Erzurum Haber Girişi : 17 Şubat 2014 14:28

Mobbing kader değil

Mobbing kader değil
Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilcisi Jale Hülya Alcan, "Mobbing bir kişiye yapılır, sonuçları toplumsaldır" dedi.
Erzurumajans-Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilcisi Jale Hülya Alcan, "Mobbing bir kişiye yapılır, sonuçları toplumsaldır" dedi.

Latinceden dilimize geçmiş olan Mobbing'in psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamına geldiği ifade eden Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilcisi Jale Hülya Alcan, "Mobbing bir başka tanımla kişinin çalışmasını engellemek, baltalamak ve o kişinin haklarını vermemek şeklinde gerçekleşen olaylardır denebilir. Mobbingde Zorba, hedef seçtiği kişiye karşı sürekli ve sistematik olarak aşağılama, hakaret, rencide etme, dışlama, görmezden gelme, insan yerine koymama, tehdit etme, zaman zaman fiziksel darp uygulama gibi yöntemlerden birini veya birkaçını aynı anda uygulayabilir. Mobbing, o kişinin çalışmasını engellemek, baltalamak ve o kişinin haklarını vermemek şeklinde gerçekleşen olaylardır. Mobbing eylemleri zaman zaman Türk Ceza Kanunu, İş Hukuku, Borçlar Kanunu, Tazminat Hukuku Kanunu kapsamına girebilir. Mobbing sonuçta bir insan hakları ihlalidir ve yasal anlamda suçtur" dedi.

Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilcisi Jale Hülya Alcan, "Dernek her türlü siyasi kaygıdan uzak, insanların temel yaşam haklarından başka bir alanla uğraşmayan, hiçbir ayrımcı, kayırmacı görüşe, düşünceye sıcak bakmayan çalışanların "yalnızım, çaresizim" feryadını duyup koşan, bir dernektir" dedi.

Mobbing ile Mücadele Derneği'nin Genel Merkezi Ankara'da 2010 yılında kurulduğunu,300 üyesinin bulunduğunu ve bu üyelerden yüzde 90 nının kadın olduğunu, İstanbul,İzmir,Antalya,Kütahya,Çorum,Eskişehir,Erzurum,Kayseri Mersin, Kocaeli, olmak üzere 10 ilde temsilciliklerinin bulunduğunu belirten Alcan; Derneğin bugüne kadar 70.000 müracaat aldığını ve 24 saat içinde cevap verildiğini ifade etti. Alcan Derneğe internet üzerinden http://mobbing.org.tr üzerinden de ulaşılabileceğini,Mobbing ile Mücadele Derneğinin TBMM insan hakları komisyonuna,kadın erkek fırsat eşitliği komisyonuna, sağlık komisyonuna bilimsel raporlarlar sunduğunu, Sağlık komisyonu ve kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu raporlarımızı yayımladığını ve sürekli 'Mobbing Farkındalık' eğitimleri alanlarında da çalışmaların devam ettiğini belirtti. Alcan, "Derneğimiz tüm siyasi partiler nezdinde akreti bir dernektir ve üyelerimizin tamamı üniversite mezunu ve bunlarında yaklaşık olarak yüzde 70 i akademisyenlerden oluşmaktadır ayrıca Mobbingi Türkiye gündemine getiren Türkiye' de ilk dünyada 4. dernektir" dedi.

Alcan, Mobbing Mücadele Derneği olarak Mobbing'in önlenmesi amacıyla bir yasa taslağı hazırlayarak yakın zamanda TBBM'ne iletmek olduğunu belirtti.

MOBBİNGLE MÜCADELE DERNEĞİ ERZURUM TEMSİLCİLĞİ OLARAK AMAÇLARIMIZ


Türkiye'de yaşayan ve çalışmayanların yüzde5'inin çalışanların da yüzde 37'sinin mobbingden haberdar olduğunu anlatan Alcan, amaçlarının Erzurum'da farkındalık kazandırmak, Mobbinge maruz kalmış olanlara ve halen mobbing baskısı altında ezilenlere hukuki ve bilgi yardımı yapmak, İşyeri fiziki ortamlarının verimli ve etkin çalışmayı engellemeyecek şekilde düzenlenmesi için çalışanların ve işverenlerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalarda bulunmak, çeşitli kurum ,dernek vakıf ve kuruluşlarda mobbing ile ilgili seminer ve sunumlar yapmak olduğunu ifade etti.

Jale Alcan konuşmasına şöyle devam etti; "Mobbinge uğradığını düşünen kişiye nasıl mücadele etmesi gerektiğini anlatacağız çünkü Mobbing bir kişiye yapılıyor fakat etkileri bütün toplumu ilgilendiriyor mobbing yapılan bir toplumun mutlu olma şansı yoktur. Bir işyerinde bir kişiye mobbing yapılsın artık o işyeri tüm sinerjisini yitirir o işyerinde huzursuzluk korku despotluklar başlar kişiye yapılan psikolojik taciz yıldırma bezdirme yine o işyerinde yüzde 50 iş gücü kaybına neden olur. Etkileri çok fazladır."

Mobbinge daha çok kadınların uğradığını ve kurtulma yollarının başında mobbing farkındalık eğitimlerinin önemine dikkat çeken Jale Hülya Alcan ''Mobbinge uğrayan kişinin özbenliğini yitirdiğini Nerede hata yaptım? Ben nasıl biriyim? Çok kötü biriyim demeye başladığını mobbing mağdurlarının intihar cinayet boşanma ve psikolojik rahatsızlıklara vesilesi ile ekonomik kayıplara sebebiyet verdiğini oysa farkındalık kurtulmanın en büyük aşamasıdır '' dedi.

Ayrıca Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilciliği olarak çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığına yönelik psikolojik, cinsel ve fiziksel taciz (mobbing) konularında çalışanları ve işverenleri bilgilendirmek amacıyla araştırmalar yaparak sonuçlarını yazılı ve görsel basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşarak bilinçlendirme çalışmalarında bulunmak, bu konularda eğitimler vermek, işyerinde ruhsal, cinsel ve fiziksel tacize uğrayan çalışanlara hukuki ve psikolojik destekte bulunmak, psikolojik taciz (mobbing) mağdurlarının işyerleri ile görüşülerek sorunun uzlaşmayla çözülmesine katkıda bulunmak, psikolojik taciz konusunda bilirkişilik yapmak, çalışanların çalışma koşullarından dolayı bir hastalığa maruz kalmaları veya sakatlığa uğramaları durumunda gerekli hukuki yardımı yapmak'' İşyerlerinde psikolojik taciz (mobbing) olmadığında ise ve huzurlu bir çalışma ortamı bulunduğuna ilişkin sertifikalandırma çalışmaları yapmak'' gibi çok yönlü mobbingle mücadele faaliyetlerinde bulunacaklarını söyledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.