Mehmet Sekmen bu sözünde çok haklı!

 

Aşkale Çimento. Bir Erzurum markası.

 

Koskoca holding.

 

Kentin üst tabakasının dilinden düşmeyen konu.

 

Borcu varmış, zarar etmiş, usulsüzlük yapılmış beni de, hissesi olmayanı da ilgilendirmez, sonuçta özel bir şirket en fazla dedikodusunu yaparız.

 

Ta ki…

 

Lütfen dikkat!

 

Hissedarlardan biri çıkar, “beni dolandırdılar”, “hırsızlık yapıyorlar, işte belgeleri” der, savcılığa suç duyurusunda bulunursa işin şekli değişir.

 

Hele ki, burada hissesi olan ‘devlet’ ise işin şekli daha bir değişir.

 

Haftalardır ertelenen genel kurullarıyla gündeme gelen Aşkale Çimento’da devletimizin yani bizim yüzde 18 hissesi var.

 

Büyükşehir Belediyeleri Kanunu’nda yapılan değişiklik öncesinde, Özel İdare Müdürlüğü tarafından epey bir para ödenerek alınmıştı.

 

Bugün için ‘devlet’ adına o hissenin kontrolü de Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’de.

 

2014 yılından bu yana şehremini Mehmet Sekmen, son 6 aydır Aşkale Çimento’da ‘devlet’ hissesi olduğunu hatırladı.

 

Yönetimde söz sahibi olma hevesiyle yanıp tutuşmaya başladı.

 

Kanunen hakkı mı, hakkı!

 

Bu satırı unutmayın buraya döneceğim.

 

***

 

Yıllardır takip ederim, Mehmet Sekmen’i hiç böyle görmedim. Çıktı televizyona açtı ağzını yumdu gözünü.

 

Sinirli ve gergindi. Stüdyoda bağırıyordu.

 

“Ey Erçimsan yöneticileri yaptığınız usulsüzlüklerden dolayı bugün, yarın, öbür gün mutlaka yargılanacaksınız. Açıkça ifade ediyorum...”

 

Üç defa bastıra bastıra “suç işliyorlar” dedi, devam etti.

 

“Yarın yönetim el değiştirse de değiştirmese de yargılanacaklar. Devletin bütün müfettişleri gelecek. Yaptığınız bütün işlemler hepsi teftiş olacak.”

 

İzleyenler belki bir an için, “Ne güzel hakkımızı savunuyor. İşte benim belediye başkanım” bile demiştir ama Sekmen, bekleneni yaptı ve üslubunu bozdu.

 

Didik didik diyecekti, sanırım sinirden olsa gerek, “Didim didim olacak. Bilsinler ki, bedeli ve vebali büyük olacak” tehdidinde bulundu.  

 

Bir kez daha şaşırtmamıştı ve üst perdeden konuşmaya devam etti.

 

“Şirkete çökmüşler. Baba yönetim kurulu başkanı, oğlu başkan vekili, damadı denetimde. Burası aile şirketi değil, buranın yüzde 18’i devletin, devletin!” diye bağırdı.

 

Bunu söyleyen Sekmen, yönettiği belediyede protokol Müdürü Mahmut Bektaş’ın kayınbiraderi, iştiraklerden sorumlu daire başkanı İbrahim’in yeğeni olduğunu unutmuş gibiydi.

 

***

 

“Devletin bulunduğu yerlerde bütün işlemler ihaleli olur, açık artırmayla olur. Sen bu şirketi niye borsaya sokmuyorsun? İstediğimiz gibi evirip çevirelim diye değil mi? Valla çoğunluğu sağlasanız da bu şirkette denetim içinize girecek, bu şirket didik didik edilecek. Bunun sonu iyi görünmüyor ben buradan sesleniyorum…”

 

Canlı yayında suç işliyordu. Anlamsız bir sinir ve öfkesi vardı.

 

Konuyu bir ara Ahmet Metin Karadayı’ya ardından Ali Demirhan’a bile getirdi. 

 

Özetle, “Karadayı’yı ben bitirmedim, Ali’yi ben mahkemeye vermedim” dedi.

 

Sanki günah çıkarıyordu.

 

Ve holdingin en büyük ortağı şirket sırlarını ifşa ediyor, “Ben bunları çıkıp anlatmak istemezdim, milletin bilmesini arzu etmezdim ama bunlar beni çileden çıkardılar” diyordu. 

 

Belli çileden çıkmıştı, panik halindeydi.

 

“Bu ne insafsız bir iş yahu. Ben bunları konuşmayacaktım, baktım ki bunlar yerinde durmuyorlar, milleti kandırmaya milleti dolandırmaya gayret ediyorlar. Artık dedim ki, yeter bütün bunları millet bilsin, Türkiye bilsin” diyen Sekmen yerel tv’de Aşkale Çimento’nun borcunu da açıkladı. 

 

Bankalara borcu faiz hariç 10 milyar 653 milyon. Faiz yok, faiz de ilave ettiğin zaman en az buranın şu andaki borcu 17-18 katrilyon. ”

 

Peki, eyvallah.

 

Sayesinde ve de iddialarıyla zerre miskal umurumuzda olmayan Aşkale Çimento’nun borcunu da durumuna da öğrendik.

 

Sonuçta Sekmen’in söyledikleri kendini bağlar, iddialarını ispatla mükelleftir, aksi halde müfteri olur.

 

Ancak ‘devlet’ tehdit etmez, ‘devlet’ gereği neyse onu zaten yapar.

 

Unutmayın dediğim satıra bakın lütfen, yüzde 18 hisse için ‘kanun’, ‘hukuk’ mekanizmalarını devreye koyacağı yerde -ki hakkı Sekmen’in- bu yaptığına, ne demeli? Tehdit nedir ya? 

 

Hal böyleyken ağzından ‘devlet’, ‘müfettiş’, ‘denetim’, ‘teftiş’, ‘usulsüzlük’ kelimelerini düşürmeyen Mehmet Sekmen, haciz kıskacı altındaki Büyükşehrin borcunu da açıklasın.

 

2015 yılından bu yana satılan ya da ilçe belediyelerinden edinilen arazilerin metrekarelerini, belediye kasasına giren parayı, neyin nereye harcandığını da söylesin.

 

Yıllardan beri Sayıştay denetçileri bir yığın usulsüzlük tespit etti. Mehmet Sekmen hangi birine cevap verdi?

 

Vermedi veremedi. Yahu akaryakıttan tutun da ikramlarda bile usulsüzlük yaptılar, ‘gık’ demedi.

 

Bir yığın yolsuzluk iddialarıyla en yakınındaki isimleri görevden aldı, bakın esameleri okunmuyor, hangi biri için suç duyurusunda bulundu?

 

E peki, şimdi sormazlar mı Mehmet Bey, 2014 yılından bu yana neredeydiniz, şimdi mi aklınıza geldi?

 

Bir an için Sekmen’in iddialarını kabul edelim ki, Yücelik ailesi ve yönetim kurulu, şirketin içini boşalttı, batağa sürükledi. Bu saate kadar niye müdahale etmedi?

 

Evet, yüzde 18’lik hissesi gereği Büyükşehir’in yönetimde olması gerekiyor, niye suç duyurusunda bulunmadı, bakanlığı ayağa kaldırmadı?

 

Neden son 6 aydır Aşkale Çimento’ya kafayı taktılar, söyleyeyim. Çünkü orası Mehmet Sekmen için son kale!

 

Mehmet Sekmen, ‘devlet’ diyerek yüzde 18 hissenin arkasına sığınıyor. Çünkü kasası tamtakır.

 

Seçim öncesi, bu stratejik hamleyi yapmaması düşünülemezdi. Aday gösterilmesi halinde üçüncü dönemi için kaynak gerekiyordu. Para basan bir yer olmadıydı.

 

Aşkale Çimento da biçilmiş kaftandı.

 

Plan aslında Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık seçimleri öncesinde devreye girdi.

 

Önce Lütfü Yücelik ‘içten içe’ ekarte edildi, ardından Mehmet Sekmen’in desteğiyle Saim Özakalın geldi.

 

Proje dantel gibi işleniyordu.

 

Örneğin; bakın ETSO Başkanı Saim Özakalın’ın bu konuyla ilgili sesi çıkıyor mu?

 

Siyasi erk, şehrin firmasına, markasına tehditler savururken, onun ağzını bıçak açmıyor. Küçük şehir sonuçta herkes biliyor ki, Özakalın bugünlerini bu şirkete borçludur.

 

Kalkıp dese ki, “Mehmet Sekmen haklıdır” emin olun, bir duruş sergilemiş olur ama o da yok!

 

İlmek ilmek işlenen bu projenin parçası olmuş durumda. Ne o, ne de bir başkası bu konuyla ilgili ağzını açamaz.

 

Haliyle karşısında duran olmayınca da Mehmet Sekmen işte böyle cüretkâr davranıyor, tehdit edebiliyor.

 

Bu planın nihayetinde, yarın öbür gün Aşkale Çimento’nun yönetimini ele geçirebilir mi, neden olmasın!

 

İyi de yol bu mudur? Ülkede kanun, nizam yok mu?

 

Kameralar karşısına geçip bağırıp çağırmakla şirket yönetimine talip olmak bir Büyükşehir Belediye Başkanına yakışır mı? Bana göre Mehmet Sekmen kendine yakışanı yaptı.

 

Tabi bir noktayı da es geçmeyelim. Bir çift söz de Aşkale Çimento’ya...

 

Arkadaş olayı niye bu duruma getirdiniz? Çok mu istiyor yönetim de olmayı al o zaman. Al sustur.

 

Karşındaki şeffaf değil diye siz niye şeffaf olmuyorsunuz? Artık nasıl bir hırs yapmışsa olay nerelere geldi!

 

Ama bakın Mehmet Sekmen bir konuda da çok haklı ve söylediğinin altına da imzamı atarım.

 

Aynen dediği gibi; Usulsüz işlere bulaşılmamasını tavsiye ederim, bende bulaşırsam devlet benim de yakama yakışır. Bizim devlet durur durur turnayı sonunda gözünden vurur.

 

O günlerin gelmesi dileğiyle… 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ali er 18 Ağustos 2023 20:33

    Haksız hukuksuz iş yapanların çoluk çocuğundan kendisinden çıksın. Üniversitenin arazisinden toprak alanların araziyi verenlerin soyu kurusun. Kökleri kesildin kurusunlar

  • halis demir 10 Ağustos 2023 10:58

    belediye belediyecilik dışında her işi yapıyor mesela benzin satıyorlar mesela inşaat yapıp satıyorlar mesela araç sigortası şirketi kurmuşlar mesela araba parçası işine girmişler ve bunları hep başkaları üzerinden yapıyorlar Yani bu işler etik değil koskoca bir belediye başkanına yakışmaz. Devlet üretimden çekilsin diyip tüm kurumları satıp özelleştirip şimdi kendileri domates üretiyor kaşar üretiyor müteahitlik yapıyorlar. Bir vatandaş olarak defalarca başvuruda bulundum evimizin önünü asfaltlayın diye. 1 defa olsun vatandaşa yaramadılar hep bana hep bana. Artık bıktık usandık istanbul kartaldan gelirken hizmet için geldim diyip para ve rant için geldiğini yaşayarak gösterdi. Üniversitenin arazilerini paymal ettiler. Hakkımız haram olsun. Elbet bunun bir hesap günü olacaktır. Binelerce magdur bıraktınız bunların ahı tutacaktır. saçma sapan yollar yapmak, erzurumun 50 senelik hiçbirşehirde olmayan koskoca fuara dururken karşına fuar yapmak bu fuarı yolu kapatarak yapmak sonra o yol yerine demiryolunu bozup yeni yol yapmaya çalışmak Devletin temelelrine zarar veriyor Yerleşmik düzene zarar veriyor. Devletin itibarına zara veriyor buna engel olunmalı. Belediyenin yaptıkları artık erzurum için beka mesleesi olmaktadır. Lütfena cilen buna bir çare bunsun. Tüm mv vali rektör tüm kurumlar buna bir çare bulsun. Tüm sammiyetimle yalvarıyorum lütfen.

  • Battık 07 Ağustos 2023 21:32

    Onur bey yıllardır zaten ödemelerimiz sıkıntılı en azından siftah ediyoruz diyorduk.ufak tefekte kurumlara iş yapıyorduk.bu yıl oda bitti bi araba parçası işine girmemişlerdi ona da girdiler artık kimse mal veremiyor Verenlere de belediyeye değil başka yerlere fatura kestiriyorlar Allah yardımcımız olsun

  • Dadaş 07 Ağustos 2023 07:42

    Belediye kasa boşaltıldı şimdi sıradaki. Allah soracak inşa Allah

  • Ali er 05 Ağustos 2023 23:24

    Anlaşılan yolsuzlukların artık dumanı Ankara?yı basıyor inşallah. Kim ki bir haksızlık yapıyorsa cezasını çeksin Aşkale çimentodan elinizi çekin yüceliklerin babasının malı değil yap genel kurulu şeffaf şekilde 150 bin maaş mu olur böyle maaş cumhurbaşkanı almıyor. Sekmen beyde lğtfen yolsuzlukların üstüne gitsin. Vatandaşın sesine kulak verin yoksa Ankara?nın tokadını yersiniz millet de tekmeyi vurur

  • Sanayi 05 Ağustos 2023 13:18

    Araba parçası satan adam nereden geldi?

  • Erzurumlu 04 Ağustos 2023 22:53

    Bu yıl ihalesiz Nekadar araç parçası alındı Nekadar Erzurum?dan ?

  • Sanayici 04 Ağustos 2023 22:48

    Birde yedek parça işi çıktı belediye tüm araçlarının parçalarını tek kişiden alıyor. Bu ne demek tüm sanayi esnafı kepenk kapatsın. Bu işler böyle mi hep? Kim bu adam dükkanı nerede?

  • ahmet şen 04 Ağustos 2023 15:45

    okuyorum ama anlamadığım bu üniversitenin rektörü yokmu her seferinde arzayi veriyorlar. oranın torağını korumak namusu meselesi değilmidir. 1 karış toprak vereceğinize can verseydiniz bu ülke bu şehir bçöyle olmazdı. üniversite nasıl bir yer anlamadım bu arazileri niye verdiniz herkese veriyorsanız bize de arsa verin bari. sahip çıkamayacaksanız istifa etmek daha onur lu değilmidir.

  • halis demir 03 Ağustos 2023 18:25

    sayın sekmen hisseleri bahane edip devleti hatırladınız. Üniversitenin arazisi devletin değilmiydi hiltona verdin. üniversitenin arazisi devletin değil miydi 5 senede 1 gün kullanılan miting alanı yaptın. Statdın altından geçen yol devletin değil miydi fuar alanı yaptın önce tüyapa sonra mng ye verdin. Şimdi de tekrar kalan araziyi talan edip yol açacaksınız. Yine üniversitenin arazisini hobi bahçelerinin arazisini yok edeceksiniz. Bu kamu vicdanını zedelemiyor mu. O topraklar devletin malı değil mi. devlet şimdi mi aklınıza geldi 8 senedir aşkale çimento var 8 senedir yücelikler yedi şimdi mi aklınıza esti. kim bilir belki maddiyat çakışması yaşadınız. Devletin malını en çok mahveden sizsiniz. Haram olsun. Üniversitenin arazisini parça parça talan ettiniz. Dilerim Allahda sizin mülkünüzü paramparça eder.

  • Orjinal Erzurumlu 02 Ağustos 2023 23:55

    Başkanın derdi Aşkale çimento ya da Devletin parası değil. Belediyenin Palandöken A.Ş. ,Aşkale Çimento'dan yil sonu mahsuplaşma ile çimento aliyordu ancak geçen sene Aşkale çimento'nun almış olduğu kararla Belediyenin aldığı cimentonun parasini nakit olarak ödemesi gerektiği aksi halde çimento verilmemesi kararlaştırıldı. Bu durum anlaşılan Belediye tarafının zoruna gitmis olacak ki Aşkale çimento ile uğraşmaya başladılar. Şirketi boşaltmış iseler akılları yenimi baslarina geldi. Neden oncesinde bunların hesabı sorulmadı. Bu arada araştırılması ve soruşturulması gereken hukuksuzluklarin tamamı Belediye'de mevcut. Oncellikli olarak Belediye'ye kayyum atanması gerekmez mi? Herkes cebini doldururken Sekmen rahatsizlik duymuyor. Gitsin öncelikli olarak yeğen sekmen'in yaptığı isleri incelesin ve yolsuzluklari ortaya koysun. Sonrada %18 lik payin hesabıni sorsun. Sayın Sekmen; atı alan Üsküdar'ı geçti. Sen öncelikle Belediye'deki rahatsızlıkları gider der ve susarım...

  • Taner BAYIR 02 Ağustos 2023 22:54

    ?Bu ne insafsız bir iş yahu. Ben bunları konuşmayacaktım, baktım ki bunlar yerinde durmuyorlar, milleti kandırmaya milleti dolandırmaya gayret ediyorlar. Artık dedim ki, yeter bütün bunları millet bilsin, Türkiye bilsin? Levent Kırcanın taniriyle Tamda yerine denk geldi manzara koyduk. Bu sözleri söyleyen insan biraz empati yapmalı.2.OSB mağdurlarının 75 milyo TL parasını ne yaptınız.Bizde sizden hesap sorunca hop oturup hop kalkıyorsunuz. 2.OSB yönetimi,Siz İl Valisi ve ETSO dan oluşuyor.12 firma sizlerin marifetiyle felakete uğradı.Felaket zedeleri mağdur ederken hiç biriniz hicap duymadımı. En mağdur olan ben,bunları yazarken hicap duyuyorum.

  • Dadas 02 Ağustos 2023 21:25

    Erzurum'u yiyorlar nasılsa. Büyük marketler ayrı belediyesi ayrı sivil toplum kuruluşları ayrı siyasiler ayrı iş adamı denen herifler ayrı yiyor Erzurum'u ve Erzurumlunun hakkını. Yesinler ilahi adalet terazisinin kurulacağı günde görüşeceğiz tüm hak yiyenlerle en başta 182 Mhrs çağrı merkezinde çalışırken bir anda işsiz bırakanlarla...

  • halisdemir 02 Ağustos 2023 16:42

    aşkale çimento da yüceliklerin alnı açıksa hodri meydan niye erteliyorsunuz genel kurulları çıkın hesap verin şeffaf şekilde. Ayıp değilmi aylık 250 bin tl maaş öğretmen maaşı 16 dul maaşı 8600 tl iken bu 150 bin tl maaş almaya insan utanır alamaz. üstüne üstlük içini boşaltmısınız. sekmen de yücelikde bu şehre iyilik yapmak istiyorsa lütfen bırakın gidin. sizin yapacağınız en hayırlı iş istifadır.