Bölge Haber Girişi : 21 Aralık 2012 12:55

Kop Tüneli'nde 24 saat mesai

Kop Tüneli'nde 24 saat mesai
Kara kışa rağmen Kop Dağı Tüneli'nin 290 metresi kazıldı. 319 milyon liraya mal olacak tünel inşaatında 150 kişilik ekip, çetin kış şartlarına aldırış etmeden 7/24 görev yapıyor.
Erzurumajans-Orhan BOZKURT ve Levent AKPINAR'ın haberi-Kış mevsiminde sürücüler için adeta kabusu haline gelen Kop Dağı'nı 6 kilometre kısaltacak olan tünel çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu yılın ikinci yarısında başlayan çalışmalarda bugüne kadar iki ayrı geçitten oluşan tünelin 290 metrelik bölümü delindi. Tünelin 2015'in son döneminde tamamlanması bekleniyor.

Bitirildiğinde Türkiye'nin ikinci en uzun tüneli unvanını eline geçirecek olan Kop Dağı Tüneli'nde çalışmalar büyük bir hızla sürdürülüyor. Karayolları 12'nci Bölge Müdürü Şenol Altıok, tünelde yürütülen çalışmaları gazetecilere gezdirdi.

Erzurum- Bayburt karayolu sınırında 2 ay önce başlanan kazı çalışmalarında bugüne kadar 290 metre mesafe kat ettiklerini ifade eden Altıok, tünelin şimdilik sadece Erzurum yönünden açıldığını, Bayburt bölümünde de kazı çalışmalarının yeni başladığını açıkladı.

Kışın sürücülere geçit vermeyen 2 bin 400 rakımlı Kop Dağı'nın 2 bine rakımlı bölümünde başlatılan çalışmalar, yoğun kış şartlarına rağmen aralıksız sürdürülüyor. Tünel kazıldıkça içindeki ısının da yükseldiğini ve içeride rahatlıkla çalışmalara devam edildiğini anlatan Karayolları Bölge Müdürü Altıok, "Yılın 365 günü, yağmur, çamur, kar, kış demeden tüneli açmaya devam edeceğiz. Kar, kış bu ekibe artık vız geliyor" dedi.

Her iki tünelde günde ancak 20 metre ilerleyebildiklerini anlatan Altıok, 319 milyon lira keşif bedelli Kop Tüneli'nin tamamlandığında Erzurum- Bayburt arasındaki mesafenin 6 kilometre kısalarak bir saatlik mesafeye düşeceğini söyledi. Erzurum tarafından açılan iki tüp geçitte toplam 200, Bayburt tarafından ise toplamda 90 mesafe metre mesafe kat edildiğine dikkat çeken Altıok, "Tünel çalışmalarında 150 kişilik bir ekip 24 saat esasına göre çalışıyor. Günde toplamda 10 metre mesafe alınıyor. Bazı nedenlerde iş performansı istenilen seviyeye gelmedi. 2015 yılında Kop geçidi tünelleri tamamlanarak hizmete açılacak. Böylece Erzurum ve Bayburt arasında kış aylarında kesintisiz ve güvenli bir geçiş sağlanacak" dedi.

Kop geçidinin Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nin önemli geçiş noktalarından birisi olduğunu da savunan Karayolları Bölge Müdürü, "Karadeniz'i doğuya ve güneye bağlayan önemli bir geçiş noktası olan Kop Geçidi'nin 2 bin 400 metre olan rakımını 2 bin metreye düşürdük. Tünellerdeki yollar duble olacak. Bu da Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerindeki araç trafiğinin daha hızlı ve güvenli olmasını beraberinde getirecek." dedi.

Karayolları Bölge Müdürü Şenol Altıok, Erzurum ve Ağrı'da toplam 757 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını 2012 yılı içerisinde de Erzurum'da 40 kilometre duble yolun tamamlandığını ve 73 kilometre yolun da ihalesinin gerçekleştirilerek 2013 yılında yapımına başlanacağını söyledi. Altıok, "Bölünmüş yol ve satıh yol çalımlarında sezonu tamamladık. Başarılı bir dönem geçirdik?" dedi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.