Erzurum Haber Girişi : 16 Haziran 2012 11:45

Kırkıncı Hoca: 18 yıl ezan sesi duymadık

Kırkıncı Hoca: 18 yıl ezan sesi duymadık
Kırkıncı Hoca, ezanın aslına uygun okunmasının 62. yılında Zaman Gazetesi'ne konuştu: Bu ülkede 18 yıl ezan sesi duyulmadı.
Erzurum Ajans-Müslüman coğrafyasında yüzyıllarca Arapça aslına uygun olarak okunan ezan, 1932'de Diyanet İşleri Reisliği tarafından yayınlanan bir genelgeyle Türkçe okunmaya başlandı.

Tam 18 yıl süren karanlık günlerden sonra 'Tanrı uludur' sesleri, 16 Haziran 1950'de yerini ezanın aslı olan 'Allah-u Ekber' nidalarına bıraktı.

Ezanın aslına uygun olarak okunmaya başlanmasının 62. yıldönümünde Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi Mehmet Kırkıncı Hoca, o günleri anlattı. Tek parti döneminin İslam'a ve Müslümanlara karşı baskısına yakından şahitlik eden Kırkıncı Hoca, 16 Haziran 1950'de ikindi vakti ezanın aslından okunmasıyla birlikte toplumda oluşan havanın bayram gününü aratmadığını ifade ediyor. Kırkıncı Hoca, o günü, "Tam 18 yıl devam eden bir zulüm bitmiş ve o büyük hasret sona ermişti." ifadeleriyle özetliyor.

Tek parti döneminde medreselerin ve camilerin kapatıldığını aktaran Kırkıncı Hoca, Erzurum'da sadece Gürcükapı, İhmal, Lala Paşa ve Murat Paşa camilerinin açık olduğunu hatırlatıyor. "O dönemde şehirde 50'ye yakın cami vardı. Ancak Selçuklulardan bu yana İslam'a hizmet eden Ulucami depo, Erzurum'un âlimlerinin yetiştiği Kurşunlu Camii de hapishane yapıldı." diyor. Erzurum'un soğuk ve uzun kışlarında, sabahın erken saatlerinde karlara bata çıka fayton izlerinden, eğitim aldığı Hacı Mustafa Efendi'nin evine gittiğini kaydeden Hoca, "Erken saatte gitmemizin sebebi ise polislerin bizi görmemesi idi. Zira o zamanlar Kur'an'ı ve dinî ilimleri okumak yasaktı. Erkenden hocamızın evine gider, saat sekize kadar ders okur, evimize dönerdik." diyor. İlim gördükleri evlerin defalarca baskına uğradığını kaydediyor.


HERKES SEVİNÇTEN AĞLIYORDU!... HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN! 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Gerçek Erzurumlu 01 Ocak 1970 02:00

    PASİNLİ 90 yaşındaki bu saygı değer hocaya atığın mesaja dikkat et ne alakası var şimdi bu hoca neden bahsediyor sen neden bahsediyorsun KIRKINCI HOCANIN gönlü zengin gönüllere taht kurmuş ama sen bunu anlayamazsın senin paradan başka bir düşüncen yok ALLAH U TAALA sana miili piyongodan bir cuval para göndersin

  • Pasinli 01 Ocak 1970 02:00

    Kırkıncı hocanın Erzurum siyasetinde bir ağırlığı olduğu söylenir durur. Hatta ve hatta şuan ki Adnan Yılmaz`ın milletvekili olması için bir mektup yazdığı konuşulur durur. Çok merak ederim Nur Cemaatinin tabi olduğu Said Nursi Hazretlerinin şöyle bir lafı vardır. "Siyasetten ve Şeytan`dan Allah`a sığınırım" diye. Peki gerek hoca efendi olsun gerekte Mehmet Kırkıncı hoca efendi olsun neden siyasetin bir fiil içinde olurlar onu anlayamıyorum. Adnan Yılmaz`ın yaptığı yanlışlardan kendisinin de mesul olduğunu biliyor. Bu milletin önderleri böyle yaparsa miraç kandilini idrak ettiğimiz günün akşamında camilerimizde bomboştu. Ezan türkçe okunsa ne arapça okunsa ne o ki camilerimiz beş vakiti bırakın kandillerde bile iki üç sıra oluyorsa bence ezanın hangi dilde okunması o kadar da önemli değil. Hocalar ve kanaat önderleri islamı anlatmayı bırakıp, siyasi meselelere kafa yoruyorsa işte sonu böyle oluyor...

  • YUSUF AKÇAY 01 Ocak 1970 02:00

    MAŞALLAH HOCA ERZURUMUN EN ZENGİNİ :))) NERDEN BULDUN PARAYI HOCA

  • Gerçek Erzurumlu 01 Ocak 1970 02:00

    KUZEY kırkıncı hocanın verdiği bu haberi dikkatli ve iyi oku iyi değerlendir Türkiye nüfusunun % 20 si bu gibi hocaları iyi tanır 90 yaşında bu hoca, senin yaşın daha 35 sen o günleri görmemişsin yaşamamışsın dikkatini çekerim 1930 ve 1950 lerden bahsediyor senin de 80 90 veya 100 yaşında büyüklerin varsa o günleri çok iyi yaşamıştır. onlardan bilgi alabilrsin sen o kadar Türkiye Cumh seviyorsan bu saygı değer sakallı hocaya saygın olsun arap ülkellerini gezdin hoşuna gittiğse o ülkelerden birine git seni Türkiyede zorla duduran yok yaşatan yok elbette Atatürkü seviyoruz Atatürk olmasaysı bu topraklarımızın % 20 bile belki elimizde yoktu Atatürk İlke ve İnkılaplarınıda senden öğrenecek değiliz herhalde ha şunuda söyleyeyim her perşembe akşamı cumhuryed cad. büyük tema üzerinde bu hoca git bak ki neler an latıyor oraya giden cemaatin sayısı nekadar seninde gitmeni tavsiye ederim

  • Kuzey`e 01 Ocak 1970 02:00

    kuzey sen muz cumhuriyetindemi yaşıyorsun...!?

  • Kuzey 01 Ocak 1970 02:00

    Hoca ..... ben 36 yaşındayım çok şükür ezanda duydum namazda duydum sizin amacınız atatürk ilke ve inkilaplarını bu cumhuriyetti yıkmak ben özendiğiniz arap ülkelerini gezdim hiç birisinin dini duyguları bizim ülkemiz kadar hoş görülü ve samimi değil ...... cumhuriyet kurulduğundan beri namazda var ezanda var .....