Sağlık Haber Girişi : 06 Nisan 2016 18:18

Oltu'da kanser haftası etkinliği

Oltu'da kanser haftası etkinliği
1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Oltu Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından Kale Park'ta bir stant açarak kanserin bilinmeyenleri anlattı.
Erzurumajans-1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Oltu Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından Kale Park'ta bir stant açarak kanserin bilinmeyenleri anlattı. 

Kanser hakkında toplumun ilgisinin ve bilgisinin daha canlı ve diri tutulması ve bu hususta toplum bilincinin oluşturulması amacıyla ülke genelinde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Oltu Toplum Sağlığı Merkezi tarafından da Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Oltu Kale Park'ta kanser hastalığına yönelik farkındalık oluşturulması amacıyla bir stant açıldı.

Oltu Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Vural, "Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, 2005 yılı Türkiye kanser istatistikleri incelendiğinde meme kanseri kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırada yer almaktadır" dedi.

Yine rahim ağzı ve bağırsak kanserinin sağlık sorunları arasında önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Dr. Vural, "Bu nedenle ilçemizdeki 400 yaş üstü kadınları meme kanseri (kendi kendine meme muayenesi eğitimi, mamografi), 30 yaş üstü kadınları rahim ağzı kanseri (HPV-DNA ve smear alınması) ve 50 yaşa üstü kadın ve erkekleri bağırsak kanseri (gaitada gizli kan testi) tarama programları için Oltu Toplum Sağlığı Merkezi (KETEM)'ne davet ediyoruz. KETEM birimimizde tüm taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır." diye konuştu.

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Dr. Vural, kanserden korunmak için neler yapılması gerektiği konusunad ise şunları söyledi; 
"Tütün kullanmamalıyız
Yağ alımını azaltmalıyız
Boya uygun beden ağırlığımızı dengede tutmalıyız
Günlük beslenmede; kuru baklagillere, bulgur, çavdar, yulaf, tam buğday gibi esmer ekmeğe yer vermeliyiz
Un, şeker ve yağdan yapılan mamülleri mümkün olduğunca azaltmalıyız
Günlük sebze ve meyve tüketimini artırmalıyız
Kızartmalardan sakınmalıyız
Alınan tuz miktarını kısıtlamalıyız
Yarım yağlı ve yağsız süt ürünleri kullanarak kalsiyum alımını artırmalıyız
Düzenli fiziksel aktivite yapmalıyız
Alkollü içeceklerden sakınmalıyız
Güneşle uzun süreli direkt temastan kaçınmalıyız
Her türlü besinin iyi yıkanıp temiz olmasına özen göstermeliyiz
Yılda bir defa sağlık kontrolünden geçmeliyiz
"Kanserden korkma, geç kalmaktan kork" prensibi uyarınca en ufak bir şüphede doktora gitmekten çekinmemeliyiz
Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.