Erzurum Haber Girişi : 22 Nisan 2013 13:59

Klimaların bakımını hemen yaptırın

Klimaların bakımını hemen yaptırın
Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya evlerin, işyerlerinin, araçların vazgeçilmez ihtiyaçları haline gelen klimalar ve kullanımların bakım ile kullanımları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Erzurumajans-Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya evlerin, işyerlerinin, araçların vazgeçilmez ihtiyaçları haline gelen klimalar ve kullanımların bakım ile kullanımları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Ballıkaya, "Vatandaşlarımız kavurucu sıcakların en rahatlatıcı çaresi olarak görülen ve neredeyse tüm yaşam alanlarında kullanılan klimaların periyodik bakımına, temizliğine ve konumlandırılmasına dikkat etmemesi durumda fazla enerji tüketiminden dolayı maddi kayıplara uğrayacağı gibi çeşitli hastalıklarla da karşı karşıya kalabilirler" dedi.
Daha büyük masraflarla karşı karşıya kalmamak için Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, "Klima bakımlarının aksatılmaması gereken bir işlemdir. Klima bakımı masrafından kaçan birçok vatandaşımızın cebinden, gerek yaz boyunca ortaya çıkan arızalar sebebiyle gerekse fazla enerji tüketiminden dolayı daha fazla para çıkmaktadır. Ayrıca klimaların neden olduğu lejyoner hastalığının bir çeşit zatürre hastalığıdır. Bu hastalığa neden olan mikropların bakımı ve temizliği yapılmayan klimaların filtrelerine yerleşip kolonize olarak buradan havaya yayıldığını ve solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bakımı ve temizliği yapılmamış klimalarda üreyen mikroplar özellikle yaşlı ve çocukların bünyeleri daha zayıf olduğundan onları etkilemektedir. Sevdiklerimizin sağlıklarını tehlikeye atmamak için klimaların periyodik bakımlarını yaptırmak ve kullanım derecelerine çok dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.
Vatandaşlar tarafından çoğu zaman önemsiz zannedilen klima bakımlarının, kavurucu sıcak havalarda ortaya çıkabilecek birçok problemi ortadan kaldıracağını bildiren Ballıkaya, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Yaşanılan ve çalışılan ortamlarda bulunan ve gün geçtikçe yaygınlaşan klimalar vasıtasıyla ortamı soğutmak ya da ısıtmak amacıyla dolaştırılan hava, bu mekanlarda bulunan insanların sağlığını direkt olarak etkilemektedir. Klimanın çalışma prensibinden dolayı ortam havası içerisinde bulunan mikroorganizmaların klima içerisinde uygun sıcaklık ve nem ortamında üreyebilme şartları oluşur. Klima içerisinde üreyen ve daha sonra fan vasıtasıyla ortama gönderilen havanın bakteri, mantar ve küfler gibi zararlı canlılardan tamamen arındırılması gerekir. Bunun için en fazla on beş günde bir klimanın hava filtresinin temizlenmesi, yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce de kimyasallarla temizleyici pompayla iç ünite ve serpantinlerinin yıkanması başta olmak üzere tüm periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Yapılacak periyodik bakım, klima içerisinde üremiş mikroorganizmaları temizleyecektir. Bunun yanında enerjinin gün geçtikçe pahalı hale gelmesi, kullandığımız klimadan en yüksek performansı elde etmemiz gerçeğini ve gereğini ortaya çıkarmıştır. Klimaya yapılacak periyodik bakım aynı zamanda klima serpantinlerinde ısı transferinin rahat şekilde gerçekleşmesini sağlar, bu da enerji tasarrufuna ve istenilen konfora daha kısa sürede ulaşılmasına neden olur. Klimalarda filtre temizliğiyle yapılan hafif bakım, klimanın performansını artırır. Ancak daha sağlıklı bir ortam havası teneffüs edebilmemiz için klimalara yılda en az iki kez, yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce yetkili servislerce bakım yapılması gerekir. Klimalara yapılacak periyodik bakım, klimanın insan sağlığını olumsuz etkilemesinden kurtararak faydalı bir biçimde kullanımını sağlar ve klimanın kullanım ömrünü artırır." 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.