Ekonomi Haber Girişi : 04 Nisan 2017 17:30

KOSGEB'den işletme kredisi faiz desteği programı

KOSGEB'den işletme kredisi faiz desteği programı
KOSGEB Erzurum Müdürlüğü, '2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı' ile konularında yazılı açıklamada bulundu.
Erzurumajans-KOSGEB Erzurum Müdürlüğü, '2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı' ile konularında yazılı açıklamada bulundu.
 
Konu ile ilgili olarak, KOSGEB Başkanlık Müşaviri Ahmet Turanoğlu, yaptığı açıklamada, "Hatırlanacağı üzere Hükümetimizin temel amaçlarından olan KOBİ'lerin rekabet güçlerini arttırarak ekonomik büyümeye daha fazla katkı vermelerini teşvik etmek ve ihtiyaç duydukları finansmana erişmelerine imkân vermek üzere hazırlanan ve KOSGEB tarafından 2016 yılı sonunda açıklanan bir paketle ülkemiz genelinde 15 bin işletmenin sıfır faizle 50 Bin Türk Lirasına kadar kredi kullanmasına dönük bir çalışma yapılmıştı. Bu paketin devamı olarak 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği uygulanmış bu kapsamda; 10-20 Şubat 2017 tarihleri arasında 540.999 yeni başvuru yapılmış, 2016 Yılı Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği'ne başvuru yaparak destekten yararlanamayan 229.977 işletmeyle birlikte toplam 770.976 başvuru olmuştur. Bu başvurular arasından gerekli şartlan taşıyan 460.167 işletme bütçe imkânları çerçevesinde Bankalardan 20 Bin ile 50 Bin TL arasında ilk yılı geri ödemesiz toplam 36 ay vadeli 8 eşit taksitle ödenecek faizsiz kredi kullanabileceklerdir" dedi.

Erzurum'da işletmelere 70 milyon lira faizsiz kredi kullandıracaklarını ifade eden Turanoğlu, "Destekten yararlanacak işletmeler belirlenirken, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından temin edilen "Net Satış Hâsılatı ve Toplam Ciro" resmi verileri esas alınmış olup, işletmeler net satış hâsılatı küçük olandan başlanarak sıralanmıştır. Erzurum ilimizde 3.058 işletme destek almaya hak kazanmıştır. Bu işletmelerden; 437 tanesi imalat, 188 tanesi inşaat, 1.472 tanesi ticaret sektöründe de ve 961 tanesi de diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir. Desteğe hak kazanan işletmelerden 2.951 tanesinin net satış hâsılatı 1 Milyon TL ve altında, 107 tanesinin net satış hâsılatı 1 Milyon TL üzerindedir. Söz konusu destek kapsamında Erzurum ilimizde işletmelerimiz 70.795.000 TL faizsiz kredi kullanacaklardır. Bu krediler için 16.268.691 TL faiz tutarı KOSGEB tarafından karşılanacaktır" diye konuştu.

Turanoğlu şöyle devam etti: "2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği almaya hak kazanan bütün işletmelerimize başvurularının kabul edildiğiyle ilgili mesajları gönderildi. Kredi süreci ile ilgili bilgilendirme mesajları yapılmaya devam etmektedir. Kredi almaya hak kazanan işletmelerin önemli bir kısmı kredileri kullanmış, bir kısmının kredi süreci devam etmekte, bir kısmı ise henüz kredi sürecini başlatmamıştır. KOSGEB Erzurum Müdürlüğünde kredi ile ilgili süreci henüz başlatmayan veya süreci yavaş seyreden işletmeler bizzat aranmakta, talep ve sorunları alınmakta, mahallinde çözüme kavuşturulabilenlerin sorunları giderilmekte, diğerlerinin ise talepleri ilgililere iletilerek çözüm yolları araştırılmaktadır. Böylece KOSGEB Müdürlüğümüz kredi kullandırılması planlanan bütün işletmelerle iletişime geçmeye çalışmıştır. Yapılan çalışmalar kapsamında 2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı'nda KOSGEB ile protokol imzalayan bankalar ziyaret edilmekte meslek kuruluşları ile yoğun görüşmeler devam etmektedir."

KOSGEB Erzurum Müdürü Veysel Vural ise yaptığı açıklamada, KOSGEB Veri tabanına kayıtlı 6.223 adet işletme bulunduğunu, KOSGEB Destek Programları kapsamında 2003-2016 yılları arasında 1.937 işletmeye toplam 18.892.275,-TL. tutarında hibe destek ödemesi gerçekleştirildiğini ifade etti. Veysel Vural, 2003-2016 yılları arasında 223 adet Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlendiğini, 8.404 kişinin bu eğitimleri başarıyla tamamlayarak sertifikalarını almaya hak kazandıklarına yaptığı açıklamada yer verdi.

Vural, Erzurum'da kredi almaya hak kazanan işletmelerin sorunsuz bir şekilde kredilerini almalarını sağlamak için canla başla çalıştıklarını, çalışırken mesai mefhumu gözetmediklerini, hafta içi mesai sonrasında ve hafta sonları Müdürlükte yeterli düzeyde personel bırakarak işletmelere hizmet verdiklerini ifade etti. Vural, kullandırılan kredi ile ilgili olarak; Erzurum genelinde, 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği kullanım son 28.04.2017 tarihi olduğu, ilave olarak 03.04.2017 tarihi itibarıyla Erzurum ilinde kredi kullandırımının şu şekilde olduğunu açıkladı: "Faizsiz kredi kullandırılması planlanan işletme sayısı: 3.058 adet, Kredi kullandırımı bekleyen yani bankaya başkanlıktan yazı yazılmasını bekleyen işletme sayısı: 564 adet, Kredi kullandırılan işletme sayısı: 1256 adet."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.