Eğitim Haber Girişi : 05 Eylül 2023 09:51

Masraflar katlandı

Masraflar katlandı
Okul alışverişi telaşına düşen veliler yüksek fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırdı. Kırtasiye fiyatları geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde zamlanırken, yakın mesafe okul servisi fiyatları ortalama 1000 TL'yi buldu.

Yeni eğitim ve öğretim yılı açılışı için hazırlıklar sürerken çocuklarının okul alışverişi telaşına düşen veliler yüksek fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırdı. Kırtasiye fiyatları geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde zamlanırken, yakın mesafe okul servisi fiyatları ortalama 1000 TL’yi buldu.

 

 

Yeni eğitim öğretim dönemi 11 Ekim’de başlıyor. İlköğretim 1’inci sınıfa gidecek öğrenciler ise dün uyum süreciyle okula başladı. Milyonlarca öğrenci okulların açılmasını dört gözle beklerken, veliler de çocuklarının ihtiyaç alışverişini tamamlamaya çalışıyor. Ancak raflarda yerini alan kırtasiye malzemelerinin ve formaların fiyatı cep yakıyor.

 

Bir öğrenci için asgari ücretin yarısı…

 

Yeni eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kala okul masrafları gündeme geldi. Son fiyatlara göre Erzurum’da ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak bir öğrencinin forma, ayakkabı, defter, kalem, silgi, boya, su matarası, beslenme ve okul çantası gibi malzemelerden oluşan ihtiyaç listesi en az 5 bin TL’yi buldu. Asgari ücretin neredeyse yarısını bulan okul masrafları velileri zora soktu. Geçtiğimiz yıl bu 2 bin TL civarında olan harcamaların tutarı bu yıl ortalama yüzde 150 oranında arttı.

 

Kalitesi yüksek ürünler daha da pahalı

 

Okul masraflarında ortalama kalitede ürünlerde fiyatlar bir öğrenci için 5 bin TL iken kalitesi daha yüksek ürünlerde ise rakamlar neredeyse ikiye katladı. Popüler markalar ve kalitesi yüksek ürünlerle bir öğrencinin forma, ayakkabı, defter, kalem, silgi, boya, su matarası, beslenme ve okul çantası gibi malzemelerden oluşan ihtiyaçları 8 bin TL’yi buldu. Geçtiğimiz yıl benzer ürünlerde bir öğrenci için ortalama fiyat 3 bin TL civarındaydı.

 

Servis ücretleri de zamlandı

 

Benzin ve mazota gelen art arda zamlar okul servisi fiyatlarını da etkiledi. Çocuklarını servisle okula göndermek isteyenler bir kez daha düşündü. Fiyatlar yüzde 150 oranda arttı. Erzurum’da geçtiğimiz yıl ortalama 400 TL civarında olan yakın mesafe servis ücretleri bu yıl 1000 TL’ye yükseldi. Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.