Siyaset Haber Girişi : 14 Temmuz 2014 13:17

Köşk adaylarının pusuladaki yeri belli oldu

Köşk adaylarının pusuladaki yeri belli oldu
Köşk adaylarının pusuladaki yeri yapılan kura çekimleri ile belli oldu.
Erzurumajans-Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) yapılan cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerleri ile ilgili kura çekimi sonrası sıralama belli oldu. YSK'da çekilen kura sonucunda, oy pusulasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birinci sırada, Selahattin Demirtaş ikinci sırada ve Ekmeleddin İhsanoğlu üçüncü sırada yer alacak.

YSK Başkanı Güven, kuradan önce basın mensuplarına cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

10 Ağustos 2014 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanı seçim takvimini açıklayan Güven, "Seçimler yurtiçinde birinci oylama 10 Ağustos 2014, ikinci oylamaya kalması halinde 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacaktır. Yurtdışında birinci oylamanın tarihi 31 Temmuz 2014, bitiş tarihi 3 Ağustos 2014'dür. İkinci oylamaya kalması halinde başlangıç tarihi 17 Ağustos 2014, bitiş tarihi 20 Ağustos 2014'dür" diye açıkladı.

Gümrük kapılarında gerçekleşecek olan seçimlerin tarihi de açıklayan Güven, "Gümrük kapılarında birinci oylamanın başlangıç 26 Temmuz 2014, bitiş tarihi 10 Ağustos 2014'dür. İkinci oylamaya kalması halinde başlangıç tarihi 17 Ağustos 2014, bitiş tarihi ise 24 Ağustos 2014 Pazar günü olacaktır" dedi.

Ülkelere göre oy kullanma sürelerinin değişiklik gösterdiğini, YSK sitesinde bu ülkelerin yer aldığını belirten Güven, şunları aktardı:

"Yurtdışında 31 Temmuz 2014 ile 3 Ağustos 2014 tarihleri arasında 4 gün oy verme süresi ile tüm ülkelerde oy kullandırmayacağız. Bazı Ülkelerde 4 gün, bazı ülkelerde 3 gün, bazı ülkelerde ise 2 gün oy kullandırılacaktır. 16 ülkede 4 gün, 4 ülkede 3 gün, 10 ülkede 2 gün, 24 ülkede ise 1 gün süreyle oy kullandıracak olup hangi ülkelerde kaç gün ve hangi tarihlerde oy kullandırılacağı kamuoyuna ilan edildiği gibi YSK sitesinde duyurulmaktadır. YSK sitemizde, seçimle ilgili vatandaşlarımız sorunların tüm cevaplarını da bulabileceklerdir."

Yurtdışında oy verme işleminde randevu sistemi uygulayacağını ifade eden Güven, şunları söyledi: "Vatandaşlarımız Türkiye saati ile 21 Temmuz 08.00'den, 25 Temmuz saat 17.00'ye kadar YSK sitesinden oy verme günlerini kendi tespit edebilecektir. Randevu alamayanlara sistem otomatik olarak oy verme günü belirleyecektir. Vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde seçim bir günden fazla yapılsa bile sadece randevu gününde oy kullanabilecek, diğer günlerde o ülkede oylarını kullanamayacaktır. Randevu sistemini zorunlu olarak uyguladık. Bazı temsilciliklerimizde çok sayıda seçmenimiz var. Hepsine bir günde oy kullandırmak fiilen mümkün olamıyor. Randevu gününde oy kullanamayan seçmen sadece gümrüklerde oy kullanabilecektir. Gümrüklerde sadece giriş ve çıkışlarda değil, izinli olan yurtdışı seçmeni vatandaşlarımız izinlerini de kullanırken, herhangi bir günde ve herhangi bir gümrük kapısında da oylarını kullanabileceklerdir."

Güven, şöyle devam etti:

"Daha önce 25 olan oy kullanılan gümrük kapısı sayısını da 42'e çıkardık. Iğdır, Zonguldak, Samsun, Van, Elazığ gibi illerimizde de izinli olan vatandaşlarımızın oylarını rahat kullanabilmeleri için bu imkanı getirmiş olduk."

Yurtdışı seçimlerinde gerçekleşecek güvenlik tedbirlerine de değinen Güven, şunları ifade etti:

"Bugün itibariyle oy pusulaları hariç tüm malzemeleri gönderdik. Yurtdışında yapılacak seçimlerin nasıl olacağı hususunda kamuoyunda bazı şeyler konuşuluyor. Yurtdışında yapılacak seçimlerde oy kullanılacak sandıkta 5 kişilik sandık kurulunun 3 kişisi ülkemizde en çok oy alan 3 siyasi parti temsilciden oluşmaktadır. 2 tane de memur üye görev yapacaktır. Konsolos, kıdemli memur yine 3 siyasi parti temsilcilerinden oluşacak saklama kurulu anahtarları kendilerinde olacak dört ayrı kilitle açılıp girilebilecek, güvenlikli odalarda oyları oy torbalarını saklayacaklardır. Avrupa içinde kullanılacak oyları özel uçakla diplomatik kurye ile Türkiye'ye getireceğiz. Uçakta 2 memur üye ile birlikte YSK'da temsilci bulundurma hakkına sahip 5 siyasi parti temsilcisi Dışişleri Bakanlığı ve YSK temsilcileri de bulunacaktır. Torbalar bu şekilde elden ele teslim edilmek suretiyle Yurtdışı Seçim Kuruluna getirilecektir. Oyların kullanılması, yurda getirmekle görevli oy torbaları nakil komisyonuna teslimi, saklanması, komisyonun Yurtdışı Seçim Kurulu'na teslimi ve sayılmasında görevli komisyonların oluşumunda siyasi partiler her zaman çoğunlukta olacağı gibi güvenlik zinciri de kopmayacaktır."

Yurtiçi ve Yurtdışı seçmen sayısını açıklayan Güven, şunları kaydetti:

"Yurtiçi seçen sayısı olası kinci turda oy kullanacak 117 bin 51 kişi de dahil olmak üzere 53 milyon 17 bin 214'dür. Yurtiçi sandık sayısı 161 bin 33'dür. Yurtdışı seçmen sayısı 2 milyon 801 bin 666 ancak 124 ülke 191 temsilcilikteki bu sayının tamamına sandık götüremeyeceğiz. 54 ülke 103 temsilciliğe sandık kuracağız. Buradaki seçmen sayımızda 2 milyon 783 bin 660'dır. Ayağına sandık götürmediğimiz 70 ülkede 88 temsilcilikteki seçmen sayısı ise 10 bin yani aşağı yukarı yurtdışındaki seçmenlerimizin yüzde 100'ne yakınına sandığı götüreceğiz. Yurtdışında en çok seçmen Almanya'da bulunuyor. Seçmen sayısı 1 milyon 385 bin 141 olup birçok ilklerin yaşanacağı cumhurbaşkanı seçiminin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde kura sonucu çıkan isimleri aynı şekilde geçerli olacağını ifade eden Güven, şunları söyledi:

"Kurulumuzun 10 Temmuz 2014 tarihli kararı gereğince kesinleşen cumhurbaşkanı adaylarımızın Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Recep Tayyip Erdoğan ve Selahattin Demirtaş'ın olduğu tespit edilmiştir. Bu gerçekleştireceğimiz kura ile belirlenecek sıra seçim ikinci oylamaya kalması halinde de uygulanacak. İkinci oylamada da kullanılacak oy pusulası için yeniden kura işlemi gerçekleşmeyecektir."

Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerleri ile ilgili kura çekimine AK Parti temsilcisi Ali Özkaya, HDP temsilcisi Hasip Kaplan ve çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun temsilcisi Çağlar Çağlayan hazır olarak bulundu.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.