Ekonomi Haber Girişi : 30 Ekim 2016 20:55

Latif Yıldız; "Erzurum'da lokantacılık sektörü zor durumda"

Latif Yıldız;
Latif Yıldız: Erzurum'da lokantacılık sektörü zor durumda...
Erzurumajans-Erzurum'da lokantacılığın tecrübeli isimlerinden Latif Yıldız, gerçek anlamda lokantacılık yapan esnafların et, ekmek, yağ, su elektrik ve diğer girdilerin zamlanması, kira, doğalgaz, SSK ve BAĞ-KUR primlerinin yükselmesi nedeniyle zor günler geçirdiklerini söyledi.

Latif Yıldız yaptığı açıklamada, "İlimizde faaliyet gösteren 600'e yakın lokantamız var. Her bir lokantada 5 ile 20 arasında işçi ve personel istihdam edilmektedir. Toplamda 6-7 bin insana iş imkanı sağlayan sektörümüzün sorunlarının göz ardı edilmesi düşündürücüdür. Şehrin muhtelif semtlerinde bulunan çay ocaklarında ve büfelerde çorba, tavuk döner ve kebap gibi yiyecekleri imal edip satanlar var. Bu gibi yerlerin hijyenden uzak olmakla beraber lavabo ve akıntıları bile yok. Lokantacı esnafının önemli ölçüde ticari kaygısı var. Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde mümkün olan bütün müdahaleler bir an önce yapılmalıdır. Lokantacı esnafının sorunlarını çözebilecek dirayette yöneticilerimiz de yok. Bu durum esnafımız için bir kader değildir. En kısa sürede lokantacı esnafının mustarip olduğu ve kayıt dışı olarak faaliyet gösteren büfe ve benzeri yerlerde kebap ve tavuk döner satan işyerleri ile mücadele edilmelidir. Bu tip yerlerde tavuk döner ve kebap satılmaması için gereken her türlü çaba ve gayret sarf edilmelidir. Kayıt dışı olarak evlerde yemek yapıp işyerlerine satan kişi ve kuruluşlar var. Kayıt dışı olarak esnafın ekmeği ile oynayan bu tip yerlerin biran önce tespit edilip haklarında ilgili mercilere suç duyurusunda bulunulması gerekir." dedi.

Yıldız, Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre Sağlık İl Müdürlüğü ekiplerinin sadece kayıt altındaki işyerlerine müdahale edebildiklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Oysaki asıl müdahale edilmesi gereken yerler, korsan olarak çalışan işyerleridir. Bu konuda da önemli çalışmalar yapılmalıdır. Diğer taraftan, Ticaret Borsasına da önemli miktarlarda aidat ödeyen üyelerimiz var. Bu konuda haksızlığa uğrayan esnafımızın haklarını koruma ve kollama adına bütün imkânlar seferber edilmeli. Belediye ve kamuya ait iş yerlerinde faaliyet gösteren lokantacı esnafımızın kira bedelleri yüzde binlere varan artışlar göstermiştir. Suya ve elektriğe önemli ölçüde zamlar yapılmıştır. Bu konuda da lokantacı esnafımız mağdur edilmiştir. Mantıcı esnafımız mahalle köşelerinde kaderleri ile baş başa bırakılmıştır."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.