Spor Haber Girişi : 02 Aralık 2015 14:31

Mircea Lucescu, Trabzonspor ile anlaştı

Mircea Lucescu, Trabzonspor ile anlaştı
Shakhtar Donetsk'i çalıştıran Rumen teknik direktör Mircea Lucescu Süper Lig ekibiyle anlaştı.
Erzurumajans-A Spor canlı yayınına bağlanan Mircea Lucescu'nun Türkiye temsilcisi Süreyya Ertuğrul, Muharrem Usta'nın başkan seçilmesi halinde Rumen teknik adamın gelecek sezon Trabzonspor'un başına geçeceğini açıkladı.

İlk olarak 200 yılında Türkiye'de Galatasaray'ı çalıştıran Rumen teknik direktör, sonrasında da Beşiktaş'ta görev aldı ve birçok başarıya imza attı.

2003-2004 sezonunda Beşiktaş'tan ayrılan Lucescu, başarılarla dolu Türkiye kariyerinin ardından Shaktar Donetsk ile anlaştı ve 10 yıldır Ukrayna ekibiyle başarılardan başarılara koştu. Rumen teknik adam sadece Ukrayna Ligi'nde liginde aldığı başarılarla değil, Shakhtar'ın Avrupa'da da söz sahibi olmasında da büyük rol oynadı.

2000 yılında Galatasaray'ın başına geçen Lucescu, Süper Kupa finalinde İspanyol devi Real Madrid'le karşılaşan Galatasaray, uzatmalarda attığı golle maçı 2-1 kazandı. Galatasaray, tarihinde ilk kez Süper Kupa'yı kazanırken, Lucescu ise kariyerinin ilk Avrupa Kupası'nı kazanmış oldu. Rumen hoca 2000-01 sezonunda ligde Galatasaray'ı 2. yaparken, sarı-kırmızılı takımın UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki en başarılı performansını göstermesini sağladı. Çeyrek finale çıkan Galatasaray, Real Madrid'i İstanbul'da 3-2 mağlup etmesine rağmen, İspanya'da 3-0 yenilip elendi. Türkiye Kupası'nda da yarı finale yükselen sarı-kırmızılılar, nefes kesen bir maçta Fenerbahçe ile 4-4 berabere kalıp penaltılarla elendi.

Sonraki sezonda Galatasaray'ı ligde şampiyon yapan Lucescu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde takımını ikinci tura yükselip, FC Barcelona, Liverpool ve Roma'lı grupta 5 beraberlik 1 mağlubiyet alıp, gruptan çıkma şansını son maçta kaçırmıştı. Sezonun tek hayal kırıklığı ise kupada Erzurumspor'a 1-0 yenilerek elenmeleri oldu.

ŞAMPİYON OLDU, GÖNDERİLDİ

Şampiyon olduğu sezondan sonra Galatasaray, eski teknik direktörü Fatih Terim'i tekrar göreve almak için Mircea Lucescu'nun görevine son verdi. Lucescu ise 100. yılını yaşayan Beşiktaş'a transfer oldu. 12. haftada liderliğe getirdiği Beşiktaş'ı sezon sonuna kadar öyle götürdü. Galatasaray ile yarışan Beşiktaş, rakiplerini Lucescu'nun Galatasaray'dan getirip, Beşiktaş taraftarıyla barıştırdığı Sergen Yalçın'ın golüyle yenerek şampiyonluğunu ilan etti. Beşiktaş, sadece bir maçta yenildi. Lucescu'lu Beşiktaş, UEFA Kupası'nda çeyrek finale çıkarak, tarihlerinin en büyük başarısına imza attılar.

2003-04 sezonu da oldukça başarılı başlamıştı. İlk yarıyı 17 maçta 13 galibiyet 4 beraberlik ile bitiren siyah-beyazlılar, en yakın rakibi Fenerbahçe'nin 8 puan önündeydi. Ayrıca UEFA Şampiyonlar Ligi'nde gruplarda başarılı bir performans gösteren Beşiktaş, Chelsea'yi İngiltere'de 2-0 yenme başarısını gösterdi. Son grup maçını, İstanbul'da yaşanan terör saldırıları yüzünden Almanya'da oynayan Beşiktaş, burada İngiliz ekibi Chelsea'ye yenildi. Beşiktaş buna rağmen gruptan ikinci olarak tarihinde ilk kez bir üst tura çıkacakken Sparta Prag, Lazio'yu uzatmalarda attığı golle 1-0 yenince Beşiktaş grup üçüncüsü olarak UEFA Kupası'na kaldı. UEFA Kupası'nda Valencia'ya elenen siyah-beyazlı takım, Spor Toto Süper Lig'i de üçüncü sırada bitirdi. Lucescu hem Türkiye Futbol Federasyonu'yla hem de Türk futbol medyasıyla yaşadığı sorunlar nedeniyle hem Beşiktaş'tan hem de Türkiye'den ayrıldı.

2004-2005 sezonundan beri Shakhtar'ın teknik patronluğunu yapan Mircea Lucescu, kulüp tarihinin en uzun süre görev yapan teknik direktörü oldu.

Lucescu, Shakhtar'daki kariyerinde toplamda 7 lig ve 5 Ukrayna Kupası şampiyonluğu yaşayarak, Dynamo Kiev'in efsanesi Valeriy Lobanovskiy'i geride bırakmış ve Ukrayna futbol tarihinin en başarılı teknik direktörü oldu.

(Takvim)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.