Ekonomi Haber Girişi : 08 Eylül 2017 18:35

Mobilyacılar süresiz indirim istiyor

Mobilyacılar süresiz indirim istiyor
Erzurum'daki imalat sektörü, mobilya ürünlerine yönelik olarak Eylül ayı sonuna kadar getirilen KDV indirimi uygulamasının süresiz biçimde uzatılmasını istedi.
Erzurumajans-Erzurum'daki imalat sektörü, mobilya ürünlerine yönelik olarak Eylül ayı sonuna kadar getirilen KDV indirimi uygulamasının süresiz biçimde uzatılmasını istedi.

Mobilya ürünlerindeki KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesinin ardından moral bulan piyasaları yeniden telaş sardı. Erzurum'daki mobilya imalatçıları da, bu ay sonu itibariyle sona erecek uygulamanın sabit ve süresiz hale getirilmesini istiyor.

Erzurum Marangozlar Duvarcılar ve Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Murat Nohutçu, mobilya ürünlerine yönelik olarak Eylül ayı sonuna kadar getirilen KDV indirimi uygulamasının süresiz biçimde uzatılmasını istedi. Daha önce yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesiyle birlikte meslek erbabının kısa vadeli de olsa rahat bir nefes aldığını anlatan Başkan Nohutçu, bu durumun sadece imalatçı ve satıcıya değil, tüketiciye de yaradığını ifade etti. KDV indiriminin bir nevi teşvik edici olduğunu ve fiyatlarda çok ciddi düşüşlere tekabül ettiğinin altını çizen Nohutçu, uygulamanın bu ay sonuna kadar devam edeceğini ve ondan sonra KDV'nin yeniden yüzde 18'e yükseleceğini hatırlattı. Erzurum'daki marangoz ve mobilyacı esnafın sayısının 330'u bulduğunu vurgulayan Erzurum Marangozlar Duvarcılar ve Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Murat Nohutçu, "Bu indirimle esnafımız elbette rahatladı; bir takım belirsizlikler olsa da sonuçta KDV indirimi herkesi memnun etti. Sektör telaşlı bir biçimde bu ay sonunu bekliyor. Çünkü KDV oranları bu aydan sonra yeniden yüzde 18'e çıkacak" diye konuştu.

ERZURUM'DAKİ ESNAF HAMMADDEYE ÇOK UZAK

Erzurum'daki marangoz ve mobilyacı esnafın en büyük sorununun hammaddeye uzaklık olduğuna dikkati çeken Başkan Nohutçu, bunun da Erzurum esnafı için ekstra maliyet anlamına geldiğini kaydetti. Nohutçu, "Bizde sanayi yok, hammaddeye de uzağız. Kapıdan tutun da, pencereye varıncaya kadar, mobilyanın döşemesinden tutun da, boyasına varıncaya kadar tüm malzemeler bizden çok uzakta. Erzurum'daki esnaf bu malzemeleri mecburen dışarıdan getirtiyor ve bu da ister istemez üretime maliyet artışı olarak yansıyor. Çünkü bizde sanayileşme bir türlü gerçekleşmedi, teknolojik imkanlardan faydalanma imkanımız da olmadı. Batı illeriyle Doğu illeri arasındaki üretim maliyetleri işte bu yüzden farklı. Onlar hammaddeye yakınlar, bizler uzağız. Haliyle bu durum bizdeki üretim maliyetini artırıyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Nohutçu, buna rağmen bile KDV indirimi sayesinde moral bulduklarının altını çizerek, "Bölge esnafımızın kısa vadeli değil, uzun vadeli olarak rahatlamaya ihtiyacı var. Bunun yolu da, teşvik edici adımların süresiz bir biçimde atılmasından geçiyor" dedi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI: SÜRESİZ İNDİRİM İSTİYORUZ

Hükümet yetkililerine seslenen Murat Nohutçu, KDV indirimi düzenlemesinin yeniden ele alınması çağrısında bulunarak, "Biz KDV indirimlerinin hiç olmazsa bu bölge için süresiz bir biçimde uzatılmasını istiyoruz. Uygulamada bir takım belirsizlikler var, bunların da ortadan kaldırılarak devam ettirilmesi, mobilya ve marangoz esnafı olarak hükümetten bizim başlıca beklentimizdir. Umuyoruz Eylül ayı sonu gelmeden hükümetimiz bu yönde bir takım adımlar atar ve sektörü çok ciddi bir darboğazdan kurtaracak olan KDV indirimini sürekli hale getirir. Önümüz zaten kış, yani tüketim alışkanlıklarının neredeyse tamamen değişeceği bir dönem arefesindeyiz. Dolayısıyla hükümetimizden KDV indirimlerini sürekli hale getirmesini bekliyoruz. Aksi halde Eylül ayından sonra sektör yeniden sıkıntılı bir döneme girecek ve esnaf yine ağır bir yükü sırtlanacaktır" ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.