Ekonomi Haber Girişi : 31 Ağustos 2023 09:30

Öğrencileri zam karşıladı!

Öğrencileri zam karşıladı!
Bu yıl üniversiteye başlayacak milyonlarca öğrenci özel yurt ve kiralık ev arayışına girdi. Erzurum'da geçtiğimiz yıla göre özel yurt fiyatları yüzde 100'ün üzerinde zamlandı.

Bu yıl üniversiteye başlayacak milyonlarca öğrenci özel yurt ve kiralık ev arayışına girdi. Erzurum’da geçtiğimiz yıla göre özel yurt fiyatları yüzde 100’ün üzerinde zamlandı.

 

 

Üniversite tercihlerinin belirlenmesinin ardından eğitim hayatına başlayacak olan öğrencileri barınma telaşı sardı. KYK yurtlarına yerleşemeyen veya kalmak istemeyen öğrenciler, özel yurt ve kiralık evlerin kapılarını çalmaya başladı.

 

En ucuz yurt 2000 TL

 

Erzurum’da özel yurtların fiyatları oda sayısına göre yıllık, yani öğrencilerin kaldığı 8 ay için, 15 bin TL ile 50 bin TL arasında değişiyor. Ücretler güvenlik, ortak alan, banyo ve tuvaletlerin konumu, yemek hizmeti gibi özelliklere göre değişkenlik gösteriyor. Kentte en ekonomik özel yurt fiyatı aylık 2000 TL’den başlıyor.

 

Düşük standartlarda 2+1 eşyasız bir ev ise en ucuz 2000 TL’den başlayıp 5000 TL’ye kadar yükseliyor. Daha lüks özelliklere sahip eşyalı evlerde ise bu fiyat 10 bin TL’yi buluyor.

 

Yılda iki kez zam

 

Artan enflasyon ve art arda gelen zamlardan sonra yıl içerisinde kimi özel yurt ve kiralık ev fiyatlarına yıl içerisinde iki kez zam yapıldı. Yılbaşında da tekrar zam yapılacak olan özel yurt ve kiralık ev fiyatları, yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Özellikle şehir dışından üniversite eğitimi görmek için Erzurum’a gelen öğrenciler, yeni ders yılı başlamadan iş arayışına girdi.

 

 

KYK da zamlandı

 

Erzurum’da 7’si kız 6’sı erkek öğrenci yurdu olmak üzere 13’ü şehir merkezinde, Oltu, Narman, Pasinler, Horasan İspir ve Aşkale ilçelerinde toplam 22 bin 124 kapasiteli 20 yurt bulunuyor.

 

Geçtiğimiz yıl en düşük 250 TL ile 450 TL arasında olan KYK yurt fiyatlarına da zam geldi. En ucuz KYK yurdu 1. tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6. tip olarak seçeneklerde yer alıyor. Tip 1 ücreti aylık 345 lira, Tip 2 ücreti aylık 405 lira, Tip 3 ücreti aylık 480 lira, Tip 5 ücreti aylık 510 lira ve Tip 6 ücreti aylık 570 lira oldu.

 

Yurtlar fiziksel özellikleri ve barınma durumuna göre 6 kategoriye ayrılıyor. Yurt ücretleri de bu kategorilere göre farklılık gösteriyor.

 

Zam sınırı gelmişti

 

Geçtiğimiz yıl zamlardan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan özel öğrenci yurt ücretleriyle ilgili flaş bir karar gelmiş, bakanlık yurt ücretlerine zam sınırlaması getirdiğini duyurmuştu. Bu ücretlere yapılabilecek en yüksek zam oranı Yİ-ÜFE ve TÜFE toplamının yarısına eklenecek 5 puandan fazla olamayacak. Yönetmeliğe göre ücret sınırlamasından yararlanmak isteyen öğrenciler ders yılı bitmeden özel yurtlara kayıt yenileme başvurusunda bulunacaklar. Bu kurumlar, kayıtlı öğrencilerden gelecek olan kayıt yenileme taleplerini başvuru tarihi esas alınmak suretiyle kapasitelerinin yarısına kadar karşılamak zorunda olacaklar. Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.