Mustafa Destici'den yüzeysel bir polemik!

 

Sayın Mustafa Destici, TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın ailesinin Türkiye'ye göç etmeden önceki soyadlarının "Josoviç" olduğunu söyleyerek Erkan Baş'a Tito artığı olduğu gibi birtakım itham ve söylemlerde bulundu.

 

Boşnakça soyadı üzerinden ötekileştirme gibi bir yola gitti. Maksadım sayın Erkan Baş"ın siyası gö?üşünü tasvip ve savunmak değil. Siyası görüşü eleştirilirken soyadı üstünden düşülen hatalı polemiği irdelemek Sayın Destici.  Erkan Baş Boşnak kökenli müslüman bir ailenin çocuğudur. Marksisttir, ajandır şudur budur bu başka şey. Bu yönüyle eleştirilebilir. Ama soyadına getirilen eleştiri yüzeysel bir bilgisizliktir. Boşnak müslümanlari bir vakitler Yogoslavya'nın sınırları içnde yer alan Saray Bosna'nın asıl sahipleri ve asıl sakinleridir. Konuştukları dil ise Boşnakça'dır. 

 

Boşnakça bir dildir ve Boşnak müslümanlarının kullandığı bir dildir. Boşnakların soyadları elbette Boşnakça olacaktır. Başkası zaten düşünülemez.  Türkiye'ye göç edenler  Türkçe'nin fonetiğe uygun yaygın olan Türkçe soyadları almışlardır. Erkan Baş'ın ailesi de " Baş" soyadını alanlardan biridir. Suçlama getirilen "Jusoviç" soyadı Boşnakça'da Yusufoğlu demektir. Sayın Destici, Boşnakça'da ismin sonuna gelen "iç" eki eklendiği isme oğlu anlamını kazandırır. Boşnakça da Türkçe gibi sondan eklemeli bir dildir. Sayın Destici Erkan Baş'ın ideolojisini eleştirirken keşke bilmediğiniz bu soyadı polemiğine girmeseydiniz. Rahmetli büyük insan İzzet Begoviç gibi. Begoviç de beg oğlu anlâmındadır. Aliya Îzzet Begoviç'e de bu soyadı üzerinden bir itiraz, bir suçlama getirilebilir mi? 

 

Mademki konumuz Yusuf. Etimolojik olarak onu da izah edeyim sizlere sayın Destici. İbranice'de "Yösep", Allah arttırı anlamında. Bir diğer anlamı ise inleyen, ah edendir. Batı dillerine "Josep" olarak geçen, Arapça 'da "Yusuf'a dönüşen  bu isim Kur'an'ı Kerim'de yer alan Yusuf Peygamberin de adıdır.  Arap ve Arap olmayan biz gibi Boşnak múslümanlarının da  ortaklaşa kulandığı yaygın ve çok özel bir isimdir Sayın Destici. Anlaşılan dil biliminden epeyce uzaksınız. Sizin Destici olan soyadınızın sonundaki " ci" eki de isimden isim yapan meslek adlarını oluşturan bir ektir. Aslı Farsça testi olan Destici desti yapımıyla uğraşan kişi anlmındadır. Bakın sizin soyadınız da Türkçe kökenli bir isim değil. Türkçe'deki "cı, çi,çu, çü" yapım ekleri isimlere eklendiklerinde meslek isimlerini oluşturan ve isımden isim yapan yapım eklerdir. Kapıcı, aşçı, demirci, tahtacı, ekmekçi, boyacı, bakırcı , kalaycı, boyacı, kuyumcu, arabacı ve daha nice nice meslek isimlerini oluşturduğu gibi.  

 

Sayın Destici rahmetli Muhsin Bey'in kurduğu Milliyetçi bir partinin Genel Başkanısınız. Dil, tarih ve kültür konularında daha dikatli olmak ve daha dikkatli konuşmak zorundasınız. Bilirsiniz Balkan Türkleri ve Balkan müslümanları Evlâd-ı Fatihan'dır. Yani Balkanları fetheden fatihlerin çocukları ve torunlarıdır. Kullandığınız bu dil ayrıştırıcı ötekileştirici bir üslûptur. Ayrımcılığı çağrıştıran vahim bir dildir. Milliyetçilik bu değil. Milliyetçilik Anadolu insanını etnik aidiyetine bakmadan toptan sevebilmektir. Siz dil bilimini bırakın da, o her gün tekrar ettiğiniz o klasik ve o sığ söylem ve ezberlerinize devam ediniz. Bilmelisiniz ki Türk milletine vücut veren milyonlarca Balkan göçmenini çok ama çok incittiniz. Erkan Baş'ın marksist, kominist ve Titocu bir ajan olduğunu anlatayım derken, soyadı üzerinden bir çuval incir berbat edildi. Derinliğini bilmediğimiz sularda yüzmek tehlikelidir sayın Destici. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ülkücü Genç 18 Nisan 2023 02:56

    Desticinin aklı halen daha merhum Muhsin başkanın hanımı tarafından mahkemeden kovulmasında kalmış. şoku atlatamıyor.

  • S.TAZEGUL 17 Nisan 2023 08:47

    ELEŞTİRİRKEN DİKKATLİ OLALİM.FEVZİ HOCAM SİYASİ İKBALCİ DEĞİLDİR.BİLDİGİM SU Kİ:DİLBİLMCİLERE DİL BİLSİSİ VERECEK KADAR DOLU BİR EGEİTİMCİDİR.HERKESE SAYGİLAR.İYİ KANDİLLER.

  • Fikri Takip 17 Nisan 2023 00:54

    @Ilce milli egitim, Fevzi bey zaten bilinçli ve bilgili bir milliyetçi olduğu için bu yazıyı kaleme almış.

  • Ilce milli egitim 16 Nisan 2023 21:39

    Ya mudurum bizde sizi miliyetci bilirdik sizde uyesi veya vekili olmaya yanastiginiz partinin kimlerle is tuttugunu biliniz ve daha dikkatli olunuz siz emekli bir egitimcisiniz millete kotu ornek olmayin

  • ahmet tekin 16 Nisan 2023 21:39

    sayın destici bunları bilemez ancak kuzu etinden yemekten iyi anlar. kuzu kestirip evine götürmeyi bilir. ibranice boşnKÇdn ne anlasın. zaten adam olsa sarayda ittifak yapıyorken muhsin başkanın katillerini araştırır komsiyon kurdururdu. belkide işine gelmiyor gerçeklerin açıklanmasını istemiyor kim bilebilir.