Erzurum Düzenleme Tarihi : 16 Eylül 2020 12:43 Haber Girişi : 16 Eylül 2020 12:50

Kombino!

Kombino!
Geçen gün Erzurum Et ve Balık Kurumu kombinasında kesimi yapılan hayvan sayılarını öğrendim de kasten bu başlığı attım.

Erzurumajans-Vedat Refayeli-Eski yıllara oranla sanki de kesim yapılmıyor artık Erzurum kombinasında. 2017 yılında Ilıca çıkışındaki yeni yerinde yeni hizmet binasıyla hizmete giren kombinada neredeyse kesim, parmakla sayılacak kadar aza inmiş. Elbette ki eskisi gibi kesimin olmamasının belli sebepleri var. Bu sebeplere çok da buradan girmek istemiyorum. Ama özellikle İç Anadolu’da ki bazı illerde sadece özel sektörlerin kombinalarında haftada yapılan kesim sayılarını duyduğumda  şaşkınlığım daha da artıyor, niye, neden böyle oluyor diyesim geliyor doğal olarak..

 

2017 yılında 1393, 2018 yılında 10 bin 26, 2019 yılında 6320 ve bu yılın ilk 6 ayında da 1907 büyükbaş hayvan kesiminin olduğunu öğrendiğim Erzurum kombinasının niye az sayıda kesim yaptığını öğrenmek istiyorum açıkçası. Bu arada.. 2018 yılındaki yüksek rakam kimseyi yanlıtmasın, o yıl kesilen hayvanların büyük bölümü yurt dışından gelen ithal hayvan.. 3,5 yıl içinde kesimi yapılan hayvanların yüzde 20’sinin de zorunlu tüberküloz ve brusella hayvanı olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Az sayıda hayvan kesiminin olduğu kombinada ki sorun hayvan kesim ücretleri midir, en çok merak ettiklerimin başında geliyor zaten. Onu da lütfedilirse, birileri lütfederse öğrenmek isterim. Kaldı ki son zamanlarda aldığım çok sayıda büyükbaş hayvanın yanlış fiyat politikası yüzünden başka illerde daha uygun fiyatlara kesilmek zorunda kalındığı bilgisi zannediyorum yanlış bir bilgi değil. Bunu zaten demir ustalarından, berberlerden öğrenmiş değilim. Sektörün içindekilerden aldım bu bilgileri. Hülasa, özellikle tarım ve hayvancılığı yönetenlerin her fırsatta öve öve bitiremediği hayvancılığın kombina neresinde, bir bilgilendirirlerse çok sevineceğim. Kestane kebap, acele cevap!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.