Ekonomi Haber Girişi : 26 Kasım 2011 18:30

Organik yaşam binlerce turisti çekebilir

Organik yaşam binlerce turisti çekebilir
Uluslar arası kayak merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Erzurum’un `Organik Tarım Turizmi`nde de iddialı olabileceği bildirildi.
Erzurum Ajans-Uluslar arası kayak merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Erzurum’un `Organik Tarım Turizmi`nde de iddialı olabileceği bildirildi.

Bilim adamları, organik tarım ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip Erzurum’un, bu projeyle yerli ve yabancı binlerce doğa gönüllüsünü ağırlayabileceğini belirtti.

Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası (Ta-Tu-Ta) projesinin Türkiye’de fazla yaygın olmadığını kaydeden bilim adamları, özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilen bu sektörün, turizme büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
Ekolojik tarıma geçiş aşamasında çiftçilerin ekonomik olarak yan bir gelirle desteklenmesi fikrinin benimsendiği Ta-Tu-Ta’nın Türkiye’de Buğday Derneği’nce 2004’de hayata geçirildiğini vurgulayan bilim adamları, projeyle kırsal kalkınma, üretim - tüketim zinciri ve tüketici bilinci adına ekolojik yaşam konusunda gelişme sağladığını ifade etti.
Kimyasal katkı maddeleri kullanılmadan organik tarım yöntemleriyle sağlıklı üretim yapılan çiftliklerin tanıtımı ve yaygınlaştırılmasının amaçlandığı Ta-Tu-Ta`nın özellikle doğa meraklısı yabancı turistler tarafından tercih edildiğini anımsatan bilim adamları,
“Sanayinin gelişmediği Doğu Anadolu ve bölgenin merkezi konumundaki Erzurum, bu yeni turizm sektörü için biçilmiş kaftan. Sanayileşmeye bağlı olarak doğa dengelerinin altüst olduğu batılı ülkelerin insanları, artık deniz, kum ve güneşten daha çok alternatif turizmlere yöneliyor. Betonlaşan kentlerin itici sorunlarından doğayla içiçe olarak kurtulmaya çalışanların ilgi gösterdiği Ta-Tu-Ta, kültürel etkileşim sağlarken turizm gelirinin de artmasına imkan sağlıyor” diye konuştu.

Ta-Tu-Ta projesinde önemli bir yere sahip ekolojik çiftliklerin özellikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nde yoğunlaştığını vurgulayan bilim adamları, “Doğu Anadolu, geleneksel yaşam tarzı ve kendine has tarımsal faaliyetleriyle yüksek bir potansiyele sahip olmasına karşın bunu değerlendiremiyor. Geleneksel Türk misafirperverliğinin dünyaya tanıtımı bakımından da önemli olan bu projeyle, kış turizminin yanı sıra yeni turizm alanları oluşturulabilir. İnsanların dondurulmuş ya da hormonlu bitkisel ilaç artıkları içeren gıdaları tüketmekten kurtulduğu, günlük üretilen çiftlik ürünlerinden sebze, meyve, et, süt, yumurta, peynir ve ekmek gibi organik ürünleri tüketerek daha sağlıklı ve dengeli beslenme şansı yakaladığı projede, çocuklar kuzu, koyun, ördek, kaz, inek, manda ve at gibi hayvanların yaşamına tanık olurken, gençler ve yetişkinler tarımsal faaliyetlerine katılabiliyor. Özellikle yabancı turistler için büyük bir mutluluk, bizim için de önemli bir gelir kapısı olan Ta-Tu-Ta’yı zaman kaybetmeden hayata geçirmek gerekiyor"
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Bağbaşılı 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurum`da organik tarımın yapıldığı yerlerde su kaynakları HES`lerle kurutulmuştur. Organik tarım turizmi bu yüzden koskoca bir hayaldir. Evet, insan hayal ettiği müddetçe yaşar. :)