Türkiye Haber Girişi : 18 Kasım 2016 11:30

Maden ocağında facia!..

Maden ocağında facia!..
Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde özel bir bakır madeninde çalışma yapıldığı sırada heyelan nedeniyle meydana gelen göçükte mahsur kalan 16 işçiden 4'ünün cesedine ulaşıldı, 12 işçiyi arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor
Erzurumajans-Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde özel bir bakır madeninde çalışma yapıldığı sırada heyelan nedeniyle meydana gelen göçükte mahsur kalan 16 işçiden 4'ünün cesedine ulaşıldı, 12 işçiyi arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

HEYELAN ALTINDA KALAN 16 KİŞİNİN KİMLİKLERİ

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyündeki bakır madeninde dün akşam meydana gelen heyelanda toprak altında kalanların kurtarılması çalışmaları sürerken, heyelan olduğu sırada iş makinaları ile çalışan ve toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri de açıklandı. Resmi makamların açıkladığı, cesedi çıkarılan 3 kişiyle birlikte heyelan altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:

1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)

3- Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)

4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)

5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)

7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)

8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)

9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)

10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)

11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)

12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)

13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)

14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)

15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

Maden Köyü'nde bulunan ve özel bir firma tarafından işletilen bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağış nedeniyle dün saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 16'şar kişilik ekipler halinde çalışmaların sürdürüldüğü ocakta heyelanla kayalar ve binlerce ton toprak maden sahasına aktı. Maden sahasında çalışan işçilerle 8 kamyon ve 3 iş makinesi de toprak altında kaldı.

Olayın öğrenilmesiyle birlikte önce Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden, ardından da Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerden ekipler sevk edilerek arama kurtarma çalışması başlatıldı. Aşırı yağış nedeniyle heyelanın zaman aman devam ettiği bölgede 5 ilden gelen ekiplerin gece boyu çalışmalar güçlükle yapılabildi. Gece boyu devam eden ve 3 işçinin cesedine ulaşılan arama kurtarma çalışmalarında, toprak altındaki 13 işçiye ulaşabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla çalışmalara hız verildi.

13 İŞÇİYİ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Siirt Valiliği'nden bu sabah yapılan yazılı açıklamada, Şirvan ilçesinde bakır madeninde dün akşam meydana gelen heyelanın ardından arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Dün facianın ardından 1 işçinin cesedi çıkarılırken, kayıp işçilerden yeri belirlenen 2'sinin cesedi de bu sabah çıkarıldı. Açıklamada şöyle denildi.

"17.11.2016 tarihinde ilimize bağlı Şirvan İlçesi Maden Köyünde bulunan özel bir bakır işletmesinde çalışma yapıldığı sırada meydana gelen heyelan sonucu, 13 işçinin kurtarılması için başlatılan arama-kurtarma çalışmaları gün doğumu ile birlikte hızlandırılmıştır. Yapılan arama-kurtarma çalışmaları sonucu, tespit edilen (2) işçinin cenazesi çıkartılmıştır. Arama-kurtarma çalışmaları Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van, Erzurum AFAD arama-kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi, jandarma arama-kurtarma ekibi ve köpekli arama timlerinin katılımı ile sürdürülmektedir.

Çalışmalar, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkanı Halis Bilen ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin olay yerindeki koordinesinde yürütülmektedir. Olay ile ilgili gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir."

AFAD: İKİNCİ HEYELAN RİSKİ, ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Siirt Şirvan'da göçük altında olan 13 işçiyi arama çalışmalarının 90 kişilik AFAD ekibiyle devam ettiğini, arama çalışmalarına 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeğiyle destek verildiğini duyurdu. AFAD'ın açıklamasında, ayrıca arazinin engebeli olmasının ve ikinci bir heyelan riski taşımasının, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği belirtildi. 

AFAD, Siirt'in Şirvan İlçesi'nde bulunan özel bir bakır madeni ocağında, dün akşam saat 21.07'de meydana gelen heyelan sonucu, 16 işçinin göçük altında mahsur kalmasıyla ilgili açıklama yaptı. AFAD'ın mahsur durumdaki işçiler için başlattığı arama ve kurtarma çalışmalarının; Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle aralıksız sürdüğü belirtildi.

90 ARAMA KURTARMA PERSONELİ, 2 HELİKOPTER, 1 UÇAK

İlk dakikadan itibaren bölgedeki gelişmeleri dakika dakika takip ettiği belirtilen AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden'in bugün saat 06.10'da Şirvan'a ulaştığı ve çalışmaları sahada yönetmeye başladığı bildirildi. Göçük sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada; halen göçük altında olan 13 işçiyi arama çalışmalarının AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman'dan toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ettiği kaydedildi. Diğer illerde bulunan AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındığı bildirilen açıklamada, 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeğinin de çalışmalara katkıda bulunduğu ifade edildi. Arazinin engebeli olmasının ve ikinci bir heyelan riskini taşımasının ise arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği vurgulandı.

İLGİLİ TÜM KURUM VE KURULUŞLAR SEFERBER EDİLDİ

Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağına ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi gönderdi. AFAD'ın açıklamasına göre, Şirvan'da mahsur kalan işçiler için Türkiye'nin tüm ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Olay yerinin aydınlatılması ve enerji ihtiyacının sağlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na, bölgenin iletişim altyapısının güçlendirilmesi amacıyla baz istasyonu kurulması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na, güvenliğin sağlanması için İçişleri Bakanlığı'na ve psiko-sosyal destek çalışmalarının başlatılması için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na talimat verildi. Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçlarının da düşünüldüğü belirtilen açıklamada, Türk Kızılayı'nın 12 personel, 150 battaniye, 1 ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk ettiği kaydedildi. Sıcak yemek ihtiyacının da kısa sürede karşılanacağı bildirilirken, Başbakanlık AFAD'ın Şirvan'daki gelişmeleri aralıksız takip ettiği vurgulandı.

AYNI MADENDE 3 AY ÖNCE DE HEYELAN OLMUŞ

Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde bulunan bakır madeni sahasında dün akşam meydana gelen ve 3 kişinin cesedinin içıkarıldığı heyelanda tonlarca kaya ve toprak altında kalan 13 kişinin kurtarılma çalışmaları devam ederken, köylüler aynı sahada 3 ay önce de heyelan olduğunu ve 3 kişinin hafif yaralandığını söyledi. 

Köylüler, 13 yıldır işletilen bakır madeninde heyelanın oluştuğu yerde bir yıl önce çatlakların görüldüğünü ve yetkilileri uyarmalarına rağmen önlem alınmadığını da iddia etti. Madende toprak hareketlerini ölçen cihazın olay akşamı uyarı verdiğini ileri süren köylüler, heyelanın iki gün önceki şiddetli şiddetli yağmurdan kaynaklandığını sandıklarını anlattı.

ARAMALARDA DRONE KULLANILIYOR

Arama kurtarma çalışmaları Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında oluşturulan kriz masasından yönlendirilirken, çalışmalarda havadan görüntü için drone kullanılıyor. Yakınları heyelan altında bulunan ailelerin bekleyişi devam ederken, çalışmaların toprak kayması riski nedeniyle dikkatlice yürütüldüğü belirtildi. Bölgeye getirilen dinleme cihazları ile toprak altında bulunan işçilerin yaşayıp yaşamadığı ve yerlerinin tespiti için de çalışma yapıldığı öğrenildi.

VALİLİK: 1 MİLYON METREKÜPLÜK TOPRAK HAREKETİ OLUŞTU

Siirt Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Siirt'in Şirvan ilçesinde özel bir maden ocağında 17 Kasım akşamı meydana gelen heyelan sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştuğu ve kamyon şoförü ve iş makinesi operatörü 16 kişinin toprak altında mahsur kaldığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Türkiye'nin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda seferber edildiği çalışmalar Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle aralıksız sürüyor. 90 arama kurtarma personeli, 2 helikopter, 1 uçak ile çalışmalara destek verilmektedir. Göçük sonucu 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği tespit edildi. Halen göçük altında olan 13 vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman'dan, toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ediyor. Diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındı. İş makineleri ile olası bir heyelan riski azaltılırken, yeni bir risk oluşturmamak adına köpekli arama kurtarma timleri çalışmalara katkı veriyor. Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riskini taşıması, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağında ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi görevlendirdi. Türkiye'nin ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Şirvan'da mahsur kalan vatandaşlarımız için Türkiye'nin tüm ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçları da düşünüldü. Türk Kızılayı, 12 personel, 150 battaniye, 1 ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk etti. Sıcak yemek ihtiyacı da kısa sürede karışılacak."

1 CESET DAHA ÇIKARILDI

Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde bulunan bakır madeni sahasında dün akşam meydana gelen heyelanın altında kalan 13 işçiden 1'inin daha cesedine ulaşıldı. Böylelikle dün geceden bu yana heyelan altında bulunan 4 işçinin cansız bedeni çıkarılırken, 12 kişiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.

KARDEŞİNİN KENDİSİNİ GÖRÜNTÜLÜ ARADIĞINI SÖYLEDİ

Heyelanın altında kalan 12 kişinin kurtarılma çalışmaları devam ederken; toprak altında kalanlardan kamyon şoförü Halil Başer'in hem ağabeyini, hem de arkadaşlarını telefonla görüntülü olarak aradığı ileri sürüldü. 

Halil Başer'in ağabeyi ve arkadaşları Jandarma ve AFAD ekiplerine yaptıkları görüşmeyi anlatırken, telefonda karanlık bir görüntü görüldüğünü Başer'in kendilerine "Biz sağız" dediğini anlattı. Bu bilgi üzerine ekipler çalışmalarını yoğunlaştırırken, özellikle heyelanın bulunduğu bölge yerin altını dinleyebilen cihazları devreye koydukları öğrenildi.

FİRMA TEMSİLCİSİ: CİHAZ UYARI VERMEDİ

Meydana gelen heyelan sonrasında bölgede bulunan bakır madeni sorumlularından Jeoloji Birim Amiri Kamil Narman, temmuz ayında doğu duvarındaki çatlağın ardından ocakta çalışmaların durdurulduğunu ve bu bu süre zarfı içinde bütün çatlakları tespit etmek amacıyla çözüm önerilerinin geliştirdiklerini söyledi. Narman, "Her yere anlık ölçüm cihazları yerleştirdik. 6 dakikada bir cihaz ölçüm yapıyor. Dün akşamki çökme de 6 dakikalık zaman içinde olmuş. Gereken her türlü önlemi almıştık. Maden temmuzdan sonra 2 ay tatil edilmişti. Sonra önlemler alınarak yeniden çalışmalara başlamıştık. Dün yaşanan olay sırasında anlık ölçüm cihazlarından hiç bir uyarı almadık" dedi.

HEYELAN ALTINDA KALANLARIN 35 ÇOCUĞU BULUNUYOR

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamada, heyelan nedeniyle kayan toprak altında kalan işçilerden 3'ünün bekar olduğunu, diğerlerinin evli olup toplam 35 çocuğu bulunduğu belirtildi. Açıklamada Murat Ant, Halil Başer ve Sedat Bulut'un bekar olduğu, Savaş Kızılkan'ın 1, Kerem Arat'ın 1, Kasım Tari'nin 4, Şefik Tuncer'in 3, Abdurrahman Sönmezsoy'un 4, Reşit Can'ın 2, Mahmut Batumak'un 3, Bedrettin Caylı'nın 5, Nusret Beyazalma'nın 6, Yavuz Yıldız'ın 2, İsmail Tekin'in 1 ve Abdulbaki Aydın'ın 3 çocuğu olduğu, İbrahim Kılınç'ın ise çocuğu bulunmadığı belirtildi.

VALİ TUTULMAZ: 4 CENAZEYİ ÇIKARDIK, 12 VATANDAŞIMIZ TOPRAK ALTINDA

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden Köyünde bulunan bakır madeni sahasında dün akşam meydana gelen heyelandan 4 kişinin cesetleri çıkarılırken, 12 kişiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. Maden sahasında açıklama yapan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, dün akşam itibariyle maden sahasında bir heyelan gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu heyelanın ilk valiliğimize ihbarı saat 21.00'dır. Saat 22.00 itibariyle Siirt AFAD, Jandarma ekipleri bölgeye ulaştı. Bize ulaşan ilk bilgiler ışığında olayın vahametini anlamamız üzerine AFAD Başkanlığı ile irtibata geçtik. Bölgemizdeki Diyarbakır, Batman, Bitlis, Van ve Erzurum AFAD ekiplerini hızlı bir şekilde bu alana yönlendirdik. Saat 24.00 itibariyle ekipler alana intikal etti. Ancak heyelan sahasında arama kurtarma riski hala devam ediyordu. İlk vatandaşımızı kurtardığımız anda bile akıntılar devam ediyordu, risk yüksekti. Dolayısıyla sabaha kadar arama işlemini yapamadık. Gün ağarması ile birlikte az önce bahsettiğim bölgelerden gelen arama kurtarma ekipleri, MTA, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Türk Petrolleri'nden gelen arama kurtarma ekipleri de, maden işletmesi ekipleri ile birlikte arama kurtarma işlemine hızlı başladık. Sabah saatlerinde 2 işçimizi göçük altından çıkardık, az önce de 1 işçimizi göçük altından çıkardık. Tespitlerimize göre 12 işçimiz daha bulunmaktadır. Bunların kurtarılması için kamu kuruluşlarının bütün imkanlarını seferber ettik. Gerek Ankara ayağı, gerek komşu illerimiz ve il bazında kamu kurum ve kuruluşlarımız çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettirmektedir. Ancak arkamızda gördüğünüz alanda hala heyelan riski devam etmektedir. Bu da arama kurtarma faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Heyelanın oluş sebebi olarak, çok miktarda yağan yağmur gözükmekteydi. Ancak insani bir kusur olup olmadığı, işletmenin ya da çalışanlardan kaynaklanan herhangi bir kusur olup olmadığı konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir. Cumhuriyet Başsavcımız da ve konuya el koymuş durumdadır. Ayrıntılı bir şekilde sebepleri araştırılacaktır. Bir taraftan da ailelerin beklentilerini, tüm ülkemizin beklentilerini hızlı bir şekilde sonuçlandırma gayreti içerisindeyiz. Şimdiye kadar 4 cenazeyi çıkardık, 12 vatandaşımızın da toprak altında olduğunu değerlendiriyoruz."

AFAD BAŞKAN VEKİLİ: CANLIYA ULAŞABİLECEĞİMİZİ TAHMİN ETMİYORUM

Vali Tutulmaz'dan sonra konuşan AFAD Başkan Vekili Halis Bilden ise, 90 kişi ve 3 arama köpeğinden oluşan bir ekiple arama kurtarma çalışmalarına devam ettiklerini ifade ederek, "Ben de öncelikle 4 kaybımız var başsağlığı diliyorum, ülkemizin başı sağ olsun. 12 işçimizi de aramaya devam ediyoruz. 90 kişilik bir ekiple müdahale ediyoruz. Dün gece 2 helikopter, bir de Casa uçağı ile bölgeye intikal ettik bunun için Genelkurmay Başkanımıza teşekkür ediyorum. 3 tane arama kurtarma köpeğimiz burada. Öğlen saat 14.00'e kadar arama kurtarma köpekleri ve uzman ekiplerimiz aramaya devam ettiler. O saatlere kadar 3 cansız bedene ulaştık. Bundan sonra iş makineleriyle müdahale etme kararı aldık. Amacımız çok uzun sürmeden ailelerimizin beklentilerini sona erdirmek ve yine ümit ediyoruz ki canlı ulaşalım. Canlı ulaşamazsak da cansız bedenlere ulaşalım ve bunları ailelere teslim edelim. Büyük bir titizlikle çalışıyoruz. Coğrafya çok zor sizin de gördüğünüz gibi zor ve eğimi yüksek bir coğrafya. Mümkün olduğu kadar nezaret etmeye çalışıyoruz. çok büyük geçmiş olsun" diye konuştu.

Bir kişinin ailesiyle telefonla irtibat kurduğu yönündeki bir soruya AFAD Başkan Vekili Bilden, "Bir kişi ailesiyle irtibata geçtiğini duydum. O bölgeye kendim de intikal ettim. O noktada çalışmamız devam ediyor. Canlı ulaşabileceğimizi tahmin etmiyorum. En ufak bildiri ve şikayeti çok titizlikle uzman arkadaşlarımız değerlendiriyor. Ondan hiç kimse, hiç bir ailenin şüphesi olmasın. Hepimiz buradayız, bitene kadar da nezaret edeceğiz. Amacımız ailelerimizin bu merakını gidermek. Arkadaşlarımız cihazlarla dinlediler, köpeklerimiz çok uzman. Ulaşabildiğimiz yere kadar arkadaşlar köpeklerimizi götürdüler, ama maalesef canlı bir emareye ulaşamadığımızı belirtmek istiyorum" şeklinde yanıtladı.

CESEDİ ÇIKARILANLAR 4 KİŞİNİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Heyelanın ardından dün akşamdan bu yana yapılan çalışmalarda cansız bedenleri toprak altından çıkarılan 4 kişinin kimlikleri belli oldu. Dün gece yapılan çalışmada çıkarılan ekskavatör operatörü Murat Ant ile kamyon şoförü Reşit Can, bugün yakınları tarafından Siirt'te toprağa verilirken, cesedi çıkarılan diğer iki kişinin ise ekskavatör operatörü Savaş Kızılkan ve kamyon şoförü Bedrettin Çaylı olduğu öğrenildi.


DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.