Bölge Haber Girişi : 21 Aralık 2009 20:31

Mevlana'ya hümanist denilince çıldırıyorum!..

Mevlana'ya hümanist denilince çıldırıyorum!..
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Doksat, hümanizmin yaratıcıyı reddeden felsefi bir düşünce olduğunu belirterek, *Mevlana'ya hümanist denilince çıldırıyorum" dedi.

Erzurum Ajans- Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi tarafından psikiyatri bölümünün katkılarıyla 'Beyin ve Din' konulu program düzenlendi. Programda, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Doksat, AÜ Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Nazan Aydın ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Gündoğdu birer konuşma yaptı.

 

Prof. Dr. İsmet Kırpınar, M.Ö 4 yüzyılda Hipokrat'ın hazzın, sevincin, üzüntünün kaynağının beyinde olduğunu söylediğini belirterek, son yıllarda Batı'daki bilim çevrelerinde dini tecrübelerin beyindeki karşılığıyla ilgili çalışmaların arttığını söyledi.

 

Dinin dünya genelindeki tanımını yaptıktan sonra değişik ilahi ve ilahi olmayan inançlara değinen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Doksat, Mevlana'ya hümanist denilmesini eleştirdi. Hümanizmin bir yaratıcıyı reddettiğine dikkat çeken Doksat, "Hümanizm deyince insan severlik anlaşılıyor. Hümanizm yaratıcıyı reddeden felsefi bir düşünce. Mesela Mevlana'ya hümanist düşünür diyorlar ben çıldıryorum. Mevlana, 'peygamberin ayağının tozu olsam' diyor." diye konuştu.

 

Doç. Dr. Cengiz Gündoğdu ise kalp ve tasavvuf konusuna anlattı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz'ın da katıldığı etkinliğe çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci iştirak etti. (Cihan)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.