Ekonomi Haber Girişi : 04 Kasım 2011 16:04

KOBİ`lere Websitesi zorunluğu

KOBİ`lere Websitesi zorunluğu
KOBİ`lere web sitesi zorunluluğu 2012`de uygulamaya konuluyor.
Erzurum Ajans-KOBİ`lere web sitesi zorunluluğu 2012`de uygulamaya konuluyor.
Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (BTSO) tarafından düzenlenen toplantıda, Yeni Türk Ticaret Kanunu uyarınca, web sitesinin yanı sıra ve elektronik posta zorunluluğunun 2012 yılında uygulamaya konulacağı açıklandı. BTSO tarafından yürütülen `TRA1 Bölgesi KOBİ Web Portal Projesi` basına tanıtıldı.

Toplantıya KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan, BTSO Başkanı İbrahim Yumak, BTSO Meclis Başkanı Hayri Tekin, BTSO Genel Sekreter Yardımcısı Gökhan Önder Karaoğlu ve işletme sahipleri katıldı. KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan BTSO Konferans Salonu`nda gerçekleşen toplantıda konuşan KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, doğrudan faaliyet destek programı kapsamında yürütülen projenin bölge için önemli olduğunu söyledi.

Projenin hayata geçirilmesine vesile olan BTSO çalışanlarına teşekkür ederek sözlerine başlayan Altan, projenin öneminin büyük olduğunu, işletmelerin bu proje sayesinde ürünlerini tanıtabildikleri birer web sitesine sahip olacaklarını ve bu web sitesinin sadece tanıtım amaçlı değil aynı zaman da ticari amaçlı satış yapabilecekleri bir portal haline geleceğini dile getirdi.

Web sitesi zorunluluğunun Yeni Türk Ticaret Kanunu`na getirilen en önemli yeniliklerden biri olduğunu dile getiren BTSO Başkanı İbrahim Yumak ise, uygulamanın bir fırsat olduğunu söyledi. İşletmelerin kanuni bir yükümlülüğü yerine getirirken, aynı zamanda ürün ve hizmetlerinin internet ortamında tanıtım imkânına kavuşacaklarını belirten Yumak, "Bilindiği üzere Avrupa Birliği müktesebatına uyum kapsamında yeni Türk Ticaret Kanunu ile bir takım düzenleme ve değişiklikler yapılmış ve kanun Şubat 2011`de yasalaşmıştır. Türk Ticaret kanununda birçok
yenilik getirmekle birlikte bunların en önemlilerinden biri de şüphesiz, işletmelere web sayfası yaptırma zorunluluğudur. Temmuz 2012`de yürürlüğe girecek olan kanun hükümlerine göre limited şirketler, anonim şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere web sayfası oluşturma zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda özellikle orta ölçekli işletmeleri bağlayıcı hükümler bulunmakta ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 6 ay içerisinde web sayfalarını oluşturmayan işletmelere cezai müeyyideler uygulanması öngörülmektedir" şeklinde konuştu.

BTSO Başkanı İbrahim Yumak BTSO`nun bu durumu daha kanun tasarı aşamasındayken öngördüğünü ve bu paralelde SODES kapsamında ``Gençlere Bir Gelecek Tasarlamak`` adlı projeyi yürüterek yaklaşık 30 gence web tasarımı eğitimi
verdiğini de hatırlatan Yumak, "Odamız bununla kalmayıp Erzurum ve Erzincan ticaret ve sanayi odalarının ortaklığında, ajansımızın doğrudan faaliyet desteği programına müracaat ederek ``TRA1 Bölgesi KOBİ Web Portal Projesi`ni sunmuş, kabul edilen projeyi de nihayetlendirme aşamasına gelmiştir" dedi.

Projeye destek sağlayan KUDAKA ve Genel Sekreteri Rıfat Altan`a teşekkür eden Yumak, projenin faydalı sonuçlar doğurmasını temenni ettiğini sözlerine ekledi. Yumak, konuşmasına şöyle devam etti: "Proje kapsamında temin edilen ve
birazdan arkadaşlarımızın teknik detaylarını sizlere aktaracağı web modülü ile Bayburt, Erzurum ve Erzincan`daki işletmeler kolaylıkla web sayfalarını yapabilecekler ve internet dünyasındaki yerlerini alacaklardır. Bu işletmelerimiz bu vesile ile hem kanuni bir yükümlülüğü yerine getirmiş olacaklar hem de işletmelerinin yanı sıra ürün ve hizmetlerinin internet ortamında tanıtımı, pazarlanması ve satışı imkânına kavuşacaklardır" BTSO Genel Sekreter Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Gökhan Önder Karaoğlu ise proje hakkında bilgiler verdi.
BTSO Genel Sekreter Yardımcısı Gökhan Önder Karaoğlu Karaoğlu, 14 Ocak 2011 tarihinde kabul edilen Yeni Türk Ticaret Kanunu`nda önemli değişiklikler yapıldığını ifade ederek, "Yeni kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan veya ``bilgi toplumu`` hizmetlerine özgülemeyen şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacaktır.
Küçük ölçekli işletmelere ise internet sitesi kurmaları için 1 yıl süre verilecektir. Diğer taraftan günümüzde internet ortamı aynı zamanda işletmelerin tanıtım, pazarlama ve satış hedefleri açısından arz ettiği önemle, etkin bir pazarlama ve satış alanına dönüşmüştür. Bu kapsamda odamız öncülüğünde geliştirilen, Erzurum ve Erzincan
Ticaret ve Sanayi Odaları ortaklığında yürütülen ve KUDAKA tarafından desteklenen projemizin genel hedefi TRA1 Düzey II Bölgesi`nin (Bayburt, Erzincan, Erzurum) dış ticaret kapasitesinin, ihracat potansiyelinin ve pazarlama altyapısının artırılmasına katkı sağlamaktır" dedi.

Proje hakkındaki sunumu KUDAKA Bilgi İşlem Sorumlusu Serdar Karaoğlu yaptı... İşletmelerin kendi web sayfalarını kolaylıkla oluşturabilmeleri ve internet ortamında yer alabilmelerini sağlayacak bir modülün kullanıma açıldığını da söyleyen Karaoğlu,
projenin özel hedefinin ise TRA1 Bölgesi`nde (Bayburt, Erzincan, Erzurum) faaliyet gösteren işletmelerin internet dünyasında yerlerini almalarını sağlamak suretiyle kurumsal gelişimlerine, tanıtım, pazarlama ve satış çalışmalarına destek sağlamak olduğunu dile getirdi.

"Bu hedefler paralelinde ve proje kapsamında yapılan çalışmalarla Bayburt, Erzurum ve Erzincan`da faaliyet gösteren Küçük ve Orta büyüklükteki İşletmelerin kendi web sayfalarını kolaylıkla oluşturabilmeleri ve internet ortamında yer alabilmelerini sağlayacak bir modül geliştirilmiş ve kullanıma açılmıştır" diyen Karaoğlu, Bayburt`ta faaliyet gösteren tüm işletmelerin test aşaması tamamlanmakta olan http://www.kuzeydogurehberi.com internet sitesine girmek sureti ile kendi web sayfalarını oluşturabileceklerini ve bu sayfalara şirket bilgileri, şirket ve ürün tanıtım görsellerini ekleyebileceklerini de sözlerine ekledi.
Toplantı, KUDAKA Bilgi İşlem Sorumlusu Serdar Karaoğlu`nun proje hakkındaki sunumu ile sona erdi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.