İlçeler Haber Girişi : 11 Şubat 2018 18:30

Narmanlı kadın çiftçiler sertifikalarını aldılar

Narmanlı kadın çiftçiler sertifikalarını aldılar
Narman’da sertifika ve süt sağım makinası dağıtım töreni düzenlendi.
Erzurumajans-Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen kadın çiftçilere yönelik ev ekonomisi konuları, süt teknoloji ve hijyeni, süt sağım teknikleri, ahır bakımı ve ahır hijyeni, veterinerlik sağlık hizmetleri, buzağı bakımı, kooperatiftiçilik ve örğütlenme, bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadele konuların yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri, çocuk psikolojisi ve sorunları, kadının toplum içindeki yeri, toplumun şekillenmesinde kadının rolü gibi konularda da eğitimler verildi.

Eğitimlerini tamamlayarak kırsal alanda bilinçli üretken kadın gücüne dahil olan kadın çiftçiler için, Narman’da sertifika ve süt sağım makinası dağıtım töreni düzenlendi.

Programa, Narman Kaymakamı Mehmet Balıkçılar, AK Parti Erzurum Millet Vekili Orhan Deligöz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, Şube Müdürleri, İlçe Müdürü, kurum personeli, çeşitli sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve kadın çiftçiler katıldı.

Kursu başarı ile bitiren kadın çiftçilere katılım belgeleri ile süt sağım makinası dağıtımı yapıldı.

İl Müdürü Osman Akar, “Toplumumuzun yarısını teşkil eden ve tüm toplumu yetiştiren Kadının eğitimi aynı zamanda tüm toplumun eğitimidir, onların eğitim ve destekleme hizmetleri alması ilimizin ve ülkemizin topyekûn kalkınacağı anlamına gelmektedir. Tarım, ülkemiz hatta bütün dünya için nasıl önemli ve vazgeçilmez stratejik bir sektör ise kadınlarımız da bu sektörü omuzlayan vazgeçilmez unsurlardır. Bu bilinçten hareket ederek Bakanlığımız ve valiliğimizce uygulanmakta olan destekleme politikaları ve tarımsal faaliyetlerle ilgili teknik konularda çiftçilerimizi bilgilendirmek, tarımla ilgili son gelişmeleri çiftçilere duyurmak kırsal kesimde yaşayan kadınlarımızın sosyal ve ekonomik statüsünün daha da yükseltilmesi, tarımsal kalkınma içindeki rollerinin daha da arttırılması ve buna bağlı olarak sosyo-ekonomik bakımdan daha güçlü bir hale getirilmesi hedeflerimiz arasındadır” dedi.

Ayrıca İl Müdürü Akar kadınların tarımsal üretimdeki yerine de vurgu yaparak, “Ülkemizde, büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında erkeğin en büyük destekçisi kadınlardır. Kadınlarımız tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda her yerde çalışmaktadır. Bitkisel ve hayvansal üretimin iş gücünü sağlayan kadın bunların yanı sıra çocuğunu büyütmektedir. Ev işlerini yapmakta, ailenin beslenmesinde de en büyük görevi üstlenmektedir. Kadınlarımızın Türkiye ekonomisine katkıları çok büyük, hakları ödenmez. Kısaca kadın, tarlada üreten, evini yöneten, ailesini besleyendir. Bu bakımdan Bakanlığımız kırsal alanda yaşayan kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak götürülen hizmetleri artırmaya yönelik çalışmalar içerisinde girmiştir. Proje desteklerinin yanı sıra kadınlara götürülen hizmetlerin ana unsurunu eğitim çalışmaları oluşturmaktadır. Tarımsal verimliliği artırmak ve kırsal kalkınmayı hızlandırmak için insan kaynaklarını geliştirmek, yani insana yatırım yapmak bizim çalışma perspektifimizi ve tarımsal yayımın ana hedefini oluşturmaktadır. İl Müdürlüğümüzce kırsalda yaşayan ve çiftçilikle uğraşan kadınlara yönelik olarak; Verilen eğitimlerde sadece ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlerce tarımsal konularda değil sosyolog ve psikologlar tarafından da sosyal ve beşeri konularda da kadınlarımız bilinçlendirilmiştir. Bu eğitimler sonunda kadın çiftçilerimiz üzerindeki iş yoğunluğunu hafifletmek ve daha sağlıklı şartlarda süt sağmak adına şartları uygun olan kadın çiftçilerimize Süt Sağım Makinesi dağıtılacaktır. Ayrıca Narman ilçemizde 80 yetiştiricimizin katıldığı süt sığırcılığı eğitimi düzenlenmiş olup, eğitim programı başarı ile tamamlanmıştır. 2018 yılının Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi ve Hastalıklarla Mücadele yılı olarak ilan edilmiş olması nedeniyle eğitim seferberliği başlatılmış olup tüm mahallelerimizde üreticilerimizi bilinçlendirici eğitim çalışmaları devam etmektedir. Konu ile ilgili geniş çaplı bir projemizin de uygulamaya geçmesi için yoğun çaba harcamaktayız” diye konuştu.

Program sonunda sertifika ve süt sağım makinası dağıtım töreni düzenlendi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.