Ekonomi Haber Girişi : 18 Ağustos 2023 11:26

Konut sektörü bitme noktasında!

Konut sektörü bitme noktasında!
Erzurum'da geçtiğimiz yıla oranla yeni konut yapımı yaklaşık 4'te 1 oranında düştü. Artan maliyetler ve satış problemleri nedeniyle müteahhitlerin birçoğunun çalışmalarını askıya alması, şehrin ekonomisine ciddi darbe vurdu.

Erzurum’da konut satışları neredeyse durma noktasına geldi. Geçtiğimiz yıla oranla yeni konut yapımı yaklaşık 4’te 1 oranında düştü. Artan maliyetler ve satış problemleri nedeniyle müteahhitlerin birçoğunun çalışmalarını askıya alması, şehrin ekonomisine ciddi darbe vurdu. Satılamayan konutlar, inşaatına başlanmayan arsalar ve beraberinde gelen kira sorunlarını Pusula sizler için araştırdı.

 

 

Pandemi sonrası dünya genelinde baş gösteren ekonomik problemlerin en çok etkilendiği sektörlerden biri de inşaat sektörü oldu. Artan maliyetler ve bölgesel olarak yaşanan sorunlar,  konut arzında gerilemeye neden oldu. Erzurum’da konut satışları neredeyse durma noktasına geldi. Geçtiğimiz yıllara oranla proje sayılarında ciddi düşüş yaşanan kentte, haftalardır konut satışı yapılamıyor.

 

Krediler en büyük sorun!

 

2023 yılının inşaat sezonu son yılların en düşük potansiyeli ile gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıllara oranla konut projelerinde yaşanan gözle görülür azalışın birçok sebebi var. Öncelikle ekonomik sıkıntılar, konut stoklarında ciddi bir problem oluşmasına yol açıyor. Bankaların konut kredilerini ağırdan alması problemin ana kaynağını oluşturuyor.  

 

 

En ucuz konut Erzurum’da

 

Erzurum’da bir çok müteahhit ise maliyetlerin artması nedeniyle sektörden çekilmeyi düşünüyor. Yeni konutların yoğunlukla inşa edildiği Yıldızkent ve Şükrüpaşa Semtlerinde arsa fiyatı ile birlikte bir evin maliyeti 2 milyon ile  2 milyon 750 bin lira arasında değişiyor. Müteahhitler ise Türkiye’de en ucuz konutun Erzurum’da satıldığını buna rağmen satışların durma noktasına geldiğini savunuyor.  

 

Maliyetine dahi satılamıyor

 

Erzurum’da uzun yıllar emlakçılık ve müteahhitlik yapan Arif Önder, sektörün durma noktasına geldiğini söyledi. Önder, “Biz işin hem emlakçılık hem de yapım kısmındayız. Bundan önce uzun zamandır her inşaat sezonunda mutlaka bir projemizi başlatırdık. Bu yıl artan maliyetler ve satış sorunu nedeniyle başlayamadık. Bu sorun genel bir sorun. Satışlarda yaşanan duraklık ve maliyet artışları sektörü olumsuz etkiliyor. Maliyetler kısmında ise özellikle işçilik fiyatları çok arttı. Alttan usta yetişmediği için var olan ustalar piyasayı belirleyebiliyor. Malzeme ve işçilik maliyetleri birleşince ticaret yapan bir insan çok da makul olmuyor. Maliyetlerde dahi satılamadığını biliyoruz. Stok anlamında bir sorun oluşur mu bilmiyorum ama şu an konut sektörü Erzurum’da hiç de iç açıcı değil” dedi.

 

 

Müteahhitler sektörden çekiliyor

 

Baba mesleğini sürdüren ve ismini vermek istemeyen bir müteahhit ise şehirde daire satışlarının diğer illere oranla çok düşük olduğu ve bundan dolayı eski müteahhitlerin neredeyse hiç birinin bu yıl inşaata başlamadığını şu sözlerle anlattı: “Bu yıl Erzurum’da ki konut projelerine bakın. Neredeyse eskilerden diyebileceğiniz kimse yok. Yani bu işten biraz anlayan insanlar mümkün oldukça bu sezon inşaata girmediler. Bunun tabi hem ekonomik hem de istihdam olarak sorunları oluyor. Müteahhitler artık sadece arsa sahiplerine para kazandırıyor. Arsa alanlar artık sadece bir müteahhitte kat karşılığı satarım düşüncesiyle alınca sistem tıkanmış oluyor. Bu sorunların çözümü için maliyetlerin ucuzlamasını beklemek hayal olur ama insanların alım gücünün mutlaka artması gerekiyor. Banka kredisinden başka ortalama bir ailenin ev sahibi olma şansı yok. Bunların önünün açılması gerekiyor.”

 

Emlak sitesi, satılmayan sıfır dairelerle dolu

 

Konut satışlarının durgunluğu, Türkiye genelinden yayın yapan en büyük emlak sitesinde de açıkça görülebiliyor.

 

Erzurum ile neredeyse aynı nüfusa sahip Ordu için yeni yapılan 3+1 konut sayısı arandığında 200 sonuç karşımıza çıkıyor. Erzurum’da için aynı internet sitesinde aynı kriterlere göre arama yapıldığında ise satılmayı bekleyen 808 daire mevcut.   Kaynak/Pusula

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ahmet tekin 18 Ağustos 2023 17:10

    insanlar evlerine meyve alamıyor. taneyle elma domates alır duruma düştük. Bu durumda ev almak imkansız. kim alabilir.

  • özdemir 18 Ağustos 2023 15:05

    Ranttan köşeyi döndüler nasıl olsa. 10 sene yapmasalar ne olur onlara. Rant haramdır şehirlinin hakkıdır. Değer artış payı yönetmeliği çıkana kadar mütahitler bu haramı yediler. Şimdi bakıyorum camilerden çıkmıyorlar.