Mucize Profesör!

 

15 yıldır üzerinde çalışıyordu.

 

Dünya’da bir ilki gerçekleştirdi, efektif yöntemle molekül sentezledi.

 

Bu işin teknik ifadesi, Türkçesi şuydu.

 

Şeker hastalığı pençesindeki Aslıhan ninenin ayaklarını kesilmekten kurtardı.

 

Sadece onu değil, yarası olan kim varsa hepsine şifacı oldu.

 

Öyle bir krem geliştirdi ki, ilaç sektörünün dünya devlerini peşinden koşturdu.

 

Almanya, İngiltere ‘açık çek’ verdi, “hayır” dedi, ilacın ‘yerli ve milli’ olması için büyük çaba gösterdi.

 

“Tüm insanlık bu ilaçtan yararlansın” derdindeydi ancak sektörün devleri bir yana Dünya Sağlık Örgütü’nü (WHO) aşamadı.

 

Çünkü ruhsat alıp, ilacın Türkiye’den ihraç edilmesine ne ABD ne de AB izin vermiyordu. 

 

“O zaman kim daha ucuza üretecekse onunla çalışırım” dedi, aylardır peşini bırakmayan ABD’yle masaya oturdu.

 

Derdi para kazanmak, zengin olmak değil, toprağın verdiği mantardan yola çıkarak ürettiği bu organik ilacı insanlığa kazandırmaktı.

 

Ve Çırçırlı ‘mucize profesör’ Murat Çelik başardı. New Jersey’de bir ilaç şirketiyle ile anlaşmaya vardı.

 

İlacının taban fiyattan piyasaya sürüleceğinin garantisini aldı.

 

Boşuna ‘mucize profesör’ demedim!

 

Şekeri 400’e vuran hastaların uzuvlarını kurtarmak, yara ağrısından ‘öldürün beni’  diye haykıranlara şifacı olmak ‘mucize’ değil de nedir?

 

Sektörün devlerini peşinden sürükleyip, Dünya Sağlık Örgütü’ne kafa tutmak üstelik bunu Atatürk Üniversitesi’nin ‘şu yönetim’ anlayışıyla başarmak mucize değil midir?

 

Bana göre Çırçırlı Murat Çelik, mucizenin adıdır.

 

Hem biliyor musunuz, Atatürk Üniversitesi’nden göz yaşlarıyla kaçırttığımız efsane hocalardan biri olan Prof. Dr. Metin Balcı’nın öğrencisidir Murat Çelik.

 

Türk bilim dünyasının altın bir ismi tarafından yetiştirilmesiyle bugünlere geldi.

 

Ve de gitmiyor. ABD’nin oturma izni verdiği Murat hoca, New Jersey’e yerleşmiyor. 

 

Aradım, tebrik ettim ve duymak istediğim cevabın sorusunu yönelttim.

 

Hocam Rektörlüğe aday olur musunuz?

 

“Adayım ve de bir yığın projem var” dedi.

 

Bir çırpıda anlattı; süngerden laleye, ekstra proteinden jenerik ilaca kadar milyon dolarlık projelerinden söz etti. 

 

Gerçekleştirilmesi hiç de zor olmayan başlıkları anlatıyordu. 

 

Uzun zaman sonra projeleri olan bir rektör adayıyla, gerçek bir bilim insanıyla konuşmanın keyfini yaşıyordum.

 

Şehrim adına heyecanlandım. Neredeyse ‘parti kur oy vereceğim’ diyecektim ki, devam etti.

 

“Gardaş ben Çırçırlı bir bilim insanıyım. Yerli ve milli anlayışla yetiştim. Siyasi görüşümde bu yönde oldu. Haliyle ‘bu ülkede hiçbir başarı cezasız kalmaz’ sözüne inanmıyorum. Ben ve ekibim bu işi başardıysak bundan sonraki projelerimizi de gerçekleştirebilir, hükümetimizin desteğiyle şehrimize, ülkemize çok büyük bir katma değer sağlayabiliriz. Yeter ki, liyakat sahibi doğru isimlerle çalışalım…”

 

Tekrar tebrik ve teşekkür ettim.

 

Ve tüm bu başarılara rağmen Rektör Ömer Çomaklı’nın bir tebrik telefonunu çok gördüğü başta ‘mucize profesör’ Murat Çelik olmak üzere çalıştığı liyakatli isimler…

 

Prof. Dr. Özlem Barış, Doç. Dr. Ufuk Atmaca ve Dr. Sevinç Ersan…

 

Türk bilim insanlarının başarı halkasına biri yenisini eklediniz.

 

Türkiye’nin, Erzurum’un, Atatürk Üniversitesi’nin adını sınır ötesine taşımanız ve yaralara derman olduğunuz için canı gönülden teşekkür ediyorum.

 

İyi ki varsınız.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • halil ibrahim 18 Mart 2024 12:40

    hocam ve ekibini gönülden tebrik ediyorum. atatürk üniversitesinin yarım asırdan fazla mazisi var gönül isterdiyki bu eğitim kurumunun sayısız icraatleri olmalıydı

  • Halis ddmir 14 Şubat 2024 03:13

    Atatürk üniversitesinin gerçek bilim adamı metin balcının öğrencisinden bu beklenirdi zaten. Yolun açık olsun ama gevşeme ilacı üret piyasaya çıkart. Yoksa Çırçır dinlemem raconu keserim yavrum. zaten orası artık cincon oldu Çırçır dere mah kalmadı.

  • İbrahim konuş 10 Şubat 2024 14:11

    Hocam ve ekibiniz, ellerinize sağlık. Samsun merkezli yoğun çalışmalara devam. Bende Atatürk üniversitesi 89 mezunuyum, belkide o yıllarda çay içmişizdir. Tekrar teşekkürler

  • GALİP SARİ 09 Şubat 2024 17:48

    bende canı gönülden tebrik ve takdir ediyorum. başarılarının devamını diliyorum.yolu ve bahtı açık olsun

  • Mahir YİĞİT 25 Ocak 2024 15:23

    Böyle başarılı bilim adamlarımızla gurur duyuyorum.Allah eksikliklerini vermesin.Tabii bu bilim adamlarının Erzurum'lu olmaları sevincimizi daha da artırmıştır.İnasanlık için çalışan bütün bilim adamlarımızın ellerinden öperim.İyi ki varsınınz.

  • Yusuf OKYAY 22 Ocak 2024 09:11

    Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.Bende bir dere mahalleli olarak çok gururlandım.Allah yar ve yardımcıları olsun.

  • Ali er 20 Ocak 2024 15:40

    İlacı sabırsızlıkla bekliyorum ama şu kampüsün hali nedir yollar resmen köy yoluna dönmüş sonbaharda atılan asfalt kışı geçirmeden dökülmeye başlamış heryer pul pul dökülüyor ayıp ta 30 sene önce hurşit bey zamanında atılan asfalt dururken sonbaharda atılan asfaltın 2 ayda bozuluyor olması ne demektir. Yollar zaten park alanı olmuş sağlı solu araç park edilmiş hiç böyle başıbozuk görmedim kampüsü. Yapamıyorsanız sayın sekmenden yardım alın dayın validen yardım talep edin bu ne kötü yollar delik deşik. Krem dem önce asfsltınbir keşfedin kaliteli bir asfalt üretin. Teknokent toplantı üstüne toplantı yapıyor birazda bu kampüs hakkında toplantı yapın durumlar vahim. Kampüs mü mahallebaşı mı Çırçır mı belli değil. Vallah iyi yönetilemiyor üniversite. Sayın cumhurbaşkanımız idam ricamız lütfen liyakatli bir adam atayın veya seçim yapın böyle olmasın artık

  • Bilim 19 Ocak 2024 22:57

    Bilim insanlarının hedefi rektörlük gibi yöneticilik olmamalı ,rektörler bilim insanlarına gerekli imkanları oluşturmalı ve onların önünü açmalı. Bilimsel çaismalarda lider olan universitelerdeki yonetim tarzlarıni ornek almada geç kalmış durumdayız Bilim insanları siyasetle değil sadece bilimin doğrularıyla uğraşmalı aksi takdirde dünyadaki bilimsel gelişmeleri flim izler gibi izler dururuz.

  • Ersin ARSLAN 18 Ocak 2024 01:02

    Açık Öğretim Fakültesi ,, araştırma hastanesi. Uzaktan eğitim, gelirlerinden ne kadar döner sermaye alırım, teknokente müdür olsam toplantı başına ne kadar para ve aylık alırım düşüncesi olmadan akademisyenliği tüccarlık olarak görmeyen Prof. Dr. Murat ÇELİK hocamızı ve ekibini yürekten tebrik ederim.

  • Yorgundemokrat0625 17 Ocak 2024 22:38

    Öncelikle hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum.Ne kadar acı nice beyin gözleri oluyor Teşekkürler hocam burada kalın gitmeyin. 1970 li yıllarda Mili sayii ve ağır sanayii hamlesini kaçıranlar bu tip insanları kaçırmasın... Rektörler cidden seçimle olmalı,atamayla değil

  • Ahmet demir 17 Ocak 2024 20:43

    Metin balcı efsanesine yakışan bir hoca. Tebrik ederim. Rektörlük atamayla değil seçimle olursa bu ülke ileti gider bizim sözde değil özde milli duruş gösteren hocalara ihtiyacımız var. Atamayla geleme rektörlerin hiçbiri ama hiçbiri bir arpa boyu yol alamadığı gibi üniverditeyi geriye düşürdü masa başında makale yazıp çeyrek altın dağıtmayla bu ülke ilerlemez. Teşvik senede bir verilir her ay aynı kişiye teşvik verilmesi görülmüş duyulmuş iş değildir.

  • Çırçır li memet 17 Ocak 2024 20:03

    Hocamın daha güzel şeyler yapacağından eminim Allah yolunu açık etsin.varilsun benim ÇIRÇIR hocam

  • Sezai AYDOĞAN 17 Ocak 2024 19:35

    Allah razı olsun Murat Hocamı ve ekibini tebrik ederim.