Siyaset Haber Girişi : 19 Mart 2014 19:25

Meclis'te fezleke gerginliği

Meclis'te fezleke gerginliği
TBMM Genel Kurulu CHP'nin olağanüstü çağrısı üzerine 4 eski Bakan ile ilgili hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere toplandı.
Erzurumajans-TBMM Genel Kurulu CHP'nin olağanüstü çağrısı üzerine 4 eski Bakan ile ilgili hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere toplandı.

CHP'nin olağanüstü çağrısı üzerine 4 eski bakan ile ilgili fezlekeleri görüşmek üzere toplanan TBMM Genel Kurulu'nda fezlekelerle ilgili üst yazıların okunmaması tartışması yaşandı.

Yapılan oylamada toplantı yeter sayısının bulunmasından sonra olağanüstü toplantı çağrısı gerekçesi ve TBMM Başkanlığı'nın çağrı yazısı okundu. Daha sonra TBMM Başkanlığı'nın sunuşları okundu. Okunan sunuş yazısında, "Milletvekillerinin tetkikine açılır" ibaresi bulunmadığı ve tezkerelerin üst yazılarının okunmadığı gerekçesi ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi itirazda bulundu. Oktay Vural, Meclis'e gelen dosyayı kendilerinin de görmek istediklerini belirtirken, Akif Hamzaçebi ise yapılan işlemin olağanüstü toplantı gündemine aykırı olduğunu söyleyerek, 4 eski bakan ile ilgili fezlekelerin okunması gerektiğini kaydetti. AK Parti adına söz alan Nurettin Canikli ise, fezlekelerin içeriğindeki bilgilerin üzerinin örtülmesinin, milletvekillerinin denetiminden kaçırılmasının söz konusu olmadığını belirterek, dosyaların gizliliğine dikkat çekti. Canikli, Soruşturma Komisyonu kurulması için imzaları toplama çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Soruşturmanın gizliliği konusu ile ilgili bazı hukukçuların görüşlerini okuyan Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Dosyaların üzerinde kanundan kaynaklanan bir gizlilik söz konusu. TBMM'ye intikal eden dosyalarla ilgili uygulamalara bakıldığında TBMM Başkanlığı tezkeresi ile Genel Kurul'da bilgilendirme yapılmış, teamül haline gelmiş uygulamalar doğrultusunda işlem yapılmıştır. Üst yazıların okunmasına gerek yoktur" dedi.

İtirazların devam etmesi üzerine Sadık Yakut oturuma 10 dakika ara verdi.

FEZLEKELER OKUTULMUYOR

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, muhalefetin fezlekelerin okutulmasının gizlilik kararı gereği uygun olmadığını, fezlekelerin Genel Kurul'da okutulmayacağını açıkladı.

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ OKTAY VURAL VE CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY'IN BAŞKANLIK DİVANI ÖNÜNDE İTİRAZLARDA BULUNMASI GERGİN ANLARIN YAŞANMASINA NEDEN OLDU

CHP'nin olağanüstü çağrısı üzerine 4 eski bakan ile ilgili fezlekeleri görüşmek üzere toplanan TBMM Genel Kurulu'nda fezlekelerle ilgili üst yazıların okunmaması tartışması yaşanıyor.

Verilen aranın ardından birleşimi yeniden açan Başkanvekili Sadık Yakut, önceki dönemlerde yapılan uygulamalardan örnekler verdi. Soruşturmanın gizliliği nedeniyle fezlekelerin okutulmayacağını söyleyen Sadık Yakut, "Gündemimizdeki konunun gizliliği bir idari işlemden değil, ilgili savcının soruşturmayı tamamlamamış ve mahkemeye sunmamış olması nedeniyle kanun hükümlerinden kaynaklanmaktadır. Önümüzde gizliliği kanunen korunan ve bir evrakın gizliliğinin korunması sorunu bulunmaktadır. Gizliliği kanun ile korunan tartışma konusu evrakın incelemeye açılması korunması gereken hukuki değerin ihlali mahiyetinde olabilecektir. Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gönderilen evrak nedeniyle Anayasa'nın 100. Maddesi çerçevesinde ilk kez bir işlem yapılacağı, gizliliği yasa ile korunan evrakın alenileştirilmesinin kanun hükümlerinin ihlali oluşturacağı, dosya içeriğinde isimleri geçen üçüncü kişilerin de bu suretle mağdur edilebileceği ortadadır. Mevcut uygulama bu hususların telif edilmesi ihtiyacı çerçevesindedir. Bu nedenle okutulmayacaktır" dedi.

AK Parti ve CHP gruplarından Meclis Soruşturması Önergesi verildiğini belirten Yakut, "Komisyon üyeleri her şeyden haberdar olacaktır" diye konuştu.

Yakut'un konu ile ilgili TBMM Başkanlık Tezkeresi'nin okunmasını katip üyeden istemesi üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural başkanlık divanına gelerek itirazda bulundu. Oktay Vural katip üyenin sunuşu okumasını engelleyerek, kürsü önünde "Siz darbecisiniz" diye bağırdı. Daha sonra divanın önüne gelen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da bazı milletvekilleri itirazlarda bulundu. İtirazların artması üzerine Sadık Yakut usul tartışması başlattı. Usul tartışmasından sonra TBMM Başkanlık Tezkeresi okundu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.