticileri, “Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği esnafın durumunu göz önünde bulundurarak zam kararını veriyor. Kadayıf ve yufkaya 3’te 1 oranında zam yaptı. Aynı zam oranını Ramazan pidesinde de bekliyoruz. Neticede hepsinin ham maddesi un, fırıncı esnafı zaten ayakta durmakta zorlanıyor. Girdi maliyetleri arttı. Birliğin tüm bunları göz önünde bulundurması gerekir” diye konuştular.

 

Ramazan’da zam yapmayacağım

 

Erzurum’un meşhur kadayıfçısı Muammer Tanhaş (Muammer Usta) ise Ramazan ayı öncesi zam yapmama kararı aldı. Şu an kadayıf dolmasının kilosunu 120 TL’ye sattıklarını belirten Muammer Usta, “ Kadayıf dolması için kullandığımız yağ, yumurta ve cevizin maliyeti oldukça arttı.  Bunun yanı sıra enerji ve personel giderlerini de eklediğimizde zam yapmak kaçınılmaz. Ancak firma olarak Ramazan ayında tüketimi diğer aylara oranla daha fazla olduğu için zam yapmama kararı aldık. Bayramdan sonra kilosunu 140-150 TL civarında satış yapmayı düşünüyoruz” dedi. Kaynak: Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Halis demir 17 Mart 2023 07:27

    Güya müslüman geçinirsiniz ama ramazanda herkesin almak zorunda olduğu biseye zam yaparsınız. Oruç tutuyoruz akşamları bir tatlımız olacak aşagıda birisi yazmış Ermeni bile ramazanda indirim yaparken müslüman zam yapıyorsa orada duracaksın arkadaş neyin zammı bu. Pideye zam yapıyorsun anlarım yumurtası var susamı var ama sen ne ekliyorsun kuru kadayıfa. Başta Akdağ kadayıf olmak üzere bu zammın geri çekilmesini istiyorum.

  • dadas 16 Mart 2023 15:30

    Türkiyenin olduğu kadar Erzurum'un sorunu denetleyeni kim denetlesin...

  • dadas 16 Mart 2023 15:27

    Allah sorsun diyor millet yine oy veriyor adam küfredip sandıkta yine oy veriyor üç kağıtçı sahtekar olduğunu bildiğine yine oy veriyor güçlünün yanındayız deyip oy veriyor erzurum yüzde 60 üstü mevcut hükümete yine oy çıkacak bundan iyisi mi var deyip yine oy veriyor sanki 30 küsür parti yokmuş gibi kadayıfa gelince canımız çekti deyip almaya devam edersek satan nasıl olsa yiyecekler diyecek istediği fiyatı koyacak hiç kimse almasın bak nasıl düşüyor fiyat kalsın ellerinde malzemeleri bak nasıl düşüyor fiyat bütçeyi sömüren kendi ahiretini yakıyor zıkkım olsun kul hakkını ahirette zaten alacaz

  • temel sezer 16 Mart 2023 13:01

    ALLAH AŞKINA NE OLDİ YAHUU CUMA ALDIM 30 TL İDİ VE ALLAH İNANDIRSIN YERSEM NAMERDİM NAMERDD.. NEYE ZAM GELDİKİ YAA PETROL BİLE DÜŞERKENN BUNLARIN YAPTIGI FIRSATÇILIGI ALLAHA HAVELE EDER YEMİYACAMMMM....AYNEN YILBAŞINDA GAVURLARIN YAPTIGI İNDİRİMLER MUBAREK RAMAZANDA MÜSLÜMANLARIN YAPTIGI BİNDİRİMLER ANLADIZZ BUNU MÜZLÜMANSIZ HEEEEE YEMEMMMMMMMMM

  • ali er 16 Mart 2023 10:34

    kadayıfın malzemesi nedir ki. un ve su niçin 40 tl unun fiyatı belli suyun belli. tarım il müdürlüğü mü artık kim denetliyorsa sorsun hesabını. et olmuş 250 tl isaf edin.

  • Ejder Tepesi 16 Mart 2023 09:14

    Dadaş yorumcu, o Dadaş ismi senin gibi bir yalakaya hiç yakışmıyor. O güzel ismi bir daha ağzına alma. Aynen o yalakalar gibi söylüyorsun. Mesela ben, şükrün ne olduğunu senin gibi bir yalakadan mı öğreneceğim. Sen nasıl ekmek bulduğuna şükret diyorsun. Ekmek insanın en tabii ihtiyacı. Tabii vatandaş ihtiyacı olanları yemesin ki birileri 4-5 maaşı zıkkımlansinlar,vatandaşın bu mübarek ayda oruçlu iken, çoluk çocuğunun canı çektiği zaman kadayıfı yemesin ki yandaşlar, milyarlari götürsünler. Sen nasıl bir yalakasin. Biz de yemeyiz diyeceğine, bütçeyi sömürenlere deki, zıkkımlanmayin bu kul hakkıdır, milyarlari çalan yandaşlara ve Çaldıranlara deki, Allah'tan korkun, bu milletin malını adil bir şekilde bu millete harcayın. Belediyelere deki bir aileden üç, dört kişi alacağınıza, o dört kadroyu, dört aileye bölün, evlerine maaş girsin. Daha yazılacak çok şey var da biz kısa kestik. O rumuzu bir daha kullanma. Dadaş, mert ve yiğittir. Yalakaligi ve hele hele yalakalari hiç sevmez. Rumuzunuzu yalaka diye yazın. Piyasa ateş gibi, mutlu bir grubun dışında, vatandaş perişan. Bu ülkenin bu durumunu görmeyenlerin insafi, vicdanı körelmiştir. O kör göz ve vicdanla baktıkları için gerçeği göremezler. Zaten yalakalarin özellikleri de budur. İnsan Allah'ın verdiği akıl nimetini, birilerine kiraya vermemeli ve satmamalidir. Rabbimiz akledin, akletmez misiniz, buyuruyor, yalakalar da bu ilahi emri elinin tersi ile iterek yalakalık edip aklını birilerine satıyorlar.Ölüp de göreceğiz. Bu mübarek emri iskalayanlari o efendileri kurtaracak mı? Hayır, hayır cayır cayır yanacaklar.

  • Ömer 16 Mart 2023 07:27

    Anlamak mümkün değil şu anda girdilere bir zam gelmedi ( elektrik , su , un falan ) peki bu neyin zammı . Ramazan fırsatçılığı değil de nedir . Ayıptır , günahtır . Hani bir mecburiyet olsa tamam ama yok ki . Maalesef biz kendi özümüzü kaybettik fırsatçı olduk .

  • dadas 16 Mart 2023 01:07

    Bizde yemeğiz olur biter

  • Ejder Tepesi 16 Mart 2023 00:25

    1914-1918 yılları arasında Erzurum'da yedek subaylığıni yapan Faik Tonguç anlatıyor: Ramazan'da, haftada birgün Canik çarşısına gider, gezerdim. Büyük ve küçük esnaf genelde Ermeniler idi. O büyük esnaf Ramazan'da fiyatları hiç artırmaz, hatta bazıları da fiyatları düşürür, o küçük esnaf da fiyatları sabit tutardı. Sebebini sorduğumda derlerdi ki: Bu ay Müslümanların oruç ayıdır. Müslümanlar bizim komşularımız. Eğer fiyatları artirirsak onlar da alamayıp oruç tutamazlarsa biz mesul oluruz. Onun için fiyatları artırmiyoruz. Şimdi iyi düşünün sözde müslüman esnaf. Ramazan'da, Ermeni fiyat artirmiyor, siz ise hemen her gıdanın fiyatını, ramazanı fırsat bilerek kat kat artırıp akşam da imamın yanında teravihe duruyorsunuz. Bu nasıl fırsatçılık, bu nasıl insafsızlik? Zaten herşeyin fiyatı ateş pahası. Fakir fukara nasıl alacak ? Bu gidişe mutlaka son verilmelidir. Yöneticiler neden bunu görmüyorlar ? Bu ülke neden böyle savruldu ? Artık bu duruma son verilmelidir. Bu halk bunun çaresine mutlaka bakmalıdır. Piyasa ateş gibi, yaklaşani yakıyor. Artık almaya güç yetmiyor. Nereye kadar gidecek bu durum. İşte ülkenin geldiği durum bu. Hükümet neden bunu görmez de gelinen bu vahim durumdan dolayı, halen daha yönetime talip olur. Vatandaş bunu sorgulayıp vicdanının sesine kulak vererek bu gidişe son vermelidir. Sonradan yanıp yakılmanin bir faydası olmaz. Ama bu halkın bunun gereğini yapacağına inanıyorum. İnşallah aklı selim düşünürler.

  • Vatandaş 15 Mart 2023 23:44

    Az olmuş 200 falan yapsaydınız. Kim yapar nasıl yapar bilmem, şu serbest piyasa ekonomisi denen sömürü sisteminden kurtulmamız lazım.tabi benim ki hayal ama olsun bir umut yazıyorum. Hepimiz ahireti çok basite alıyoruz

  • Dadaş 15 Mart 2023 20:12

    Şikayet eden vatandaş şu anda ekmek bulduğuna şükret otur...Kadayıfda yeme korkma ölmessin..

  • Halis demir 15 Mart 2023 16:19

    Herseye higrlen zam yüzde 200 ama enflasyon yüzde 50 çıkıyor. Emeklinin düşük yetimin maaşı enflasyona göte hesaplanıyor yani milyonlarca insanın vebalini alıyorsunuz. Yazıklar olsun size tuike Akp ye merkez Bankasına bakanlara topuna yazıklar olsun. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın demişler bizim artık et süt alacak durumumuz yok. Kadayıf alsak da boş saracağız. Sebebi dizsiniz tek adam sistemi dir

  • Dadaş 15 Mart 2023 15:43

    Fırsatçılar.. Yemek nasip olmasın.