Nazım'ın doğum günü ve Erzurum

 

Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye Destanı'nda yer alan ve "Erzurum'un kışı zorludur balam" dizesiyle başlayan muhteşem şiirini Erzurum'da ilk kez okuyan olmuştum.

 

Okunduğu ortamda kime ait olduğu bilinmediğinden Nazım'a ait dediğimde ise, ideolojisinden kaynaklı olarak hayretle ve hayıfla karşılanmıştı. Söz konusu şiiri Erzurum'un 12 Mart kurtuluş gününde program sunucusuna okutarak yaygınlaştırılmasının sağlanması süreci ise ayrı bir yazı konusu olacak.

 

15 Ocak Türk şiirinde yeni bir çığır açan Nazım Hikmet'ın doğum günü. Birkaç gündür Osman Balcıgil'in kaleme aldığı Osmanlı'nın ilk kadın ressamı ve Nazım Hikmet'in annesi "Ela gözlü Pars Celile" romanını okuyorum. Nazım Hikmet ve ailesinin öyküsünün ele alındığı roman; dönemin siyasal yaşanmışlıklarına, edebî, fikri, sanatsal ve kültürel gelişmelerine ışık tutuyor. Celile Hanım'ın Yahya Kemal ile gönül ilişkisinin de irdelendiği akıcı ve çok sürükleyici bir roman. Anneden ve babadan bir Paşazade, fakat sınıf değiştiren bir Nazım Hikmet:

 

Düşmese de düşmesin / Yakamızdan ölüm
Bizim de üstümüze / Güneş doğacak Gülüm
Gülüşüne bir kurşun / Sıksa da ölüm
Unutma ki umuda / Kurşun işlemez GÜLÜM
 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • .. 17 Ocak 2023 09:14

    Sn hocam yazılarınızı heyecanla okuyor ve istifade etmek istiyorum. Entelektüel kimliğiniz takdire şayan. okumanın yaşı yoktur evet . sizler her zaman gelişime açık bir büyüğümüz ve değerimiz siniz. Eğitim camiasına yıllarca vermiş olduğunuz katmadan ötürü de tşk ler. Keşke halka açık platformlarda söyleşi yapsanız da tecrübelerinizden faydalansak.